Borówka - superowoc, który przepisałby Ci okulista

Problemy ze wzrokiem określa się już mianem epidemii. Krajowa Rzemieślnicza Izba Optyczna podaje, że 90% populacji sięga po okulary do czytania. Jak chronić oczy w erze smartfonów? Dowiedz się dlaczego borówki są dobre dla oczu i dlaczego ich filiżankę warto postawić obo...
9 na 10 Polaków ma ochotę poczęstować kogoś owocem lub warzywem

Możliwość dzielenia się z innymi zazwyczaj sprawia nam przyjemność. 91% badanych wskazuje gatunki warzyw i owoców, którymi mieliby ochotę podzielić się z innymi osobami. Wśród gatunków którymi chcielibyśmy podzielić się są truskawki (50%), maliny (33%), jabłka (25%) i bo...
Nakarm swoje „dobre” bakterie - pełne rekomendacje opracowane w formie modnego talerza żywieniowego

Mikrobiota jelitowa to wszystkie mikroorganizmy (bakterie, wirusy, archeony, eukariota i grzyby) zasiedlające przewód pokarmowy człowieka. Dzisiejszy stan wiedzy pozwala śmiało twierdzić, że stan mikrobioty jest podstawą naszego zdrowia. Rozregulowanie jej na skutek przy...
Jak odżywiać się latem?

Wyciśnij z lata co najcenniejsze dla ciebie! To doskonały moment by poprawić nawyki żywieniowe, bo oferta różnokolorowych warzyw i owoców jest szeroka. Staraj się spędzać czas na świeżym powietrzu, wybierz się na wycieczkę. I koniecznie sprawdź jak odżywiać się latem!
Nie pauzuj po 50-tce!

Tycie z powietrza, „mgła mózgowa”, rozdrażnienie, uderzenia gorąca, zwiększone ryzyko chorób metabolicznych i układu krążenia… to tylko niektóre problemy, z jakimi mierzą się kobiety w okresie okołomenopauzalnym. Poza tzw. hormonalną terapią menopauzalną (HTM), ogromne z...
Mamy to na talerzu! – już 30 pełnych rekomendacji żywieniowych dla Twojego zdrowia i profilaktyki
Zobacz jak talerz* żywieniowy pomógł pokazać pełne rekomendacje żywieniowe dla osób z nadciśnieniem, dla diabetyków, w profilaktyce zapobieganie chorób nowotworowych, związanych z płodnością, dla kobiet w ciąży, matek karmiących, dla uczniów (na poprawę pamięci i lepszą ...
Wiosna, jedzmy zdrowo sezonowo

Wiosna to czas kiedy znacząco poszerza się asortyment sezonowych warzyw i owoców. Sięgaj w tym okresie po sałatę, rzodkiewkę, młody groszek cukrowy, kalarepę czy szparagi. To ich najbardziej brakuje nam zimą. Staraj się powoli rezygnować z przetworów, niech twoja dieta o...
Zdrowe żywienie i rola mikrobioty jelitowej w naszym życiu

Zapraszamy na wykład prof. Ewy Stachowskiej, wybitnego naukowca i popularyzatora wiedzy o żywieniu, Kierownika Katedry Żywienia Człowieka i Metabolomiki, Wydziału Nauk o Zdrowiu, Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.
Wsparcie żywieniowe anemii

Niedokrwistość z niedoboru żelaza, potocznie nazywana anemią, to obniżona liczba erytrocytów i tym samym ilość krążącej hemoglobiny. Może towarzyszyć chorobom przewlekłym, albo występować w pojedynkę. Przyczyn jest wiele, od błędów żywieniowych i zwiększonego zapotrzebow...
Żywieniowe leczenie otyłości

Od lat obserwujemy znaczny wzrost występowania nadwagi i otyłości. Problem zaczyna dotyczyć coraz częściej ludzi młodych. W konsekwencji obniża się średnia wieku zachorowalności na choroby układu krążenia i cukrzycę. Kluczem do zachowania prawidłowej masy ciała jest właś...
Borówka - superowoc, który przepisałby Ci okulista

Problemy ze wzrokiem określa się już mianem epidemii. Krajowa Rzemieślnicza Izba Optyczna podaje, że 90% populacji sięga po okulary do czytania. Jak chronić oczy w erze smartfonów? Dowiedz się dlaczego borówki są dobre dla oczu i dlaczego ich filiżankę warto postawić obo...
9 na 10 Polaków ma ochotę poczęstować kogoś owocem lub warzywem

Możliwość dzielenia się z innymi zazwyczaj sprawia nam przyjemność. 91% badanych wskazuje gatunki warzyw i owoców, którymi mieliby ochotę podzielić się z innymi osobami. Wśród gatunków którymi chcielibyśmy podzielić się są truskawki (50%), maliny (33%), jabłka (25%) i bo...
Nakarm swoje „dobre” bakterie - pełne rekomendacje opracowane w formie modnego talerza żywieniowego

Mikrobiota jelitowa to wszystkie mikroorganizmy (bakterie, wirusy, archeony, eukariota i grzyby) zasiedlające przewód pokarmowy człowieka. Dzisiejszy stan wiedzy pozwala śmiało twierdzić, że stan mikrobioty jest podstawą naszego zdrowia. Rozregulowanie jej na skutek przy...
Jak odżywiać się latem?

