Przywodzi na myśl słoneczne, ciepłe lato spędzone u babci na wsi czy na łonie natury. Choć współcześnie bywa trochę zapomniany, czeka na ponowne odkrycie i docenienie. Mowa o agreście, inaczej nazywanym „owocem wróżek”. To owoc z grupy jagodowych, który chwilę po truskawkach i jagodzie kamczackiej zapełnia czerwcowe bazarki i stragany. Jego kolorowe owoce zestawimy w tym przepisie z truskawkami, podając je w pysznej, słodkiej, przywołującej czasy dzieciństwa odsłonie. Ale najpierw zaczniemy od warzyw - dla cery muśniętej letnim słońcem na długo!


Ugotuj z nami! Twoja jutrzejsza lista zakupów - link

- 1 marchewka
- 3 łyżki hummusu
- 200 g twarogu
- 1 jajko
- 60 g mąki
- szczypta soli
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki ksylitolu lub erytrytolu
- 1 Skyr waniliowy
- ulubione owoce np. agrest, truskawki lub inne sezonowe owoce jagodowe
Sposób przygotowania:
Więcej przepisów na IG Centrum Dietetyczne MonVita - Monika Hajduk

Komunikat opracowany w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! Edycja VII”.
Zadanie jest realizowane pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw