Uprawa aktinidii wydaje się mieć przyszłość w Polsce. Owoce aktinidii kojarzone są dość powszechnie z kiwi, a więc owocem już dość długo znanym i lubianym przez Polaków. MiniKiwi jest smaczne a dodatkowo poręczne w konsumpcji. Zjada się je ze skórką, może więc posłużyć za zdrową przekąskę. Owoce zawierają dużo pierwiastków i związków prozdrowotnych, z których najważniejsze to witamina C, witaminy z grupy B, luteina, błonnik oraz potas. W Polsce świeżymi, krajowymi owocami tego gatunku można cieszyć się od maja do października. Warto je zjadać nawet jeżeli ich produkcja nie należy do najłatwiejszych i wymaga sporo nakładów i starań.
![polska smakuje_pasek (1).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/238772/large-544e75487877942b385efae458302de4.jpg)
Kapryśny gatunek
MiniKiwi przydatne do uprawy ekologicznej
Kiedy zbierać MiniKiwi?
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.
Zdjęcia owoców w zakładce PressKit.
![pasek_logotypy_mk_03.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/148428/large-b945e1c5288f44ac47b315399db75341.jpg)