Fot. 1A 1B 1C. Owocujące krzewy rokitnika (S. Pluta).
Fot. 2A. Dojrzałe owoce rokitnika oblepione do pędów (S. Pluta).
Fot. 2B Dojrzałe owoce rokitnika oblepione do pędów (S. Pluta).
Fot. 3. Owoce rokitnika zbierane na pocz. września br. ( na lewo) i I poł. października br, (na prawo).
Fot. Wygląd „soku rokitnikowego” wyprodukowany z owoców ze Wschodu (na lewo), mieszanka słabej jakości „soku rokitnikowego” z sokiem brzoskwiniowym (w środku) oraz typowy, wysokiej jakości sok rokitnikowy uzyskany z krajowych owoców zebranych w odpowiednim terminie (po prawej).
Źródło: Czas na polskie superowoce, Stanisław Pluta - Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach, Stanisław Trzonkowski - Gospodarstwo Ogrodnicze w Sokółce
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Zobacz jak prezentuje się sok z rokitnika podczas świątecznego obiadu - link
Kontakt:
Literatura uzupełniająca:
1. Bośko P i Biel W. 2017. Właściwości lecznicze rokitnika zwyczajnego. Postępy Fitoterapii 1/2017, s. 36-41.
2. Pluta S. 1999. Rokitnik - roślina XXI wieku?. Sad Nowoczesny, 10 :28-29
3. Pluta S. 2000. Rokitnik - wartościowy gatunek do uprawy w Polsce. Rocz. AR Poznań CCCXXIII, Ogrod. 31 (2) :415-420.
4. Pluta S., Trzonkowski S. 2014. Rokitnik (cz. I). Roślina o niezwykłych właściwościach. Jagodnik nr 2 (14) :116-117
5. Ulanowska K., Skalski B., Beata O. 2018. Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides L.) jako źródło związków o aktywności przeciwnowotworowej i radioprotekcyjnej. Postępy Hig. Med. Dosw. 72: 240-252.
6. Zielińska J. 2019. Rokitnik – cenne właściwości, wszechstronne zastosowanie. Radioklinika o zdrowiu przy mikrofonie: https://radioklinika.pl/rokitnik-wlasciwosci-zastosowanie/
Wykaz fotografii:
Fot. 1. Owocujące krzewy rokitnika (S. Pluta).
Fot. 2. Dojrzałe owoce rokitnika oblepione do pędów (S. Pluta).
Fot. 3. Owoce rokitnika zbierane na pocz. września br. ( na lewo) i I poł. października br, (na prawo) – S. Trzonkowski.
Fot. 4. Wygląd „soku rokitnikowego” wyprodukowany z owoców ze Wschodu (na lewo), mieszanka słabej jakości „soku rokitnikowego” z sokiem brzoskwiniowym (w środku) oraz typowy, wysokiej jakości sok rokitnikowy uzyskany z krajowych owoców zebranych w odpowiednim terminie (po prawej) – S. Trzonkowski.