Zdrowe odżywianie od małego

Zdrowie dzieci zależy od tego co znajduje się na ich talerzu i w szkolnej śniadaniówce. Zwykle brakuje warzyw i owoców, które powinny być podstawą zbilansowanej i pełnowartościowej diety. Tylko taka gwarantuje zdrowie teraz i w przyszłości. Wzorem do naśladowania dla naj...
Dlaczego owoce jagodowe określa się jako superowoce?

Choć nie ma dziś pełnej zgody co do tego, kto i gdzie pierwszy użył określenia superfood (superżywność), to jednak nie ma wątpliwości, że zrobiło ono zawrotną karierę. Sztandarowym, ikonicznym wręcz przykładem produktów spożywczych z kategorii superfoods – czyli posiadaj...
Sport zaczyna się w kuchni

Codzienny ruch i prawidłowe odżywianie to najlepsza recepta na zachowanie zdrowia, sprawności fizycznej i umysłowej.  Bywa jednak, że amatorzy sportu popełniają wiele błędów dietetycznych. Najczęstsze z nich to zbyt mała ilość zjadanych warzyw i owoców, rezygnacja z prod...
Modny styl życia czyli jak powinna odżywiać się młodzież?

Dojrzewanie jest szczególnym czasem, kiedy organizm dziecka przechodzi metamorfozę i zmienia się w kobietę lub mężczyznę. To wymagający okres dla układu kostnego oraz hormonalnego. Ten ostatni odpowiada za dojrzewanie a jego prawidłowe działanie zależne jest od sposobu o...
Wiosna, jedz zdrowo sezonowo

Wiosna to czas kiedy znacząco poszerza się asortyment sezonowych warzyw i owoców. Sięgaj w tym okresie po sałatę, rzodkiewkę, młody groszek cukrowy, kalarepę czy szparagi. To ich najbardziej brakuje nam zimą. Staraj się powoli rezygnować z przetworów, niech twoja dieta o...
Wskazówki żywieniowe w endometriozie

Endometrioza dotyka od ok. 6-10% kobiet w wieku rozrodczym. Charakteryzuje się „wędrowaniem” błony śluzowej macicy czyli endometrium poza jej naturalne umiejscowienie. Choroba związana jest z przewlekłym bólem, którego przyczyna leży w rozlokowanych po organach ogniskach...
To nie sprint, to półmaraton!

Historia o tym jak zacząć jeść więcej warzyw i owoców, jak przestać traktować je jako dodatek i uczynić podstawą każdego posiłku.
Mamy to na talerzu! – już 25 pełnych rekomendacji żywieniowych dla Twojego zdrowia i urody

Zobacz jak talerz* żywieniowy pomógł pokazać pełne rekomendacje żywieniowe dla osób z nadciśnieniem, dla diabetyków, w profilaktyce zapobieganie chorób nowotworowych, związanych z płodnością, dla kobiet w ciąży, matek karmiących, dla dzieci (w wierszowanej formie), dla u...
Zdrowy posiłek dla zabieganych

Brak czasu to częsty powód by zaniechać zdrowe odżywianie. Tymczasem to jak jemy wpływa na nasze samopoczucie, koncentrację w pracy i energię na co dzień. Będąc managerem, dyrektorem czy asystentem, musisz znaleźć czas na posiłek. Zobacz jak w prosty sposób możesz popraw...
Owoce jagodowe pomogą w regeneracji po COVID-19

Choć zbliżają się wakacje i pandemia nieco odpuściła, wiele osób, które przechorowały COVID-19, do dziś boryka się z jego skutkami. Okazuje się, że pomóc w odbudowaniu osłabionej odporności mogą… owoce jagodowe i są na to dowody naukowe!  
Zdrowe odżywianie od małego

Zdrowie dzieci zależy od tego co znajduje się na ich talerzu i w szkolnej śniadaniówce. Zwykle brakuje warzyw i owoców, które powinny być podstawą zbilansowanej i pełnowartościowej diety. Tylko taka gwarantuje zdrowie teraz i w przyszłości. Wzorem do naśladowania dla naj...
Dlaczego owoce jagodowe określa się jako superowoce?

Choć nie ma dziś pełnej zgody co do tego, kto i gdzie pierwszy użył określenia superfood (superżywność), to jednak nie ma wątpliwości, że zrobiło ono zawrotną karierę. Sztandarowym, ikonicznym wręcz przykładem produktów spożywczych z kategorii superfoods – czyli posiadaj...
Sport zaczyna się w kuchni

Codzienny ruch i prawidłowe odżywianie to najlepsza recepta na zachowanie zdrowia, sprawności fizycznej i umysłowej.  Bywa jednak, że amatorzy sportu popełniają wiele błędów dietetycznych. Najczęstsze z nich to zbyt mała ilość zjadanych warzyw i owoców, rezygnacja z prod...
Modny styl życia czyli jak powinna odżywiać się młodzież?

Dojrzewanie jest szczególnym czasem, kiedy organizm dziecka przechodzi metamorfozę i zmienia się w kobietę lub mężczyznę. To wymagający okres dla układu kostnego oraz hormonalnego. Ten ostatni odpowiada za dojrzewanie a jego prawidłowe działanie zależne jest od sposobu o...
Wiosna, jedz zdrowo sezonowo

Wiosna to czas kiedy znacząco poszerza się asortyment sezonowych warzyw i owoców. Sięgaj w tym okresie po sałatę, rzodkiewkę, młody groszek cukrowy, kalarepę czy szparagi. To ich najbardziej brakuje nam zimą. Staraj się powoli rezygnować z przetworów, niech twoja dieta o...
Wskazówki żywieniowe w endometriozie

Endometrioza dotyka od ok. 6-10% kobiet w wieku rozrodczym. Charakteryzuje się „wędrowaniem” błony śluzowej macicy czyli endometrium poza jej naturalne umiejscowienie. Choroba związana jest z przewlekłym bólem, którego przyczyna leży w rozlokowanych po organach ogniskach...
To nie sprint, to półmaraton!

Historia o tym jak zacząć jeść więcej warzyw i owoców, jak przestać traktować je jako dodatek i uczynić podstawą każdego posiłku.
Mamy to na talerzu! – już 25 pełnych rekomendacji żywieniowych dla Twojego zdrowia i urody

Zobacz jak talerz* żywieniowy pomógł pokazać pełne rekomendacje żywieniowe dla osób z nadciśnieniem, dla diabetyków, w profilaktyce zapobieganie chorób nowotworowych, związanych z płodnością, dla kobiet w ciąży, matek karmiących, dla dzieci (w wierszowanej formie), dla u...
Zdrowy posiłek dla zabieganych

Brak czasu to częsty powód by zaniechać zdrowe odżywianie. Tymczasem to jak jemy wpływa na nasze samopoczucie, koncentrację w pracy i energię na co dzień. Będąc managerem, dyrektorem czy asystentem, musisz znaleźć czas na posiłek. Zobacz jak w prosty sposób możesz popraw...

BĄDŹMY w KONTAKCIE

Nie przegap najważniejszych informacji z kampanii „Czas na polskie superowoce!”
1
2
3
4
5
6
7