Światowy Dzień Cukrzycy okazją do promocji owoców i warzyw

14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. Hasło przewodnie tegorocznych obchodów to „Znaj ryzyko, bądź odpowiedzialny”. Celem wielu podejmowanych w tym dniu działań edukacyjnych jest wzrost świadomości czynników ryzyka i kluczowej roli zdrowego odżywiania. Produce...
Mit: cukrzycy nie jedzą owoców

Czas obalić mit, według którego w cukrzycy nie wolno jeść owoców bo mają cukier. Składniki owoców jagodowych, takie jak np. antocyjany czy katechiny, mają udowodnione działanie przeciwcukrzycowe, jako że obniżają poziom cukru we krwi. Na szczególną uwagę zasługują badani...
Recepta dla diabetyka od dietetyka

Według Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej (IDF) średnio co trzecia osoba na świecie ma stan przedcukrzycowy, co dziesiąta choruję na cukrzycę, z czego połowa nie jest tego świadoma. 100 lat od odkrycia insuliny chorych jest coraz więcej. Narosło wiele mitów. Sądz...
Odżywianie w profilaktyce nowotworowej (video)

Choroby nowotworowe są w naszym kraju drugą przyczyną zgonów, zaraz po chorobach układu krążenia. Światowa Organizacja Zdrowia podkreśla, że profilaktyka jest tutaj kluczowa. Zarówno profilaktyka chorób układu krążenia, jak i chorób nowotworowych, w dużej mierze opiera s...
Profilaktyka nowotworowa okiem dietetyka

Nowotwory są drugą przyczyną zgonów w kraju, zaraz po chorobach układu krążenia. To nie predyspozycje genetyczne a w dużej mierze styl życia odpowiadają za pojawienie się raka. Niewłaściwa dieta w połączeniu z brakiem ruchu prowadzą do nadmiernego gromadzenia się tkanki ...
Poznaj smak jesieni

Dni robią się coraz krótsze a pogoda coraz bardziej kapryśna. Sposób odżywiania i codzienny ruch ma znaczenie dla naszego samopoczucia, nastroju i odporności. Sprawdź co jeść jesienią by zaspokoić wszystkie potrzeby organizmu a przy tym wykorzystać sezonowość warzyw i ow...
Naturalny sposób na nadciśnienie

Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert programów i projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków. Autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, współautorka książek. Prowadzi poradnię dietetyczną „Z kaloriami na pieńku”. Uczy jak jeść zdrowo...
Lato soczyście kolorowe

Lato jest soczyście kolorowe. To doskonały moment by poprawić nawyki żywieniowe, bo oferta różnokolorowych warzyw i owoców jest szeroka. Staraj się spędzać czas na świeżym powietrzu, wybierz się na wycieczkę czy rower. I koniecznie sprawdź jak odżywiać się latem!
Letni bowl z owocami jagodowymi

Bowle mają to do siebie, że wibrują od soczystych kolorów. Dlatego lato i sezon na owoce jagodowe to doskonały czas na ich przyrządzanie - można malować na talerzu wszystkimi odcieniami czerwieni, różów, fioletów i zieleni. A że jemy oczami, to trudno się będzie oderwać ...
Jedyny taki owoc rosnący w Polsce, który ma w sobie ogromne pokłady witaminy C, karotenoidów, flawonoidów a do tego dobre tłuszcze. Rokitnik - złoty medalista! Wiedziałeś o tym?

Jedyny taki owoc rosnący w Polsce, który ma w sobie ogromne pokłady witaminy C, karotenoidów, flawonoidów a do tego dobre tłuszcze. Rokitnik, doceniany już w starożytności. Grecy stosowani liście oraz pędy rokitnika. Obecnie w przetwórstwie wykorzystywane są głównie owoc...
Światowy Dzień Cukrzycy okazją do promocji owoców i warzyw

14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. Hasło przewodnie tegorocznych obchodów to „Znaj ryzyko, bądź odpowiedzialny”. Celem wielu podejmowanych w tym dniu działań edukacyjnych jest wzrost świadomości czynników ryzyka i kluczowej roli zdrowego odżywiania. Produce...
Mit: cukrzycy nie jedzą owoców

Czas obalić mit, według którego w cukrzycy nie wolno jeść owoców bo mają cukier. Składniki owoców jagodowych, takie jak np. antocyjany czy katechiny, mają udowodnione działanie przeciwcukrzycowe, jako że obniżają poziom cukru we krwi. Na szczególną uwagę zasługują badani...
Recepta dla diabetyka od dietetyka

Według Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej (IDF) średnio co trzecia osoba na świecie ma stan przedcukrzycowy, co dziesiąta choruję na cukrzycę, z czego połowa nie jest tego świadoma. 100 lat od odkrycia insuliny chorych jest coraz więcej. Narosło wiele mitów. Sądz...
Odżywianie w profilaktyce nowotworowej (video)

Choroby nowotworowe są w naszym kraju drugą przyczyną zgonów, zaraz po chorobach układu krążenia. Światowa Organizacja Zdrowia podkreśla, że profilaktyka jest tutaj kluczowa. Zarówno profilaktyka chorób układu krążenia, jak i chorób nowotworowych, w dużej mierze opiera s...
Profilaktyka nowotworowa okiem dietetyka

Nowotwory są drugą przyczyną zgonów w kraju, zaraz po chorobach układu krążenia. To nie predyspozycje genetyczne a w dużej mierze styl życia odpowiadają za pojawienie się raka. Niewłaściwa dieta w połączeniu z brakiem ruchu prowadzą do nadmiernego gromadzenia się tkanki ...
Poznaj smak jesieni

Dni robią się coraz krótsze a pogoda coraz bardziej kapryśna. Sposób odżywiania i codzienny ruch ma znaczenie dla naszego samopoczucia, nastroju i odporności. Sprawdź co jeść jesienią by zaspokoić wszystkie potrzeby organizmu a przy tym wykorzystać sezonowość warzyw i ow...
Naturalny sposób na nadciśnienie

Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert programów i projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków. Autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, współautorka książek. Prowadzi poradnię dietetyczną „Z kaloriami na pieńku”. Uczy jak jeść zdrowo...
Lato soczyście kolorowe

Lato jest soczyście kolorowe. To doskonały moment by poprawić nawyki żywieniowe, bo oferta różnokolorowych warzyw i owoców jest szeroka. Staraj się spędzać czas na świeżym powietrzu, wybierz się na wycieczkę czy rower. I koniecznie sprawdź jak odżywiać się latem!
Letni bowl z owocami jagodowymi

Bowle mają to do siebie, że wibrują od soczystych kolorów. Dlatego lato i sezon na owoce jagodowe to doskonały czas na ich przyrządzanie - można malować na talerzu wszystkimi odcieniami czerwieni, różów, fioletów i zieleni. A że jemy oczami, to trudno się będzie oderwać ...

Never miss a story

Stay updated about PolishSuperFruits news as it happens
1
2
3
4
5
6
7