![polska smakuje_pasek (1).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/213664/large-9d9248d246f5479959ef5844a15eadbf.jpg)
Fot. 1A 1B 1C. Owocujące krzewy rokitnika (S. Pluta).
Fot. 2A. Dojrzałe owoce rokitnika oblepione do pędów (S. Pluta).
![Fot. 2B Dojrzałe owoce rokitnika oblepione do pędów (S. Pluta).](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/259475/large-29d86cb677fb079af59e591abbe0252d.jpg)
Fot. 2B Dojrzałe owoce rokitnika oblepione do pędów (S. Pluta).
![Fot. 3. Owoce rokitnika zbierane na pocz. września br. ( na lewo) i I poł. października br, (na prawo).](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/259476/large-2dfc2bb9c3e306829f1ae301c005bda1.png)
Fot. 3. Owoce rokitnika zbierane na pocz. września br. ( na lewo) i I poł. października br, (na prawo).
![Fot. Wygląd „soku rokitnikowego” wyprodukowany z owoców ze Wschodu (na lewo), mieszanka słabej jakości „soku rokitnikowego” z sokiem brzoskwiniowym (w środku) oraz typowy, wysokiej jakości sok rokitnikowy uzyskany z krajowych owoców zebranych w odpowiednim terminie (po prawej).](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/259477/large-66d15130994adf4749fbc1dadce38ea6.png)
Fot. Wygląd „soku rokitnikowego” wyprodukowany z owoców ze Wschodu (na lewo), mieszanka słabej jakości „soku rokitnikowego” z sokiem brzoskwiniowym (w środku) oraz typowy, wysokiej jakości sok rokitnikowy uzyskany z krajowych owoców zebranych w odpowiednim terminie (po prawej).
Źródło: Czas na polskie superowoce, Stanisław Pluta - Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach, Stanisław Trzonkowski - Gospodarstwo Ogrodnicze w Sokółce
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
![POLSKA001.png](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/213660/large-7918fdf220effc05efa488928f1226a8.png)
Zobacz jak prezentuje się sok z rokitnika podczas świątecznego obiadu - link
Kontakt:
Literatura uzupełniająca:
1. Bośko P i Biel W. 2017. Właściwości lecznicze rokitnika zwyczajnego. Postępy Fitoterapii 1/2017, s. 36-41.
2. Pluta S. 1999. Rokitnik - roślina XXI wieku?. Sad Nowoczesny, 10 :28-29
3. Pluta S. 2000. Rokitnik - wartościowy gatunek do uprawy w Polsce. Rocz. AR Poznań CCCXXIII, Ogrod. 31 (2) :415-420.
4. Pluta S., Trzonkowski S. 2014. Rokitnik (cz. I). Roślina o niezwykłych właściwościach. Jagodnik nr 2 (14) :116-117
5. Ulanowska K., Skalski B., Beata O. 2018. Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides L.) jako źródło związków o aktywności przeciwnowotworowej i radioprotekcyjnej. Postępy Hig. Med. Dosw. 72: 240-252.
6. Zielińska J. 2019. Rokitnik – cenne właściwości, wszechstronne zastosowanie. Radioklinika o zdrowiu przy mikrofonie: https://radioklinika.pl/rokitnik-wlasciwosci-zastosowanie/
Wykaz fotografii:
Fot. 1. Owocujące krzewy rokitnika (S. Pluta).
Fot. 2. Dojrzałe owoce rokitnika oblepione do pędów (S. Pluta).
Fot. 3. Owoce rokitnika zbierane na pocz. września br. ( na lewo) i I poł. października br, (na prawo) – S. Trzonkowski.
Fot. 4. Wygląd „soku rokitnikowego” wyprodukowany z owoców ze Wschodu (na lewo), mieszanka słabej jakości „soku rokitnikowego” z sokiem brzoskwiniowym (w środku) oraz typowy, wysokiej jakości sok rokitnikowy uzyskany z krajowych owoców zebranych w odpowiednim terminie (po prawej) – S. Trzonkowski.