Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Więcej zdjęć owoców do swobodnego wykorzystania w zakładce PressKit / owoce i plantatorzy agrestu
Kontakt:
1. Eszter Laczkó-Zöld i in. 2018. EXTRACTABILITY OF POLYPHENOLS FROM BLACK CU RRANT, RED CURRANT AND GOOSEBERRY AND THEIR ANTIOXIDANT ACTIVITY. Acta Biologica Hungarica 69(2), pp. 156–169 (2018)
2. V. Okatan. 2020. Antioxidant properties and phenolic profile of the most widelyappreciated cultivated berry species: A comparative study . Folia Hort. 32(1) (2020): 1-7
3. MARCIA DA SILVA PINTO i in. 2010. EVALUATION OF RED CURRANTS (RIBES RUBRUM L.), BLACK CURRANTS (RIBES NIGRUM L.), RED AND GREEN GOOSEBERRIES (RIBES UVA-CRISPA) FOR POTENTIAL MANAGEMENT OF TYPE 2 DIABETES AND HYPERTENSION USING IN VITRO MODELS. Journal of Food Biochemistry 34(3):639 - 660)
4. J. Bylinowska. 2020. Agrest – zapomniany skarb polskich sadów. https://dietetycy.org.pl/agrest-zapomniany-skarb-polskich-sadow/
5. R. Duman i in. 2019. CYTOTOXIC AND ANTIVIRAL ACTIVITY OF RIBES UVA CRISPA LINN. AND RIBES MULTIFLORUM KIT. EX ROMER AND SCHULTES EXTRACTS. INTERNATIONAL JOURNAL OF PHARMACEUTICAL SCIENCES AND RESEARCH
6. Hasan Huseyin Dogan i in. 2020. Antiviral activity of Ribes uva-crispa L. extracts in vitro. Article in Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences. May 2020. DOI: 10.36721/PJPS.2020.33.3.REG.1173-1178.1
7. Bendokas i in. 2018. Antimicrobial activity of berries extracts of four Ribes species, their phenolic content and anthocyanin composition. Folia Hort. 30(2), 2018, 249-257