Cieszmy się pełnią sezonu truskawkowego i już wypatrujmy pierwszych polskich malin. W czerwcu jedzmy także owoce jagody kamczackiej. Sięgajmy po borówki, porzeczki, aronie. Codziennie spożywajmy filiżankę owoców jagodowych, dostępnych w Polsce przez siedem miesięcy w roku. To bardzo wartościowe jedzenie i z tygodnia na tydzień coraz tańsze.
Sztafeta jagodowa krąży w Polsce przez ponad pół roku, kończy się malinami uprawianymi do listopada w nowoczesnych konstrukcjach tunelowych. Zimą owoce jagodowe dostępne są w sklepach jako dżemy, konfitury, syropy i soki. Często są to produkty lokalne.
Ponadto skarby z polskich pól mają korzystne działanie na mózg i procesy poznawcze, a także na narząd wzroku czy też na kondycję skóry. Badania naukowe przekonują, że regularne jedzenie owoców jagodowych wpływa korzystnie również na płodność i odporność.
Beata Igielska, Serwis Zdrowie (zdrowie.pap.pl)
Więcej szczegółowych informacji na temat walorów zdrowotnych konkretnych owoców jagodowych można znaleźć m.in. w archiwum Serwisu Zdrowie PAP, pod wspólnym tagiem „owoce jagodowe”, na stronie serwisu branżowego Dietetycy.org.pl., a także na naszej stronie.
Źródła:
Harvard Health Publishing: „Eat this fruits for their anti-inflammatory benefits”
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej: „Superfoods - czyli jedzenie o niezwykłych właściwościach”
American Institute for Cancer Research
Przemysł Spożywczy: „Superowoce”
GQ Magazine: „Are superfoods really all that super?”
Lonely Planet: „Talking superfoods and sustainability with Nandita Iyer”
UC Davies: „What makes superfood so super?”
Journal of Beautiful Business: „Of Superfoods and Superfads”
Strona internetowa SGGW: „Polskie superowoce”
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! IV edycja."
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
- Owoce jagodowe pomogą w regeneracji po COVID-19