Wyciśnij z lata co najcenniejsze dla ciebie! To doskonały moment by poprawić nawyki żywieniowe, bo oferta różnokolorowych warzyw i owoców jest szeroka. Staraj się spędzać czas na świeżym powietrzu, wybierz się na wycieczkę. I koniecznie sprawdź jak odżywiać się latem!
Nie pauzuj po 50-tce!

Tycie z powietrza, „mgła mózgowa”, rozdrażnienie, uderzenia gorąca, zwiększone ryzyko chorób metabolicznych i układu krążenia… to tylko niektóre problemy, z jakimi mierzą się kobiety w okresie okołomenopauzalnym. Poza tzw. hormonalną terapią menopauzalną (HTM), ogromne z...
Mamy to na talerzu! – już 30 pełnych rekomendacji żywieniowych dla Twojego zdrowia i profilaktyki
Zobacz jak talerz* żywieniowy pomógł pokazać pełne rekomendacje żywieniowe dla osób z nadciśnieniem, dla diabetyków, w profilaktyce zapobieganie chorób nowotworowych, związanych z płodnością, dla kobiet w ciąży, matek karmiących, dla uczniów (na poprawę pamięci i lepszą ...
Wiosna, jedzmy zdrowo sezonowo

Wiosna to czas kiedy znacząco poszerza się asortyment sezonowych warzyw i owoców. Sięgaj w tym okresie po sałatę, rzodkiewkę, młody groszek cukrowy, kalarepę czy szparagi. To ich najbardziej brakuje nam zimą. Staraj się powoli rezygnować z przetworów, niech twoja dieta o...
Zdrowe żywienie i rola mikrobioty jelitowej w naszym życiu

Zapraszamy na wykład prof. Ewy Stachowskiej, wybitnego naukowca i popularyzatora wiedzy o żywieniu, Kierownika Katedry Żywienia Człowieka i Metabolomiki, Wydziału Nauk o Zdrowiu, Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.
Wsparcie żywieniowe anemii

Niedokrwistość z niedoboru żelaza, potocznie nazywana anemią, to obniżona liczba erytrocytów i tym samym ilość krążącej hemoglobiny. Może towarzyszyć chorobom przewlekłym, albo występować w pojedynkę. Przyczyn jest wiele, od błędów żywieniowych i zwiększonego zapotrzebow...

Nie przegap tych historii

Poznaj najlepsze jagodowe marki
1
2
3
4
5
6
7
Używamy plików cookie do działania naszej strony internetowej, analizowania Twojego korzystania z naszych usług, zarządzania Twoimi preferencjami online i personalizowania treści reklamowych. Akceptując nasze pliki cookie, otrzymasz odpowiednie treści oraz funkcje mediów społecznościowych, spersonalizowane reklamy i ulepszony sposób przeglądania. Aby zarządzać swoimi wyborami, kliknij „Ustawienia plików cookie”. Pliki cookie niezbędne są do podstawowego funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być odrzucone. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce plików cookie.
Polityka plików cookies
Pliki cookie używane w witrynie są podzielone na kategorie. Poniżej możesz zapoznać się z każdą kategorią oraz zezwolić na niektóre lub wszystkie z nich lub je odrzucić, z wyjątkiem niezbędnych plików cookie, które są wymagane do zapewnienia podstawowej funkcjonalności witryny. Jeśli wcześniej dozwolone kategorie zostaną wyłączone, wszystkie pliki cookie przypisane do tej kategorii zostaną usunięte z Twojej przeglądarki. Listę plików cookies przypisanych do poszczególnych kategorii oraz szczegółowe informacje na ich temat znajdziesz w zakładce „Polityka plików cookies".
Niezbędne pliki cookie
Niektóre pliki cookie są wymagane do zapewnienia podstawowej funkcjonalności. Bez tych plików cookie witryna nie będzie działać prawidłowo. Są one domyślnie włączone i nie można ich wyłączyć.
Preferencje
Preferencyjne pliki cookie umożliwiają witrynie internetowej zapamiętywanie informacji w celu dostosowania wyglądu i zachowania witryny do potrzeb każdego użytkownika. Może to obejmować przechowywanie wybranej waluty, regionu, języka lub motywu kolorystycznego.
Analityczne pliki cookie
Analityczne pliki cookie pomagają nam ulepszać naszą witrynę internetową, gromadząc i raportując informacje na temat jej użytkowania.
Marketingowe pliki cookie
Marketingowe pliki cookie służą do śledzenia odwiedzających na stronach internetowych, aby umożliwić wydawcom wyświetlanie trafnych i angażujących reklam. Włączając marketingowe pliki cookie, wyrażasz zgodę na spersonalizowane reklamy na różnych platformach.