Poznajmy najwartościowsze źródło witaminy C. Uprawiany z powodzeniem w Polsce rokitnik, obok dzikiej róży, ma więcej witaminy C niż jakikolwiek znany owoc na świecie. W stu gramach może mieć jej od 300 do 2500 mg. Wartość zależy od odmiany, warunków uprawy, długości okresu wegetacyjnego, ale to zawsze wielokrotnie więcej niż w cytrynie czy pomarańczy. Co ciekawe, rokitnik zachowuje witaminę C w przetworach. Do najpopularniejszych należą soki, dżemy i oleje.
Rokitnik zwyczajny znany jest z ogromnej zawartości witaminy C. Jest naturalną apteką, zawiera 190 substancji bioaktywnych, witamin, minerałów, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Witamina C, choć samo słowo witamina wydaje się lekkie, jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Dlatego rokitnik znany jest ze swoich właściwości wzmacniających odporność. Witamina C to naturalny antyoksydant, który działa antynowotworowo zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu raka
mówi prof. Stanisław Pluta, Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy w Skierniewicach.
Rokitnikowe przetwory
Sok i syrop z rokitnika
- w celu wzmocnienia odporności organizmu
- w profilaktyce zdrowotnej
- podczas przeziębień i infekcji
Dżemy rokitnikowe dla diabetyków
OLEOSOM – olej w pulpie uzyskiwany z miąższu owoców rokitnika
- wspomaganie leczenia schorzeń przewodu pokarmowego
- do wzmocnienia odporności
- poprawy pracy serca i układu krążenia
- w profilaktyce żywieniowej
- dla wspomagania prawidłowego funkcjonowania organizmu
Olej z owoców rokitnika
- wspomaganie leczenia chorób układu pokarmowego
- zmniejsza dolegliwości w chorobie wrzodowej żołądka
- wspomaga gojenie nadżerek i regenerację śluzówek przewodu pokarmowego
- może być również stosowany zewnętrznie w leczeniu uszkodzeń skóry spowodowanych poparzeniami czy odmrożeniami
Rokitnik to mikrofitoapteka. Owoc, który bardzo dobrze się wpisuje w grupę owoców jagodowych. Obok superowoców aronii, borówki, czarnej porzeczki. Znany od starożytności, potem zapomniany, dziś przeżywa renesans
podsumowuje Jan Hołownia, jeden z pionierów przetwórstwa w Polsce.
Źródło: PAP Media Room
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! IV edycja."
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.