Praktyczne informacje dla Konsumentów. Wydane w formie ulotki są dostępne dla Plantatorów. Zapraszamy do kontaktu. Wysyłamy po 100-200 sztuk by wesprzeć edukacje, degustacje, prezentacje, targi etc.
10 walorów zdrowotnych borówki
„Jedzmy borówki, to mały wielki cud natury, który ma najwięcej antyoksydantów ze wszystkich owoców i warzyw. Lato to najlepszy czas na budowanie naszej siły i odporności. Wakacje o smaku borówki każdemu wyjdą na zdrowie.”
Emilia Szczęsna, Ekspert Fundacji Promocji Polskiej Borówki
① Działanie antynowotworowe
Wykres 1. Wartości potencjału oksydacyjnego w surowcach owocowych na 100g produktu (μmol równoważnika troloksu) Źródło: Cao i in. 1998; Korkina 2005; Wang i in. 2009].
② Choroby układu krążenia
③ Redukują zły cholesterol
④ Obniżają wysokie ciśnienie
⑤ Borówki to zdrowe słodycze
⑥ Borówki są doskonałym pokarmem dla mózgu
⑦ Poprawiają wzrok
⑧ Pomagają przy infekcjach dróg moczowych
⑨ Eliksir młodości
⑩ Układ trawienny
Najlepsze źródło antyoksydantów - borówka zawiera najwięcej antyoksydantów ze wszystkich owoców i warzyw
Informacja dla plantatorów
Kontakt: dzienpolskiejborowki@gmail.com
Źródło: Fundacja Promocji Polskiej Borówki
Opracowanie oraz druk ulotki sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Lato z borówkami”.