Nowe owoce, które są niepozorne, małe, zielone lub rumieńcem. Dojrzewają na początku września, a w handlu dostępne są do końca października. To minikiwi. Warto je poznać bo to skoncentrowane źródło ponad 20 składników odżywczych i prawdziwie polski superowoc – mówi dr hab. inż. Piotr Latocha, prof. SGGW - Prezes Stowarzyszenia Plantatorów MiniKiwi,

Naturalna odporność jesienią
MiniKiwi pomaga naturalne wzmacniać odporności w okresie jesiennym. Regularne spożywanie tych owoców powoduje wzmocnienie układu odpornościowego. To jest bomba witaminowa, która zapewnia odporność
– dodaje prof. Piotr Latocha.
Najlepsze są do jedzenia jako przekąska i w sałatkach owocowych. MiniKiwi trzeba jeść miękkie i schłodzone. Owoce są bardzo aromatyczne i mają słodki, intensywny smak. Mają kształt kulisty lub wydłużony, barwę zieloną lub czerwoną. Są to cechy odmianowe
- mówi Czesław Kawalec, plantator MiniKiwi.
Więcej o walorach odżywczych i prozdrowotnych przeczytać można w Serwisie Zdrowie Polskiej Agencji Prasowej – link
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! Edycja III”.
Więcej owoców w zakładce PressKit
___
