Poznaj smak jesieni

Dni robią się coraz krótsze a pogoda coraz bardziej kapryśna. Sposób odżywiania i codzienny ruch ma znaczenie dla naszego samopoczucia, nastroju i odporności. Sprawdź co jeść jesienią by zaspokoić wszystkie potrzeby organizmu a przy tym wykorzystać sezonowość warzyw i ow...
Naturalny sposób na nadciśnienie

Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert programów i projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków. Autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, współautorka książek. Prowadzi poradnię dietetyczną „Z kaloriami na pieńku”. Uczy jak jeść zdrowo...
Lato soczyście kolorowe

Lato jest soczyście kolorowe. To doskonały moment by poprawić nawyki żywieniowe, bo oferta różnokolorowych warzyw i owoców jest szeroka. Staraj się spędzać czas na świeżym powietrzu, wybierz się na wycieczkę czy rower. I koniecznie sprawdź jak odżywiać się latem!
Letni bowl z owocami jagodowymi

Bowle mają to do siebie, że wibrują od soczystych kolorów. Dlatego lato i sezon na owoce jagodowe to doskonały czas na ich przyrządzanie - można malować na talerzu wszystkimi odcieniami czerwieni, różów, fioletów i zieleni. A że jemy oczami, to trudno się będzie oderwać ...
Kurczak w owocach jagodowych

Owoce jagodowe w tym przepisie okazują się być asem w rękawie - nie wysuwają się na pierwszy plan, a jednocześnie w zupełnie zjawiskowy sposób odmieniają oblicze tego dania! Kurczak w glazurze z porzeczek przestaje być nudny - nabiera pięknego koloru, smakowicie się błys...
Jak zdrowo grillować?

Spotkania przy grillu z bliskimi to narodowy sport Polaków od majówki aż po ciepłe jesienne wieczory. Czy dania z rusztu zawsze muszą być niezdrowe? Niekoniecznie, jeśli dobrze przygotujemy się do grillowania, wybierzemy wysokiej jakości produkty oraz  zadbamy o obecność...
Więcej lokalnych produktów - specjaliści postulują spolszczenie diety śródziemnomorskiej

Najistotniejsze w modelu diety śródziemnomorskiej są produkty, które pochodzą z lokalnego rynku, wśród nich sezonowe warzywa i owoce. One są podstawą odżywiania, ponieważ występują w uprawach na tym terenie. Polscy konsumenci błędnie upraszczają zalecenia do produktów, k...
Śródziemnomorska w polskim wydaniu

Jednym z najzdrowszych modeli żywieniowych jest „dieta śródziemnomorska”. Liczne badania naukowe potwierdzają jej pozytywny wpływ na leczenie i profilaktykę otyłości, cukrzycy typu 2 i chorób sercowo-naczyniowych. Jednak, aby doświadczyć jej zalet nie trzeba sięgać po za...
Czas spolszczyć dietę śródziemnomorską

Powinniśmy „skopiować” z diety śródziemnomorskiej skupienie na lokalnych produktach. Docenić polski olej rzepakowy, polskie ryby, warzywa, a owoce jagodowe wręcz postawić na piedestale zdrowia. Swoimi spostrzeżeniami dzieli się Milena Nosek, dietetyk kliniczny, psychodie...
Profilaktyka nowotworowa okiem dietetyka

Nowotwory są drugą przyczyną zgonów w kraju, zaraz po chorobach układu krążenia. To nie predyspozycje genetyczne a w dużej mierze styl życia odpowiadają za pojawienie się raka. Niewłaściwa dieta w połączeniu z brakiem ruchu prowadzą do nadmiernego gromadzenia się tkanki ...
Poznaj smak jesieni

Dni robią się coraz krótsze a pogoda coraz bardziej kapryśna. Sposób odżywiania i codzienny ruch ma znaczenie dla naszego samopoczucia, nastroju i odporności. Sprawdź co jeść jesienią by zaspokoić wszystkie potrzeby organizmu a przy tym wykorzystać sezonowość warzyw i ow...
Naturalny sposób na nadciśnienie

Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert programów i projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków. Autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, współautorka książek. Prowadzi poradnię dietetyczną „Z kaloriami na pieńku”. Uczy jak jeść zdrowo...
Lato soczyście kolorowe

Lato jest soczyście kolorowe. To doskonały moment by poprawić nawyki żywieniowe, bo oferta różnokolorowych warzyw i owoców jest szeroka. Staraj się spędzać czas na świeżym powietrzu, wybierz się na wycieczkę czy rower. I koniecznie sprawdź jak odżywiać się latem!
Letni bowl z owocami jagodowymi

Bowle mają to do siebie, że wibrują od soczystych kolorów. Dlatego lato i sezon na owoce jagodowe to doskonały czas na ich przyrządzanie - można malować na talerzu wszystkimi odcieniami czerwieni, różów, fioletów i zieleni. A że jemy oczami, to trudno się będzie oderwać ...
Kurczak w owocach jagodowych

Owoce jagodowe w tym przepisie okazują się być asem w rękawie - nie wysuwają się na pierwszy plan, a jednocześnie w zupełnie zjawiskowy sposób odmieniają oblicze tego dania! Kurczak w glazurze z porzeczek przestaje być nudny - nabiera pięknego koloru, smakowicie się błys...
Jak zdrowo grillować?

Spotkania przy grillu z bliskimi to narodowy sport Polaków od majówki aż po ciepłe jesienne wieczory. Czy dania z rusztu zawsze muszą być niezdrowe? Niekoniecznie, jeśli dobrze przygotujemy się do grillowania, wybierzemy wysokiej jakości produkty oraz  zadbamy o obecność...
Więcej lokalnych produktów - specjaliści postulują spolszczenie diety śródziemnomorskiej

Najistotniejsze w modelu diety śródziemnomorskiej są produkty, które pochodzą z lokalnego rynku, wśród nich sezonowe warzywa i owoce. One są podstawą odżywiania, ponieważ występują w uprawach na tym terenie. Polscy konsumenci błędnie upraszczają zalecenia do produktów, k...
Śródziemnomorska w polskim wydaniu

Jednym z najzdrowszych modeli żywieniowych jest „dieta śródziemnomorska”. Liczne badania naukowe potwierdzają jej pozytywny wpływ na leczenie i profilaktykę otyłości, cukrzycy typu 2 i chorób sercowo-naczyniowych. Jednak, aby doświadczyć jej zalet nie trzeba sięgać po za...
Czas spolszczyć dietę śródziemnomorską

Powinniśmy „skopiować” z diety śródziemnomorskiej skupienie na lokalnych produktach. Docenić polski olej rzepakowy, polskie ryby, warzywa, a owoce jagodowe wręcz postawić na piedestale zdrowia. Swoimi spostrzeżeniami dzieli się Milena Nosek, dietetyk kliniczny, psychodie...

Nie przegap tych historii

Poznaj najlepsze jagodowe marki
1
2
3
4
5
6
7