Połowę tego, co jemy powinny stanowić warzywa i owoce. Wszyscy wiemy też, że warzywa i owoce są zdrowe [1]. I cóż robimy z tą wiedzą? Najczęściej nic nie robimy! Okazuje się, że zmiana nawyków jest dla nas tak trudna, że tylko 12% Polaków sięga kilka razy dziennie po warzywa, a 14% po owoce [2].
Cios za cios, kęs za kęs
Jeden do jednego, zawsze pół na pół
Rys. Wartości całkowitego potencjału antyoksydacyjnego wybranych owoców w 100 g świeżej masy produktu wyrażona w μmol równoważnika troloksu [Cao 1998; Kalt 1999; Korkina 2005; Wang i in. 2009].
Latem czas sprzyja zmianom
1. Badanie „Zdrowie i prozdrowotne zachowania Polaków” zostało zrealizowane przez CBOS we wrześniu 2016 roku, przeprowadzono metodą wywiadów bezpośrednich (face-to-face) wspomaganych komputerowo (CAPI) w dniach 8–15 września 2016 roku na liczącej 981 osoby reprezentatywnej próbie losowej dorosłych mieszkańców Polski. Źródło: Komunikat NR 138/2016
2. Badanie zostało zrealizowane przez agencję badawczą Danae w 2017 roku, metodą wywiadu bezpośredniego wspomaganego komputerowo, na próbie N=1045, 15+. Badanie zrealizowano na potrzeby kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!” sfinansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Źródło: Fundacja Promocji Polskiej Borówki
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Lato z borówkami”.
Zdjęcia są do pobrana jako załącznik. Więcej zdjęć w zakładce Presskits.
Szczególne polecamy najnowszą sesje Borówki na krzewach.