Rokitnik to niepozorny owoc o niezwykłej mocy i pięknym złotym kolorze. Obecna w rokitniku dysmutoza ponadtlenkowa to najsilniejszy antyoksydant - główna broń komórek przed wolnymi rodnikami, a rokitnik zawiera jej czterokrotnie więcej niż żeń-szeń. Rokitnik ma dziesięciokrotnie więcej witaminy C niż cytryna i – co ważne - zachowuje ją w przetworach. Sok z rokitnika może wspomagać chemioterapię, zmniejszać ryzyko chorób serca. Olej z rokitnika może być również jednym z niewielu pokarmów roślinnych, o których wiadomo, że dostarcza wszystkie cztery kwasy tłuszczowe omega. Ponad połowa tłuszczu znajdującego się w tym oleju to tłuszcze jedno- i wielonienasycone, czyli dwa rodzaje zdrowych tłuszczów. Olej z jego nasion jest składnikiem wielu kosmetyków. Walory najpopularniejszych przetworów z rokitnika - soku, syropu, rodziny dżemów, musu - przedstawia Jan Hołownia, współwłaściciel firmy Szarłat.
![Polska smakuje (1).png](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/325095/large-c1084c2206b471ece2002a4bcb4d0b64.png)
SOK I SYROP Z ROKITNIKA bomba witaminy C
- w celu wzmocnienia odporności organizmu
- w profilaktyce zdrowotnej
- podczas przeziębień i infekcji
DŻEMY ROKITNIKOWE również dla diabetyków
OLEOSOM – olej w pulpie uzyskiwany z miąższu owoców rokitnika
- wspomaganie leczenia schorzeń przewodu pokarmowego
- do wzmocnienia odporności
- poprawy pracy serca i układu krążenia
- w profilaktyce żywieniowej
- dla wspomagania prawidłowego funkcjonowania organizmu
OLEJ Z OWOCÓW ROKITNIKA
- wspomaganie leczenia chorób układu pokarmowego
- zmniejsza dolegliwości w chorobie wrzodowej żołądka
- wspomaga gojenie nadżerek i regenerację śluzówek przewodu pokarmowego
- może być również stosowany zewnętrznie w leczeniu uszkodzeń skóry spowodowanych poparzeniami czy odmrożeniami
![ROKITNIK_1080x1080_04.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/462079/large-89b512333ea2f6a0d7d07ecc266737be.jpg)
![ROKITNIK_1080x1080_03.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/462080/large-04d338cf0d4d1179bd5aef42ef15c8a0.jpg)
![ROKITNIK_1080x1080_01.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/462081/large-656bc6060b36329b3cc56c4fec53e3a3.jpg)
![ROKITNIK_1080x1080_02.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/462082/large-9871215cc46af8a793e123d0beb6f336.jpg)
Fragmenty materiału, który ukazał się w Serwisie Zdrowie.pap.pl, 1.09.2022
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! IV edycja."
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
![Polska smakuje (1).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/424790/large-2235a90359938e6fdee4ac0fabf25e57.jpg)