Dlaczego owoce i warzywa awansowały na pierwsze miejsce w Piramidzie Żywieniowej? Według zaleceń ekspertów od żywienia Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) oraz Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), aby uniknąć zagrożenia związanego z rozwojem chorób cywilizacyjnych, w tym chorób nowotworowych, warzywa i owoce powinny stanowić co najmniej połowę tego co jemy. Poparte badaniami klinicznym zalecenia przypominają nam, że warzywa i owoce są integralnym elementem naszej profilaktyki zapobiegania chorobom cywilizacyjnym.
![1. PL-2000Xx1600.jpg](https://prowly-uploads.s3.amazonaws.com/uploads/5366/assets/70746/large_1._PL-2000Xx1600.jpg)
To co jemy ma dominujący wpływ na nasze zdrowie
W XXI w. żywność jest najczęstszą przyczyną choroby. Nie ma zdrowia bez diety. To jest męczące, trzeba dużo o tym myśleć, trzeba się postarać, żeby ta dieta była prawidłowa, ale to jest jedyna droga do tego, żebyśmy byli zdrowi
- mówi dr Patrycja Szachta, dr nauk biologii medycznej, Centrum Medyczne VitaImmun w Poznaniu.
Nie ma zdrowia bez diety
Czy dieta może wpłynąć na leczenie chorób cywilizacyjnych?
![Wartości całkowitego potencjału antyoksydacyjnego wybranych owoców w 100 g świeżej masy produktu wyrażona w μmol r.jpg](https://prowly-uploads.s3.amazonaws.com/uploads/5366/assets/72116/large_Warto%C5%9Bci_ca%C5%82kowitego_potencja%C5%82u_antyoksydacyjnego_wybranych_owoc%C3%B3w_w_100_g_%C5%9Bwie%C5%BCej_masy_produktu_wyra%C5%BCona_w_%CE%BCmol_r.jpg)
![1. PL-2000Xx1600.jpg](https://prowly-uploads.s3.amazonaws.com/uploads/5366/assets/70746/large_1._PL-2000Xx1600.jpg)
Źródło: Fundacja Promocji Polskiej Borówki
Więcej na temat konieczności radykalnej zmiany postrzegana miejsca warzyw i owoców w naszej diecie w materiałach pt. „Warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego, co jemy” „Kęs za kęs, cios za cios”, „Zdrowe zaczyna się od jedzenia”.
Więcej na temat zależności pomiędzy spożywaniem owoców i warzyw a ryzykiem zachorowania na choroby cywilizacyjne w pracy dr Remigiusz Olędzki, „Potencjał antyoksydacyjny owoców i warzyw oraz jego wpływ na zdrowie człowieka. Antioxidant Potential of Fruit and Vegetables and its Impact on Human Health”, Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, 2012, nr 1 (4), s. 44-54, rys., bibliogr. 30 poz. [streszczenie] oraz w ostatnim przedsezonowym numerze Food Forum, maj 2018.
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Lato z borówkami”.