Rokitnik to niepozorny owoc o niezwykłej mocy i pięknym złotym kolorze. Obecna w rokitniku dysmutoza ponadtlenkowa to najsilniejszy antyoksydant - główna broń komórek przed wolnymi rodnikami, a rokitnik zawiera jej czterokrotnie więcej niż żeń-szeń. Rokitnik ma dziesięciokrotnie więcej witaminy C niż cytryna i – co ważne - zachowuje ją w przetworach. Sok z rokitnika może wspomagać chemioterapię, zmniejszać ryzyko chorób serca. Olej z rokitnika może być również jednym z niewielu pokarmów roślinnych, o których wiadomo, że dostarcza wszystkie cztery kwasy tłuszczowe omega. Ponad połowa tłuszczu znajdującego się w tym oleju to tłuszcze jedno- i wielonienasycone, czyli dwa rodzaje zdrowych tłuszczów. Olej z jego nasion jest składnikiem wielu kosmetyków. Walory najpopularniejszych przetworów z rokitnika - soku, syropu, rodziny dżemów, musu - przedstawia Jan Hołownia, współwłaściciel firmy Szarłat.
SOK I SYROP Z ROKITNIKA bomba witaminy C
- w celu wzmocnienia odporności organizmu
- w profilaktyce zdrowotnej
- podczas przeziębień i infekcji
DŻEMY ROKITNIKOWE również dla diabetyków
OLEOSOM – olej w pulpie uzyskiwany z miąższu owoców rokitnika
- wspomaganie leczenia schorzeń przewodu pokarmowego
- do wzmocnienia odporności
- poprawy pracy serca i układu krążenia
- w profilaktyce żywieniowej
- dla wspomagania prawidłowego funkcjonowania organizmu
OLEJ Z OWOCÓW ROKITNIKA
- wspomaganie leczenia chorób układu pokarmowego
- zmniejsza dolegliwości w chorobie wrzodowej żołądka
- wspomaga gojenie nadżerek i regenerację śluzówek przewodu pokarmowego
- może być również stosowany zewnętrznie w leczeniu uszkodzeń skóry spowodowanych poparzeniami czy odmrożeniami
Fragmenty materiału, który ukazał się w Serwisie Zdrowie.pap.pl, 1.09.2022
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! IV edycja."
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.