Otwarcie sezonu na polskie truskawki. Prezentacja walorów i degustacja pierwszych tegorocznych truskawek krajowej produkcji. Ze szklarni na talerz* z Szefem Kuchni Mikołajem Reyem i producentami polskich superowoców.
Truskawki pachnące jak z pola, już w kwietniu. Znakomita okazja by ich spróbować i poznać liderów szklarniowych upraw w Polsce. Zbiory wiosenne potrwają do końca maja. Zapraszamy do rozmowy o tradycyjnych odmianach, sadzonkach, klasycznej technologii uprawy. Najwyższych standardach produkcji w nowoczesnych szklarniach, uniezależnianiu od pogody i mniejszym śladzie węglowym.
Data spotkania: 21 kwietnia 2021, godz. 16:00
Miejsce: Park-arboretum obok Zamku Czartoryskich w Gołuchowie, Działyńskich 4, Gołuchów - mapa (główne wejście do Parku, przy Kościele)
Szef Kuchni: Mikołaj Rey - Szef Kuchni, najbardziej znany kucharz wśród arystokratów i arystokrata wśród kucharzy. Potomek Mikołaja Reja - ojca literatury polskiej. Uczestnik MasterChef (I edycja) i zwycięzca MasterChef – najlepsi z najlepszych. Na co dzień ekspert Dzień Dobry TVN.
Na spotkanie zapraszają producenci oraz przedstawiciele branży:
- Beata i Andrzej Walczak - Gosp. Rolno-Ogrodnicze, Kalisz
- Aldona i Jarosłwa Radola - Gospodarstwo rolno-ogrodnicze, Godziątków
- Wiesława, Zenon i Fatima Janiak - Gosp. Ogrodniczo-Rolne Janiak, Oszczeklin
- Mariusz i Klaudia Chenczke z rodziną - Gospodarstwo ogrodnicze Skrajnia, gmina Blizanów
- dr Janusz Andziak - Prezes Stowarzyszenia Plantatorów Truskawki
- Witold Boguta - Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, lider projektu Czas na polskie superowoce!
- Gościem specjalnym będzie mgr inż. Stanisław Zabarski z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu, kierujący Dniami Ogrodnika. XXI edycja Dni Ogrodnika - Targi Międzynarodowe planowana jest w dniach 11-12 września 2021. Imprezie towarzyszy uroczysta gala Krajowego Konkursu „Wzorowy Ogrodnik” na Zamku w Gołuchowie.
Zamek Czartoryskich w Gołuchowie – pierwotnie wczesnorenesansowa budowla o charakterze obronnym, wzniesiona w latach 1550–1560 dla Rafała Leszczyńskiego, gruntownie przebudowana w II połowie XIX w. przez Izabellę z Czartoryskich Działyńską. Zamek otacza piękny park-arboretum - jedno z najstarszych i największych arboretów w Polsce założonych w stylu angielskim w II połowie XIX w.. To idealne miejsce by poznać historię Ziemi kaliskiej i walory jej owoców.
Osoby zainteresowane wcześniejszym przybyciem i towarzyszeniem Szefom Kuchni w pracy prosimy o kontakt (dane poniżej).
Planowane menu degustacyjne:
- Carpaccio z czerwonego tunczyka i truskawek
- Tatar z łososia z truskawkami i wanilią
- Szpinak / bunc / truskawki / karmelizowane orzechy
- Rukola / pierś kaczki / truskawki
- Pomidory faszerowane truskawkami
- Szaszłyk Halloumi / cukinia / truskawki
- Polędwiczki wieprzowy z truskawkami
- Polędwica wołowa Takaki (na zimno) z truskawkami
- Na deser - niespodzianka
Partnerzy
„Czas na polskie superowoce!” to wspólny projekt producentów owoców jagodowych. Integruje środowiska plantatorów truskawek, malin, agrestu, jagody kamczackiej, borówki, porzeczki, jeżyny, aronii i minikiwi.
Projekt współtworzą:
- Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw - lider
- Stowarzyszenie Plantatorów Truskawki
- Polskie Stowarzyszenie Plantatorów Porzeczek
- Stowarzyszenie Plantatorów Borówki (SPBA)
- Stowarzyszenia Plantatorów MiniKiwi
- Krajowe Zrzeszenie Plantatorów Aronii ARONIA POLSKA
- Stowarzyszenia Plantatorów Jagody Kamczackiej
- Fundacja Promocji Polskiej Borówki
Integracja pomaga budować świadomości walorów i nawyk codziennej konsumpcji świeżych owoców i przetworów. Po raz pierwszy łączymy siły by pokazać kulinarne walory pierwszych szklarniowych truskawek. To jest czas na polskie superowoce.
#PolishSuperFruits
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! III edycja”.
___