Pojawiły się pierwsze polskie borówki. Ulubiony superowoc dietetyków, wyśmienite w smaku, doskonałe jako owoc świeży, a także w postaci przetworów. Ich wartości smakowe doceniają zarówno dzieci, dorośli jak i osoby starsze. Ich walory wykorzystują często szefowie kuchni. Borówki z polskich plantacji będą dostępne tylko przez 3 miesiące. Cieszmy się nimi i wartościami na jakich plantatorzy tego owocu opierają swój sukces. Inauguracji sezonu towarzyszyły słowa podziękowania i szacunku dla pracy przy zbiorach i przy całorocznej pielęgnacji krzewów.

Dzień szacunku i podziękowań
Chcielibyśmy podziękować i powiedzieć, że należy im się ogromny szacunek, za trud tej pracy i zaangażowanie
- mówią Dominika i Marek Wichłacz.
Ulubiony superowoc dietetyków
Wybierając borówki cieszmy się ich sezonową dostępnością i wspierajmy lokalnych plantatorów
– dodaje dr Justyna Bylinowska.
Sondaż Kantar: już 71% Polaków je borówki w lecie
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
