MiniKiwi to jeden z najbardziej odżywczych owoców. Zawiera ponad 20 różnych związków prozdrowotnych. Doskonale przedłuża "jagodową sztafetę" i pomaga naturalne wzmacniać odporności w okresie jesiennym. Regularne spożywanie tych zdrowych owoców powoduje wzmocnienie układu odpornościowego, zmniejszając ryzyko przeziębienia, wskutek działania przeciwzapalnego. To jedno z najbogatszych źródeł witaminy C. Najbogatsze źródło luteiny wśród popularnie spożywanych owoców i najbogatsze źródło mio-inozytolu, czyli witaminy B8. Zawartość fenoli jest ok. 14 razy wyższa niż w cytrusach i jabłkach. Owoce te dostarczają również znaczne ilości niezbędnych minerałów: potasu, wapnia i cynku. Dzięki MiniKiwi sezon na polskie superowoce potrwa aż do października.
Konsumpcja MiniKiwi może zatem zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego. Z okazji Międzynarodowego Dnia Serca (27/09), w ramach Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców powstało 5 rekomendacji żywieniowych dla osób z nadciśnieniem tętniczym. Problem dotyczy 10 mln Polaków 👉 Regulowanie ciśnienia krwi „od kuchni”
Tab. 1
Gatunek | Całkowita zawartość fenoli w owocach (mg/100 g świeżej masy) |
Aktinidia pstrolistna (A. kolomikta) | 430.03 |
Aktinidia ostrolistna (A. arguta) | 362.18 |
Zielone winogrona | 23.20 |
Jabłka | 68.29 |
Banan | 25.55 |
Grejfrut | 60,35 |
Cytryna | 61,47 |
Pomarańcza | 77,23 |
Tab. 2
Gatunek | Całkowita zawartość fenoli zależnie od części owocu (mg 100 g/świeżą masę) | |
Skórka owocu | Miąższ | |
Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta) | 2660 | 180 |
Jabłko | 300–600 | 30–100 |
Brzoskwinia | 50–120 |
|
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.
Zdjęcia owoców w zakładce PressKit.
Uwaga! Niedziela 27/09 to Międzynarodowy Dzień Serca, czas edukacji 10 mln Polaków chorych na nadciśnienie. Jedzenie MiniKiwi zapobiega kruchości naczyń krwionośnych, reguluje ciśnienie krwi i pracę serca, gdyż, jak udowodniono, dzięki znacznej zawartości flawonoidów, powoduje znaczny spadek poziomu trójglicerydów w osoczu krwi. Konsumpcja MiniKiwi może zatem zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego. 5 całorocznych rekomendacji żywieniowych z myślą od nadciśnieniu w materiale 👉 Regulowanie ciśnienia krwi „od kuchni”
Kontakt dla dziennikarzy i do ekspertów:
W tekście wykorzystano m.in. źródła:
1. Baranowska‑Wojcik E., Szwajgier D. 2019. Characteristics and pro‑health properties of mini kiwi (Actinidia arguta). Horticulture, Environment, and Biotechnology (2019) 60:217–225
2. Piotr Latocha. 2017. The Nutritional and Health Benefits of Kiwiberry (Actinidia arguta) – a Review. Plant Foods for Human Nutrition volume 72, pages325–334(2017)
3. Harsh Chawla, Milind Parle, Monu Yadav. 2016. MEDICINAL POTENTIAL AND PHYTOPHARMACOLOGY OF ACTNIDIA DELECIOSA International Journal of Experimental Pharmacology vol 6: 20-25
4. Duttaroy i wsp. (2004 Duttaroy A.K., Jorgensen A. (2004).Effects of kiwi fruit consumption on platelet aggregation and plasma lipids in healthy human volunteers. Platelets, 15, 287-292)
5. Mohajeri G., Masoudpour H., Heidarpour M., Khademi E.F., Ghafghazi S., Adibi S., Akbari M. (2010). The effect of dressing with fresh kiwifruit on burn wound healing. Surgery, 148, 963-968
6. Kim i in. 2013. United States Patent, Nr patentu US 8,394.426 B2. Data publikacji Mar. 12, 2013
7. Kim i in. 2015. United States Patent, Nr patentu US 9,131,722 B2, 15 wrzesień, 2015