Owoce jagodowe a odporność – co warto wiedzieć

Układ odpornościowy człowieka to skomplikowana maszyneria, której sprawne działanie zależy od wielu różnych czynników, w tym m.in. od właściwego sposobu żywienia. Co zatem powinno lądować na naszych talerzach? De facto, lista wspierających odporność produktów jest bardzo...
Mamy to na talerzu! – już 25 pełnych rekomendacji żywieniowych dla Twojego zdrowia i urody

Zobacz jak talerz* żywieniowy pomógł pokazać pełne rekomendacje żywieniowe dla osób z nadciśnieniem, dla diabetyków, w profilaktyce zapobieganie chorób nowotworowych, związanych z płodnością, dla kobiet w ciąży, matek karmiących, dla dzieci (w wierszowanej formie), dla u...
Jak komponować posiłki zimą?

Zimą często zaczynają kuleć zdrowe nawyki żywieniowe, w posiłkach brakuje warzyw i owoców, których dostępność jest nieco mniejsza niż w innych porach roku. Dodatkowo brak ruchu połączony z mało różnorodną dietą i podjadaniem sprawiają, że zaczynamy tyć. Cały szkopuł tkwi...
7 sprawdzonych trików na zdrowe Święta Bożego Narodzenia

Czy okres Świąt Bożego Narodzenia skazany jest na porażkę dietetyczną? Czy za pewnik bierzemy ból brzucha, ciężkość i kilka centymetrów w pasie więcej po uroczystości? Czy w święta w ogóle można skosztować wszystkiego i przy tym jeść zdrowo? Można! Należy jednak podejść ...
Na talerzu, tu zaczyna się zdrowie seniorze!

Starzenie się jest naturalnym procesem zachodzącym w życiu człowieka. Po 60. roku życia zwalnia metabolizm, spada wydajność układu odpornościowego, obniża się sprawność fizyczna i pojawiają się choroby wieku starczego. Niektóre procesy możemy spowolnić poprzez zmianę naw...
Zdrowy talerz dla cukrzyka

100 lat po odkryciu insuliny chorych jest coraz więcej. Według Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej (IDF) średnio co trzecia osoba na świecie ma stan przedcukrzycowy, co dziesiąta choruję na cukrzycę, z czego połowa nie jest tego świadoma. Narosło wiele mitów. Sądz...
Skuteczne leczenie insulinooporności

Insulinooporność (IO) to stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie inuliny czyli hormonu odpowiadającego za obniżenie cukru we krwi i przetransportowanie go do tkanek. Nie leczona IO z biegiem czasu prowadzi do cukrzycy typu 2, choć pośrednio przyczynia się również ...
Odporność leży na twoim talerzu

Za silny organizm, gotowy do walki z patogenami odpowiada styl życia i sposób odżywiania. Różnorodna, sezonowa dieta, bogata w warzywa i owoce a przy tym regularna aktywność fizyczna to podstawowe filary na których stoi nasza odporność.
Zdrowe, bo mrożone

Jesienne borówki i maliny warto jeszcze zamrozić. Niestety, sezon na pozostałe polskie jagody zakończył się. Jeśli nawet ktoś spóźnił się, by samodzielnie zamrozić owoce, w sklepach są dostępne przez okrągły rok. Niewiele tracą na pierwotnej wartości, o czym przekonują b...
Owoce jagodowe a nowotwory

Ryzyko zachorowania na raka zależy od bardzo wielu czynników, w tym m.in. od tego, co jemy i pijemy na co dzień. Medycy ostrzegają, że niektóre produkty konsumowane w nadmiarze, jak np. przetworzone mięso czy alkohol, zwiększają to ryzyko. Z drugiej strony wskazują też p...
Owoce jagodowe a odporność – co warto wiedzieć

Układ odpornościowy człowieka to skomplikowana maszyneria, której sprawne działanie zależy od wielu różnych czynników, w tym m.in. od właściwego sposobu żywienia. Co zatem powinno lądować na naszych talerzach? De facto, lista wspierających odporność produktów jest bardzo...
Mamy to na talerzu! – już 25 pełnych rekomendacji żywieniowych dla Twojego zdrowia i urody

Zobacz jak talerz* żywieniowy pomógł pokazać pełne rekomendacje żywieniowe dla osób z nadciśnieniem, dla diabetyków, w profilaktyce zapobieganie chorób nowotworowych, związanych z płodnością, dla kobiet w ciąży, matek karmiących, dla dzieci (w wierszowanej formie), dla u...
Jak komponować posiłki zimą?

Zimą często zaczynają kuleć zdrowe nawyki żywieniowe, w posiłkach brakuje warzyw i owoców, których dostępność jest nieco mniejsza niż w innych porach roku. Dodatkowo brak ruchu połączony z mało różnorodną dietą i podjadaniem sprawiają, że zaczynamy tyć. Cały szkopuł tkwi...
7 sprawdzonych trików na zdrowe Święta Bożego Narodzenia

Czy okres Świąt Bożego Narodzenia skazany jest na porażkę dietetyczną? Czy za pewnik bierzemy ból brzucha, ciężkość i kilka centymetrów w pasie więcej po uroczystości? Czy w święta w ogóle można skosztować wszystkiego i przy tym jeść zdrowo? Można! Należy jednak podejść ...
Na talerzu, tu zaczyna się zdrowie seniorze!

Starzenie się jest naturalnym procesem zachodzącym w życiu człowieka. Po 60. roku życia zwalnia metabolizm, spada wydajność układu odpornościowego, obniża się sprawność fizyczna i pojawiają się choroby wieku starczego. Niektóre procesy możemy spowolnić poprzez zmianę naw...
Zdrowy talerz dla cukrzyka

100 lat po odkryciu insuliny chorych jest coraz więcej. Według Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej (IDF) średnio co trzecia osoba na świecie ma stan przedcukrzycowy, co dziesiąta choruję na cukrzycę, z czego połowa nie jest tego świadoma. Narosło wiele mitów. Sądz...
Skuteczne leczenie insulinooporności

Insulinooporność (IO) to stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie inuliny czyli hormonu odpowiadającego za obniżenie cukru we krwi i przetransportowanie go do tkanek. Nie leczona IO z biegiem czasu prowadzi do cukrzycy typu 2, choć pośrednio przyczynia się również ...
Odporność leży na twoim talerzu

Za silny organizm, gotowy do walki z patogenami odpowiada styl życia i sposób odżywiania. Różnorodna, sezonowa dieta, bogata w warzywa i owoce a przy tym regularna aktywność fizyczna to podstawowe filary na których stoi nasza odporność.
Zdrowe, bo mrożone

Jesienne borówki i maliny warto jeszcze zamrozić. Niestety, sezon na pozostałe polskie jagody zakończył się. Jeśli nawet ktoś spóźnił się, by samodzielnie zamrozić owoce, w sklepach są dostępne przez okrągły rok. Niewiele tracą na pierwotnej wartości, o czym przekonują b...

BĄDŹMY w KONTAKCIE

Nie przegap najważniejszych informacji z kampanii „Czas na polskie superowoce!”
1
2
3
4
5
6
7