Odżywianie w profilaktyce nowotworowej (video)

Choroby nowotworowe są w naszym kraju drugą przyczyną zgonów, zaraz po chorobach układu krążenia. Światowa Organizacja Zdrowia podkreśla, że profilaktyka jest tutaj kluczowa. Zarówno profilaktyka chorób układu krążenia, jak i chorób nowotworowych, w dużej mierze opiera s...
Owoce nie są dodatkiem

Owoce i warzywa nie bez powodu stanowią podstawę codziennego odżywiania. Zawarte w nich witaminy, mikroelementy i substancje odżywcze pozytywnie wpływają na nasz organizm i samopoczucie. Ogromna różnorodność barw, smaków, kształtów urozmaica nasze posiłki. W codziennym o...
Polskie superowoce a nowotwory

Ryzyko zachorowania na raka zależy od bardzo wielu czynników, w tym m.in. od tego, co jemy i pijemy na co dzień. Medycy ostrzegają, że niektóre produkty konsumowane w nadmiarze, jak np. przetworzone mięso czy alkohol, zwiększają to ryzyko. Z drugiej strony wskazują też p...
Zimowe, smaczne i zdrowe

Zimą często zaczynają kuleć zdrowe nawyki żywieniowe, w posiłkach brakuje warzyw i owoców, których dostępność jest nieco mniejsza niż w innych porach roku. Dodatkowo brak ruchu połączony z mało różnorodną dietą i podjadaniem sprawiają, że zaczynamy tyć. Cały szkopuł tkwi...
Święta zdrowiem pachnące

Czy okres Świąt Bożego Narodzenia skazany jest na porażkę dietetyczną? Czy za pewnik bierzemy ból brzucha, ciężkość i kilka centymetrów w pasie więcej po uroczystości? Czy w święta w ogóle można skosztować wszystkiego i przy tym jeść zdrowo? Można! Należy jednak podejść ...
Jedyny taki owoc rosnący w Polsce, który ma w sobie ogromne pokłady witaminy C, karotenoidów, flawonoidów a do tego dobre tłuszcze. Rokitnik - złoty medalista! Wiedziałeś o tym?

Jedyny taki owoc rosnący w Polsce, który ma w sobie ogromne pokłady witaminy C, karotenoidów, flawonoidów a do tego dobre tłuszcze. Rokitnik, doceniany już w starożytności. Grecy stosowani liście oraz pędy rokitnika. Obecnie w przetwórstwie wykorzystywane są głównie owoc...
Światowy Dzień Cukrzycy okazją do promocji owoców i warzyw

14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. Hasło przewodnie tegorocznych obchodów to „Znaj ryzyko, bądź odpowiedzialny”. Celem wielu podejmowanych w tym dniu działań edukacyjnych jest wzrost świadomości czynników ryzyka i kluczowej roli zdrowego odżywiania. Produce...
Mit: cukrzycy nie jedzą owoców

Czas obalić mit, według którego w cukrzycy nie wolno jeść owoców bo mają cukier. Składniki owoców jagodowych, takie jak np. antocyjany czy katechiny, mają udowodnione działanie przeciwcukrzycowe, jako że obniżają poziom cukru we krwi. Na szczególną uwagę zasługują badani...
Recepta dla diabetyka od dietetyka

Według Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej (IDF) średnio co trzecia osoba na świecie ma stan przedcukrzycowy, co dziesiąta choruję na cukrzycę, z czego połowa nie jest tego świadoma. 100 lat od odkrycia insuliny chorych jest coraz więcej. Narosło wiele mitów. Sądz...
Pyszne, tanie i zdrowe. Znani szefowie kuchni stawiają na te owoce i warzywa

Rodzime owoce i warzywa zbierane w środku sezonu eksplodują intensywnym smakiem  i mają największe walory odżywcze. W dodatku, by trafić na nasz talerz, nie musiały odbyć dalekiej podróży, co ma pozytywny kontekst ekonomiczny i ekologiczny. Nic dziwnego, że doświadczeni ...
Odżywianie w profilaktyce nowotworowej (video)

Choroby nowotworowe są w naszym kraju drugą przyczyną zgonów, zaraz po chorobach układu krążenia. Światowa Organizacja Zdrowia podkreśla, że profilaktyka jest tutaj kluczowa. Zarówno profilaktyka chorób układu krążenia, jak i chorób nowotworowych, w dużej mierze opiera s...
Owoce nie są dodatkiem

Owoce i warzywa nie bez powodu stanowią podstawę codziennego odżywiania. Zawarte w nich witaminy, mikroelementy i substancje odżywcze pozytywnie wpływają na nasz organizm i samopoczucie. Ogromna różnorodność barw, smaków, kształtów urozmaica nasze posiłki. W codziennym o...
Polskie superowoce a nowotwory

Ryzyko zachorowania na raka zależy od bardzo wielu czynników, w tym m.in. od tego, co jemy i pijemy na co dzień. Medycy ostrzegają, że niektóre produkty konsumowane w nadmiarze, jak np. przetworzone mięso czy alkohol, zwiększają to ryzyko. Z drugiej strony wskazują też p...
Zimowe, smaczne i zdrowe

Zimą często zaczynają kuleć zdrowe nawyki żywieniowe, w posiłkach brakuje warzyw i owoców, których dostępność jest nieco mniejsza niż w innych porach roku. Dodatkowo brak ruchu połączony z mało różnorodną dietą i podjadaniem sprawiają, że zaczynamy tyć. Cały szkopuł tkwi...
Święta zdrowiem pachnące

Czy okres Świąt Bożego Narodzenia skazany jest na porażkę dietetyczną? Czy za pewnik bierzemy ból brzucha, ciężkość i kilka centymetrów w pasie więcej po uroczystości? Czy w święta w ogóle można skosztować wszystkiego i przy tym jeść zdrowo? Można! Należy jednak podejść ...
Jedyny taki owoc rosnący w Polsce, który ma w sobie ogromne pokłady witaminy C, karotenoidów, flawonoidów a do tego dobre tłuszcze. Rokitnik - złoty medalista! Wiedziałeś o tym?

Jedyny taki owoc rosnący w Polsce, który ma w sobie ogromne pokłady witaminy C, karotenoidów, flawonoidów a do tego dobre tłuszcze. Rokitnik, doceniany już w starożytności. Grecy stosowani liście oraz pędy rokitnika. Obecnie w przetwórstwie wykorzystywane są głównie owoc...
Światowy Dzień Cukrzycy okazją do promocji owoców i warzyw

14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. Hasło przewodnie tegorocznych obchodów to „Znaj ryzyko, bądź odpowiedzialny”. Celem wielu podejmowanych w tym dniu działań edukacyjnych jest wzrost świadomości czynników ryzyka i kluczowej roli zdrowego odżywiania. Produce...
Mit: cukrzycy nie jedzą owoców

Czas obalić mit, według którego w cukrzycy nie wolno jeść owoców bo mają cukier. Składniki owoców jagodowych, takie jak np. antocyjany czy katechiny, mają udowodnione działanie przeciwcukrzycowe, jako że obniżają poziom cukru we krwi. Na szczególną uwagę zasługują badani...
Recepta dla diabetyka od dietetyka

Według Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej (IDF) średnio co trzecia osoba na świecie ma stan przedcukrzycowy, co dziesiąta choruję na cukrzycę, z czego połowa nie jest tego świadoma. 100 lat od odkrycia insuliny chorych jest coraz więcej. Narosło wiele mitów. Sądz...

Nie przegap tych historii

Poznaj najlepsze jagodowe marki
1
2
3
4
5
6
7