Lioforte
Kontakt: 845 341 987, sklep@lioforte.pl
Korab Garden
Kontakt: 531 148 642, office@korabgarden.pl
Dziki Owoc
Kontakt: Tomasz Duda +48 662 164 807, dzikiowocpl@gmail.com
Jagodowe Marzenie
Kontakt: 695 860 595, bio@jagodowemarzenie.pl
BlueBetty
Kontakt: Natalia Wasiak - 503 065 402 konfituraborowkowa@gmail.com
Cud Malina
Kontakt: Gospodarstwo Ekologiczne - Kazimierz i Iwona Cieślicka, 504 295 250, iwa.cieslicka@gmail.com
Kulisy Lata
Kontakt: Aneta Kulikowska - 508 689 015, kulisylata@o2.pl
Ordowski
Kontakt: 605 907 227, kontakt@ordowski.pl
Jelly Janes / smakiaromat.com
Kontakt: 695 949 226, sn@smakiaromat.com
Nasze Eko
Kontakt: 508 934 207, ekojagody@gmail.com
Nutracevit
Kontakt: 607 370 200; biohaskap@biohaskap.com
Z Chaty Łaniaków
Kontakt: 697 673 374, 697 326 524; zchatylaniakow@wp.pl
Plantin
Kontakt: 12 643 15 20, biuro@in-vitro.pl
Przetwory z Borówki
Kontakt: 512 328 668; kontakt@przetworyzborowki.pl
Oto więcej przykładów marek jagodowych przetworów:
- 💙 Berry Good - soki borówkowe w różnych smakach
- 💙 Borówkowa Dolina - soki z borówki 100%
- 💙 Ministerstwo Borówki – dżemy borówkowe
- 💙 Borówka Leśniewscy - Zakrocz – dżemy borówkowe
- 💙 Gospodarstwo Krupińscy - dżemy z jagody kamczackiej
- ❤️💙 BiGrim- soki z malin EKO, soki z rokitnika 100% EKO, soki z jabłek czerwonomiąższowych,
- 💙💚 Bluehaskap - konfitury jagoda kamczacka i mini kiwi oraz sok jagoda kamczacka i jabłka golden,
- 💙❤️💚 Szczepanówka - soki z jagody kamczackiej i agrestowe, dżemy z czerwonej porzeczki i z agrestu.
Przetwory z owoców jagodowych i ich wartość dla organizmu
- Owoce jagodowe mają najwyższą aktywność przeciwutleniającą wśród powszechnie spożywanych owoców. Ze względu na zawartość antyoksydantów są określane jako superowoce.
- Bioaktywne związki obecne w tej grupie owoców mają silne właściwości przeciwnowotworowe, przeciwmutagenne, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne udowodnione w badaniach zarówno in vitro, jak i in vivo.
- Mają działanie przeciwwirusowe przeciwko wirusom grypy związane z obecnością antocyjanów i innych klas flawonoidów, proantocyjanidyn oraz kwasów fenolowych.
- Wieloaspektowe działanie prozdrowotne owoców jagodowych wiąże się przede wszystkim z zawartością polifenoli. W przetworach nie tracą swojego potencjału przeciwutleniającego.
- Badania wskazują, że składniki owoców jagodowych mogą hamować replikację wirusa grupy zarówno bezpośrednio, jak i pośrednio, np. blokując powierzchniowe glikoproteiny wirusa oraz stymulować układ odpornościowy organizmu.
- Najnowsze badania opisują korzystny wpływ mio-inozytolu (myo-inositol) podczas leczenia Wirusa SARS Cov-2. To organiczny związek określany jako "wit B8". Uprawiane w Polsce Minikiwi ma go najwięcej spośród wszystkich owoców. Witamina B8 pomaga wzmocnić układ odpornościowy i może poprawić zdrowie psychiczne. ERMPS niedawno opracował teorię i zaczął z powodzeniem testować, że witamina B8 może pomóc wzmocnić układ odpornościowy przed infekcjami dróg oddechowych. Więcej informacji jest w artykule European Review for Medical and Pharmacological Sciences.
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! III edycja."
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kontakt: