11/30/22
Rokitnik ma więcej witaminy C niż cytrusy i zachowuje ją w przetworach
Rokitnik ma kilkanaście razy więcej witaminy C niż cytrusy. Więcej witaminy C mają owoce jagodowe – rokitnik, czarna porzeczka, dereń, a nawet truskawki czy uprawiane w Polsce minikwi. Świetnym źródłem witaminy C są także rodzime warzywa, na czele z papryką. Przewagą rokitnika jest fakt, że zachowuje on witaminę C w przetworach. Nie posiada bowiem enzymów rozkładających witaminę C, dlatego nie traci jej podczas obróbki termicznej. Do najpopularniejszych przetworów należą soki, dżemy i oleje. Oto przegląd ich walorów.
Fakty i mity na temat rokitnika
Owoce i warzywa są jedynym naturalnym źródłem witaminy C. Rokitnik ma 10 razy witaminy C niż cytryna i pomarańcza. Cytrusy jako najlepsze jej źródło to jeden z ciekawszych mitów żywieniowych.
Obecna w rokitniku dysmutoza ponadtlenkowa to najsilniejszy antyoksydant. Tu rokitnik także jest rekordzistą, bo zawiera jej aż czterokrotnie więcej niż uważany za lidera żeń-szeń.
Owoce rokitnika są jednymi z najbardziej odżywczych i bogatych w witaminy. Z powodu wysokiej zawartości witaminy C, antyoksydantów i innych prozdrowotnych cząsteczek uznaje się je za żywność funkcjonalną
- mówi Grzegorz Maryniowski, producent i przetwórca rokitnika, BioGrim.
Rokitnikowe przetwory
Sok z rokitnika może wspomagać chemioterapię, zmniejszać ryzyko chorób serca. Olej z rokitnika może być również jednym z niewielu pokarmów roślinnych, o których wiadomo, że dostarcza wszystkie cztery kwasy tłuszczowe omega. Ponad połowa tłuszczu znajdującego się w tym oleju to tłuszcze jedno- i wielonienasycone, czyli dwa rodzaje zdrowych tłuszczów. Olej z jego nasion jest składnikiem wielu kosmetyków. Walory najpopularniejszych przetworów z rokitnika - soku, syropu, rodziny dżemów i olejów przedstawia przetwórca Jan Hołownia, z firmy Szarłat.
Sok i syrop z rokitnika
Soki i syropy powstają z częściowo odtłuszczonego soku z owoców rokitnika. Największą zaletą witaminy C z rokitnika jest wysoka trwałość spowodowana brakiem enzymu askorbinazy, który jest odpowiedzialny za rozkład witaminy C.
Zalecenia do stosowania:
- w celu wzmocnienia odporności organizmu
- w profilaktyce zdrowotnej
- podczas przeziębień i infekcji
Zapotrzebowanie u dorosłych wynosi około 100 mg witaminy C każdego dnia. Wystarczy zatem już mały kieliszek (szot) soku z rokitnika. Rokitnikowe soki zawierają także witaminy B, E, K i inne naturalne przeciwutleniacze. W tej formie witamina C jest jeszcze stabilniejsza.
Dżemy rokitnikowe dla diabetyków
Dżemy to nie tylko szybka dawka energii, ale również porcja witamin i składników mineralnych. To produkty naturalne z dużą zawartością owoców. Nadają charakter klasycznym kanapkom i wykwintnym deserom.
Polecane są zwłaszcza dżemy słodzone ksylitolem o obniżonej kaloryczności. Są rekomendowane nawet diabetykom. Ksylitol pomaga również w zwalczaniu grzybicy oraz innych chorób, jak np. wrzody żołądka. Jego korzystny wpływ na zęby już dawno odkryli producenci gum do żucia.
OLEOSOM – olej w pulpie uzyskiwany z miąższu owoców rokitnika
Jest bogaty w cenne bioaktywne składniki odżywcze: tokoferole ( witamina E), sterole ( beta-sitosterol), karotenoidy ( beta-karoten) i kwas Omega 7.
Zalecenia do stosowania:
- wspomaganie leczenia schorzeń przewodu pokarmowego
- do wzmocnienia odporności
- poprawy pracy serca i układu krążenia
- w profilaktyce żywieniowej
- dla wspomagania prawidłowego funkcjonowania organizmu
Olej z owoców rokitnika
Olej z miąższu owoców rokitnika to bogate źródło składników bioaktywnych takich jak: kwasy tłuszczowe – kwas Omega 7 palmitooleinowy, karotenoidy, tokoferole (wit. E ), sterole ( B-sterol). Kwas Omega 7 w przyrodzie występuje niezwykle rzadko. Ponadto olej z owoców rokitnika ma wysoką zawartość karotenoidów, tokoferoli i fitosteroli, które razem dają idealne połączenie korzystne przy utrzymaniu zdrowej skóry.
Zalecenia do stosowania:
- wspomaganie leczenia chorób układu pokarmowego
- zmniejsza dolegliwości w chorobie wrzodowej żołądka
- wspomaga gojenie nadżerek i regenerację śluzówek przewodu pokarmowego
- może być również stosowany zewnętrznie w leczeniu uszkodzeń skóry spowodowanych poparzeniami czy odmrożeniami
- Rokitnik to mikrofitoapteka. Owoc, który bardzo dobrze się wpisuje w grupę owoców jagodowych. Obok superowoców aronii, borówki, czarnej porzeczki. Znany od starożytności, potem zapomniany, dziś przeżywa renesans. W Polsce produceni w ścisłej kooperacji, bo samych plantacji nie jest zbyt wiele, zajęli się jego produkcją i przetwarzaniem. Technologią i jej doskonaleniem. W efekcie 30 lat pracy, przy wsparciu kilku ośrodków naukowych, mamy w Polsce gamę przetworów – mówi Jan Hołownia, przetwórca rokitnika.
- Rokitnik zwyczajny znany jest z ogromnej zawartości witaminy C. Jest naturalną apteką, która zawiera bogactwo wartościowych związków – ponad 190 substancji bioaktywnych, witamin, minerałów, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasz organizm ich nie syntetyzuje i muszą być dostarczone wraz z pożywieniem. Rokitnik znany jest ze swoich właściwości wzmacniających odporność - to prawdziwa bomba witaminowa. Gorąco polecam - mówi prof. Stanisław Pluta, Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy w Skierniewicach.
Rokitnik wśród polskich superowoców
Spożycie owoców jagodowych rośnie dzięki rosnącej świadomości ich walorów. Obecnie rynek poszerza się o gatunki mniej znane, wśród na uwagę zwraca rokitnik zwyczajny, jagoda kamczacka, minikiwi czy dereń. Badania Kantar lokują je wśród najbardziej oczekiwanych gatunków. Konsumpcja w sezonie przewyższa te deklaracje, co świadczy o dużej dynamice wzrostu zainteresowania.
Zalety rokitnika doceniano już w czasach starożytnych - był popularnym lekarstwem w medycynie chińskiej. Uważano, że jego regularne spożywanie pomagało zadbać o urodę, a także daje korzyści zdrowotne: od gładkiej skóry, promiennych włosów po mniejsze ryzyko raka i chorób serca.
Owoce jagodowe źródła witaminy C
Często mylnie za najlepsze źródło witaminy C uważa się cytrusy. Więcej witaminy C jest nie tylko w rokitniku, także owocach dzikiej róży i innych owocach jagodowych – czarnej porzeczce, malinach, truskawkach, porzeczkach, dereniu czy minikiwi. Także w naszej polskiej papryce, natka pietruszki, jarmuż, brokułach, brukselce, kalarepie i szczypiorku. Dobrym źródłem witaminy C są także młode ziemianki.
- Tak to już jest, cudze chwalimy, sami nie wiemy co posiadamy - puentuje Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.
Więcej o przetworach na stronie PolskieSuperowoce.pl
Więcej o walorach zdrowotnych w materiale w Serwisie Zdrowie PAP – link
#rokitnik #PolskieSuperowoce #PolishSuperFruits
Gdzie kupić sok, dżem czy olej z rokitnika? - Szarłatowa Spiżarnia
Więcej o rokitniku w materiałach na tronie PolskieSuperowoce.pl
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! IV edycja."
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kompendium informacji o walorach superowoców 👉 tutaj
Kontakt:
Maciej Dolata