Spożycie owoców jagodowych rośnie dzięki rosnącej świadomości ich walorów. Obecnie rynek poszerza się o gatunki mniej znane, wśród których prym wiedzie rokitnik zwyczajny. Rokitnik ma 10-krotnie więcej witaminy C niż cytryna i zachowuje ją w przetworach. Stąd piękny złoty kolor rokitnikowych soków i dżemów. A to dopiero poczętej długiej listy jego atrybutów. W czasach po pandemii wzrosło zainteresowanie rokitnikiem u producentów i u konsumentów. Badania Kantar lokują rokitnik w trójce najbardziej oczekiwanych gatunków 2022 roku.
- Rokitnik to skarbnica ponad 190 związków prozdrowotnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego w tym witaminy (B,C,F,K,P,A,D,E), antocyjany, flawonoidy, kwasy tłuszczowe.
- Rokitnik to wysoka zawartość witaminy C, a brak w owocach enzymu ascorbinazy sprawia że nie następuje jej utrata w procesach obróbki termicznej.
- Rokitnik to najsilniejsza i naturalna tarcza antynowotworowa, oparta o dysmutazę nadtlenkową - najsilniejszy znany antyoksydant (rokitnik zawiera jej 4-krotnie więcej niż kolejny żeń-szeń)
- Rokitnik to czyste złoto wśród owoców, już stara chińska mądrość głosi: jedz rokitnik, a twoja krew będzie uzdrowiona.
- Rokitnik to zanany już w starożytności naturalny lek na wiele schorzeń i w leczeniu ran, u ludzi jak i zwierząt.
- Rokitnik to nie tyle „bomba witaminowa”, bardziej cała żywa apteka. Właściwości lecznicze posiadają bowiem nie tylko owoce ale również liście i kora tej rośliny.
Rokitnik zwyczajny to roślina o ogromnych walorach – owoce, liście, pędy są bogate w różne bioaktywne składniki zdrowotne i odżywcze. Wszystkie te związki mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka
mówi Stanisław Trzonkowski, jeden z najbardziej doświadczonych plantatorów rokitnika, Gospodarstwo Ogrodnicze w Sokółce.
Owoce tego gatunku stają się cennym surowcem dla przemysłu spożywczego, z których można wytworzyć m.in. soki, napoje, nektary, dżemy, herbaty, suszone owoce, a także wykorzystywane są przez przemysł farmaceutyczny i kosmetyczny
mówił prof. Stanisława Pluta podczas organizowanej przez Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale konferencji „Alternatywne kierunki w uprawie roślin jagodowych”.
Rokitnik wśród polskich superowoców
Kampanię „Czas na polskie superowoce! Edycja IV” zrealizuje Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw we współpracy z 7 branżowymi organizacji. Partnerami są Stowarzyszenie Plantatorów Jagody Kamczackiej, Stowarzyszenie Plantatorów Minikiwi, Stowarzyszenie Plantatorów Truskawki, Polskie Stowarzyszenie Plantatorów Porzeczek, Krajowe Zrzeszenie Plantatorów Aronii ARONIA POLSKA, Stowarzyszenie Plantatorów Borówki Amerykańskiej. Partnerem merytorycznym jest Fundacja Promocji Polskiej Borówki.
#rokitnik #PolskieSuperowoce #PolskaSmakuje
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! Edycja IV".
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
#PolishSuperFruits #PolskieSuperowoce #PołowaSukcesu #PolskaSmakuje
Cytowane badanie zrealizowano w dniach 11-16 marca 2022 r., na reprezentatywnej próbie 1002 Polaków 15+ i więcej. Techniką wywiadów bezpośrednich w domach respondentów (CAPI). Więcej o wynikach badań w materiale Kantar: jagoda kamczacka, minikiwi, rokitnik – trzy najbardziej oczekiwane superowoce 2022 roku