Borówka to przepysznie słodki owoc, który możemy jeść bezkarnie, bo ma niewiele kalorii, a przy tym jest niezwykle odżywczy i stanowi najbogatsze źródło antyoksydantów spośród wszystkich owoców i warzyw. Sezon na polskie borówki trwa przez całe wakacje, więc wykorzystajmy go dobrze.
- witamin: (C, K1, E, B6, A)
- składników mineralnych (żelazo, miedź, mangan)
- przeciwutleniaczy, głównie polifenoli, w tym: antocyjanów, kwercetyny, mirycetyny (najwięcej jest ich w skórce tego owocu) oraz karotenoidów.
Monika Wysocka, Serwis Zdrowie (zdrowie.pap.pl)
Źródła:
Borówki dla zdrowia - Polskie superoeoce
Borówka najbardziej odmładzający polski superowoc
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
Główny Inspektorat Sanitarny
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! IV edycja."
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.