Pierwsze letnie śniadanie prasowe z agrestem, jagodą kamczacką i fasolką szparagową

Letnie weekendy kojarzą się w Polsce z grillowaniem. Promując zdrowego grilla zapytaliśmy Polaków: jakie warzywa i owoce najchętniej podają podczas grillowania? Zapraszamy na premierę wyników tego sondażu. Poznamy listę najpopularniejszych gatunków czerwca, a bliżej aż t...
Agrest w dobrej formie

Producenci owoców współpracują z nauczycielami by pokazać dzieciom miejsce owoców w ich codziennych posiłkach. Dobrym przykładem takiej współpracy jest Szkoła Podstawowa im. Orląt Lwowskich w Roźwienicy na Podkarpaciu. Dzieci uczą się, że dobra forma zaczyna się w kuchni...
Agrest – ważny surowiec przetwórczy i leczniczy

Agrest jest jednym z gatunków wśród owoców jagodowych o bogatych właściwościach przeciwutleniających dzięki czemu może być ważnym surowcem zarówno dla przemysłu farmaceutycznego, jak i spożywczego. Wśród odmian wyróżniamy te o skórce zielonej, żółto-białej, różowej, czer...
Przyszłość uprawy agrestu w Polsce

Polska ma długie i znaczące tradycje produkcji agrestu. Przez wiele lat kraj nasz był w ścisłej europejskiej czołówce producentów tych owoców, tworząc kilkanaście procent podaży na Starym Kontynencie. Rynek, który przez szereg lat był stosunkowo stabilny nagle załamał si...

Nie przegap tych historii

Poznaj najlepsze jagodowe marki