Uprawa aktinidii wydaje się mieć przyszłość w Polsce. Owoce aktinidii kojarzone są dość powszechnie z kiwi, a więc owocem już dość długo znanym i lubianym przez Polaków. MiniKiwi jest smaczne a dodatkowo poręczne w konsumpcji. Zjada się je ze skórką, może więc posłużyć za zdrową przekąskę. Owoce zawierają dużo pierwiastków i związków prozdrowotnych, z których najważniejsze to witamina C, witaminy z grupy B, luteina, błonnik oraz potas. W Polsce świeżymi, krajowymi owocami tego gatunku można cieszyć się od maja do października. Warto je zjadać nawet jeżeli ich produkcja nie należy do najłatwiejszych i wymaga sporo nakładów i starań.
Kapryśny gatunek
MiniKiwi przydatne do uprawy ekologicznej
Kiedy zbierać MiniKiwi?
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.
Zdjęcia owoców w zakładce PressKit.