Regularne spożywanie owoców jagodowych poprawia gospodarkę węglowodanową organizmu. Liczne badania wskazują, że owoce jagodowe mogą zmniejszać stężenie glukozy we krwi i jednocześnie zwiększać wrażliwość komórek na działanie insuliny. To korzystne działanie dotyczy zarówno osób zdrowych jak i tych z insulinoopornością
- mówi dr Justyna Bylinowska, dietetyk, redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl, autorka książki „Mity żywieniowe. Kłamstwa i półprawdy o tym, co jemy”.
Przekąski i przetwory
Soki
Przekąski
Polecamy również:
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! III edycja."
Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.