Cieszmy się pełnią sezonu truskawkowego i już wypatrujmy pierwszych polskich malin. W czerwcu jedzmy także owoce jagody kamczackiej. Sięgajmy po borówki, porzeczki, aronie. Codziennie spożywajmy filiżankę owoców jagodowych, dostępnych w Polsce przez siedem miesięcy w roku. To bardzo wartościowe jedzenie i z tygodnia na tydzień coraz tańsze.
![Polska smakuje (1).png](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/325095/large-c1084c2206b471ece2002a4bcb4d0b64.png)
![JAGODA KAMCZACKA Polski superowoc.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/459249/large-1be8604d7ba8b33459b09dcf7eb7bee7.jpg)
Sztafeta jagodowa krąży w Polsce przez ponad pół roku, kończy się malinami uprawianymi do listopada w nowoczesnych konstrukcjach tunelowych. Zimą owoce jagodowe dostępne są w sklepach jako dżemy, konfitury, syropy i soki. Często są to produkty lokalne.
Ponadto skarby z polskich pól mają korzystne działanie na mózg i procesy poznawcze, a także na narząd wzroku czy też na kondycję skóry. Badania naukowe przekonują, że regularne jedzenie owoców jagodowych wpływa korzystnie również na płodność i odporność.
![JAGODOWE w trendzie.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/459250/large-87e3569de81bb966282779db29b12ff2.jpg)
Beata Igielska, Serwis Zdrowie (zdrowie.pap.pl)
Więcej szczegółowych informacji na temat walorów zdrowotnych konkretnych owoców jagodowych można znaleźć m.in. w archiwum Serwisu Zdrowie PAP, pod wspólnym tagiem „owoce jagodowe”, na stronie serwisu branżowego Dietetycy.org.pl., a także na naszej stronie.
Źródła:
Harvard Health Publishing: „Eat this fruits for their anti-inflammatory benefits”
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej: „Superfoods - czyli jedzenie o niezwykłych właściwościach”
American Institute for Cancer Research
Przemysł Spożywczy: „Superowoce”
GQ Magazine: „Are superfoods really all that super?”
Lonely Planet: „Talking superfoods and sustainability with Nandita Iyer”
UC Davies: „What makes superfood so super?”
Journal of Beautiful Business: „Of Superfoods and Superfads”
Strona internetowa SGGW: „Polskie superowoce”
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! IV edycja."
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
![Polska smakuje (1).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/424790/large-2235a90359938e6fdee4ac0fabf25e57.jpg)
- Owoce jagodowe pomogą w regeneracji po COVID-19