Nie będzie wcale wielką przesadą stwierdzenie, że owoce jagodowe mogą stanowić niemal idealną przekąskę dla pacjentów z cukrzycą, a także osób zagrożonych rozwojem cukrzycy – z insulinoopornością i tzw. stanem przedcukrzycowym. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć je do diety „cukrzycowej” oraz w jaki sposób najlepiej to zrobić, aby utrzymać swoją glikemię w ryzach.
Owoce jagodowe dostarczają wielu cennych składników bioaktywnych, a jednocześnie zawierają znacznie mniej cukrów niż inne owoce. Składniki owoców jagodowych, takie jak np. antocyjany czy katechiny, mają udowodnione działanie przeciwcukrzycowe, jako że obniżają poziom cukru we krwi
informuje prof. n. farm. Iwona Wawer, wieloletni pracownik Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, a obecnie kierownik Zakładu Zielarstwa w Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie.
Owoce jagodowe mogą pomóc w regulacji glikemii oraz poprawiać wrażliwość tkanek na działanie insuliny. Liczne badania przeprowadzone na grupach ochotników wskazują, że owoce te mogą zmniejszać stężenie glukozy we krwi i jednocześnie zwiększać wrażliwość komórek na działanie insuliny. Co ważne, to korzystne działanie dotyczy osób zdrowych jak i tych z insulinoopornością
podkreśla dr Justyna Bylinowska w fachowym artykule na temat walorów odżywczych i zdrowotnych owoców jagodowych, opublikowanym w branżowym portalu dietetycy.org.pl.
Owoce jagodowe najlepiej jeść z jogurtem lub orzechami, np. w ramach przekąski między posiłkami lub zdrowego deseru. Połączenie ich z białkiem i tłuszczem spowalnia bowiem wchłanianie węglowodanów prostych, przez co w praktyce obniża się indeks glikemiczny owocowego posiłku (mniejszy i wolniejszy jest wywołany nim wzrost poziomu glukozy we krwi)
mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert Core Team.
- Główne źródło węglowodanów powinny stanowić pełnoziarniste produkty zbożowe, zwłaszcza o niskim Indeksie Glikemicznym (np. pieczywo pełnoziarniste, makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy, płatki owsiane, gruboziarniste kasze),
- Zwiększ spożycie warzyw, które są dobrym źródłem błonnika pokarmowego i składników o działaniu antyoksydacyjnym (szczególną uwagę zwróć na warzywa w postaci surowej),
- Codziennie spożywaj 2 porcje naturalnych produktów mlecznych, najlepiej fermentowanych, które są dobrym źródłem białka i wapnia (1 porcja to np. 1 kubek jogurtu),
- Ogranicz spożycie mięsa, szczególnie czerwonego; wybieraj inne źródła białka – 1-2 razy w tygodniu mięso zamień na nasiona roślin strączkowych, 2 razy w tygodniu na ryby,
- Ogranicz spożycie tłuszczów zwierzęcych, soli, słodyczy i alkoholu,
- Pij przynajmniej 1,5 l napojów dziennie, najlepiej w postaci wody.
Istniejące dowody sugerują, że owoce jagodowe powinny odgrywać coraz większą rolę w strategiach żywieniowych mających zapobiegać cukrzycy oraz jej powikłaniom u dorosłych”
– czytamy w naukowej analizie dotyczącej przeciwcukrzycowych walorów tych owoców, opublikowanej w specjalistycznym czasopiśmie Food & Function.
Wiktor Szczepaniak, zdrowie.pap.pl
Źródła:
- Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej / NIZP PZH-PIB: Cukrzyca typu 2 – zalecenia i jadłospis - link
- Talerz zdrowego żywienia - link
- Dietetycy.org.pl: Jagodowa sztafeta – 11 powodów dla których warto pokochać owoce jagodowe - link
- Szpital Uniwersytecki w Krakowie: Dieta w cukrzycy typu 2 - link
- PTD: Rekomendacje postępowania dietetycznego w cukrzycy - link
- Food & Function: Dietary berries, insulin resistance and type 2 diabetes: an overview of human feeding trials - link
- Kompendium wiedzy na temat walorów zdrowotnych owoców jagodowych: strona kampanii informacyjno-edukacyjnej „Czas na polskie superowoce” - link
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! Edycja III". Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.