Zdrowe, bo mrożone

Jesienne borówki i maliny warto jeszcze zamrozić. Niestety, sezon na pozostałe polskie jagody zakończył się. Jeśli nawet ktoś spóźnił się, by samodzielnie zamrozić owoce, w sklepach są dostępne przez okrągły rok. Niewiele tracą na pierwotnej wartości, o czym przekonują b...
Mocne kości dzięki odżywianiu

Gęstość mineralna kości zwiększa się w okresie dzieciństwa i młodości, uzyskując wartość szczytową około 30 roku życia, po czym stopniowo maleje. W utrzymaniu prawidłowej mineralizacji bierze udział wapń oraz szereg innych składników diety, które zapewniają równowagę pom...
Jesień na talerzu

Wraz z rozpoczęciem roku szkolnego zbliżamy się ku jesieni. Dni robią się coraz krótsze a pogoda coraz bardziej kapryśna. Sposób odżywiania i codzienny ruch ma znaczenie dla naszego samopoczucia, nastroju i odporności. Sprawdź co jeść jesienią by zaspokoić wszystkie potr...
Mały kuzyn kiwi z Polski

Jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C. Najbogatszym źródłem luteiny i mio-inozytolu, czyli witaminy B8. Właśnie teraz, we wrześniu i październiku trwa na nie sezon. Poznajmy minikiwi.
Rokitnik: numer 1 wśród superowoców!

Rokitnik to niepozorny owoc o niezwykłej mocy i pięknym złotym kolorze. Ma dziesięciokrotnie więcej witaminy C niż cytryna i – co ważne - zachowuje ją w przetworach. Poznaj wiele innych zalet rokitnika.
Porzeczki, minikiwi, rokitnik i dobre wskazówki na „zły” cholesterol

Hipercholesterolemię ma ponad 60 proc. Polaków, a jedynie 6 proc. z nich jest świadomych swojej choroby. Wyniki są niepokojące, gdyż wysoki cholesterol jest jednym z czynników zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Na pierwszym miejscu należy postawić badania profil...
Przewodnik dla przyszłej mamy

Ciąża to bardzo ważny okres w życiu każdej kobiety. Poprzez swój styl życia i sposób odżywiania wpływa na zdrowie nie tylko swoje ale też dziecka. Najważniejsza zasada obowiązująca w tym czasie brzmi: jedz dla dwojga, nie za dwoje, równocześnie dbając o różnorodność swoj...
Lato to czas borówki - dowiedz się, dlaczego

Borówka to przepysznie słodki owoc, który możemy jeść bezkarnie, bo ma niewiele kalorii, a przy tym jest niezwykle odżywczy i stanowi najbogatsze źródło antyoksydantów spośród wszystkich owoców i warzyw. Sezon na polskie borówki trwa przez całe wakacje, więc wykorzystajm...
Owocny dzień zacznij od śniadania

Dlaczego śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Dzięki niemu zyskujemy większą zdolność kontrolowania głodu i sytości, łatwiej się uczymy i koncentrujemy na zadaniach. Owocny dzień warto zacząć owocowym śniadaniem. A trwa przecież sezon na polskie superowoce – ...
Odporność leży na twoim talerzu

Za silny organizm, gotowy do walki z patogenami odpowiada styl życia i sposób odżywiania. Różnorodna, sezonowa dieta, bogata w warzywa i owoce a przy tym regularna aktywność fizyczna to podstawowe filary na których stoi nasza odporność.
Zdrowe, bo mrożone

Jesienne borówki i maliny warto jeszcze zamrozić. Niestety, sezon na pozostałe polskie jagody zakończył się. Jeśli nawet ktoś spóźnił się, by samodzielnie zamrozić owoce, w sklepach są dostępne przez okrągły rok. Niewiele tracą na pierwotnej wartości, o czym przekonują b...
Mocne kości dzięki odżywianiu

Gęstość mineralna kości zwiększa się w okresie dzieciństwa i młodości, uzyskując wartość szczytową około 30 roku życia, po czym stopniowo maleje. W utrzymaniu prawidłowej mineralizacji bierze udział wapń oraz szereg innych składników diety, które zapewniają równowagę pom...
Jesień na talerzu

Wraz z rozpoczęciem roku szkolnego zbliżamy się ku jesieni. Dni robią się coraz krótsze a pogoda coraz bardziej kapryśna. Sposób odżywiania i codzienny ruch ma znaczenie dla naszego samopoczucia, nastroju i odporności. Sprawdź co jeść jesienią by zaspokoić wszystkie potr...
Mały kuzyn kiwi z Polski

Jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C. Najbogatszym źródłem luteiny i mio-inozytolu, czyli witaminy B8. Właśnie teraz, we wrześniu i październiku trwa na nie sezon. Poznajmy minikiwi.
Rokitnik: numer 1 wśród superowoców!

Rokitnik to niepozorny owoc o niezwykłej mocy i pięknym złotym kolorze. Ma dziesięciokrotnie więcej witaminy C niż cytryna i – co ważne - zachowuje ją w przetworach. Poznaj wiele innych zalet rokitnika.
Porzeczki, minikiwi, rokitnik i dobre wskazówki na „zły” cholesterol

Hipercholesterolemię ma ponad 60 proc. Polaków, a jedynie 6 proc. z nich jest świadomych swojej choroby. Wyniki są niepokojące, gdyż wysoki cholesterol jest jednym z czynników zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Na pierwszym miejscu należy postawić badania profil...
Przewodnik dla przyszłej mamy

Ciąża to bardzo ważny okres w życiu każdej kobiety. Poprzez swój styl życia i sposób odżywiania wpływa na zdrowie nie tylko swoje ale też dziecka. Najważniejsza zasada obowiązująca w tym czasie brzmi: jedz dla dwojga, nie za dwoje, równocześnie dbając o różnorodność swoj...
Lato to czas borówki - dowiedz się, dlaczego

Borówka to przepysznie słodki owoc, który możemy jeść bezkarnie, bo ma niewiele kalorii, a przy tym jest niezwykle odżywczy i stanowi najbogatsze źródło antyoksydantów spośród wszystkich owoców i warzyw. Sezon na polskie borówki trwa przez całe wakacje, więc wykorzystajm...
Owocny dzień zacznij od śniadania

Dlaczego śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Dzięki niemu zyskujemy większą zdolność kontrolowania głodu i sytości, łatwiej się uczymy i koncentrujemy na zadaniach. Owocny dzień warto zacząć owocowym śniadaniem. A trwa przecież sezon na polskie superowoce – ...

Nie przegap tych historii

Poznaj najlepsze jagodowe marki
3
4
5
6
7
8
9