Rokitnik ma kilkanaście razy więcej witaminy C niż cytrusy. Więcej witaminy C mają owoce jagodowe – rokitnik, czarna porzeczka, dereń, a nawet truskawki czy uprawiane w Polsce minikwi. Świetnym źródłem witaminy C są także rodzime warzywa, na czele z papryką. Przewagą rokitnika jest fakt, że zachowuje on witaminę C w przetworach. Nie posiada bowiem enzymów rozkładających witaminę C, dlatego nie traci jej podczas obróbki termicznej. Do najpopularniejszych przetworów należą soki, dżemy i oleje. Oto przegląd ich walorów.
Owoce rokitnika są jednymi z najbardziej odżywczych i bogatych w witaminy. Z powodu wysokiej zawartości witaminy C, antyoksydantów i innych prozdrowotnych cząsteczek uznaje się je za żywność funkcjonalną
mówi Grzegorz Maryniowski, producent i przetwórca rokitnika, BioGrim.
Rokitnikowe przetwory
Sok i syrop z rokitnika
- w celu wzmocnienia odporności organizmu
- w profilaktyce zdrowotnej
- podczas przeziębień i infekcji
Dżemy rokitnikowe dla diabetyków
OLEOSOM – olej w pulpie uzyskiwany z miąższu owoców rokitnika
- wspomaganie leczenia schorzeń przewodu pokarmowego
- do wzmocnienia odporności
- poprawy pracy serca i układu krążenia
- w profilaktyce żywieniowej
- dla wspomagania prawidłowego funkcjonowania organizmu
Olej z owoców rokitnika
- wspomaganie leczenia chorób układu pokarmowego
- zmniejsza dolegliwości w chorobie wrzodowej żołądka
- wspomaga gojenie nadżerek i regenerację śluzówek przewodu pokarmowego
- może być również stosowany zewnętrznie w leczeniu uszkodzeń skóry spowodowanych poparzeniami czy odmrożeniami
#rokitnik #PolskieSuperowoce #PolishSuperFruits
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! IV edycja."
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.