Polacy kochają truskawki – to ulubiony owoc Polaków, najbardziej wyczekiwany owoc sezonowy i najbardziej zyskujący na popularności. Potwierdzają to liczby. Według badań Kantar truskawki były ulubionymi owocami Polaków w roku 2019 (32%), a żaden inny sezonowy owoc Polacy nie czekają tak bardzo jak na truskawki. Wymieniło je dwie trzecie badanych (65%). 13% Polaków zadeklarowało, że w 2019 roku jedli truskawki częściej niż w poprzednich latach (nr 1 wśród wszystkich owoców i warzyw).
Krajowa wizytówka
Jak często jemy truskawki?
Prozdrowotne właściwości truskawek
Dane te przemawiają za upowszechnieniem zalecenia co do częstego spożywania owoców jagodowych, w tym truskawek jako elementu wszechstronnie wspierającego zdrowie [6] i dobre samopoczucie. |
Więcej na temat zdrowia w poszczególnych aspektach zdrowia dowiesz się z dalszej części artykułu, w sekcji “Truskawki i ich wpływ na zdrowie w świetle badań dietetycznych”
Truskawka, owoc doskonały?
Skąd pochodzi nazwa truskawka?
Uprawa truskawek
Odmiany popularne
Odmiany niszowe
Pyszne truskawkowe… liście!
Wartości odżywcze truskawek
Te sezonowe owoce charakteryzują się wysoką gęstością odżywczą przy bardzo niskiej gęstości energetycznej. Innymi słowy posiadają wiele wartościowych składników odżywczych a jednocześnie dostarczają są niskokaloryczne. |
Wartości odżywcze
|
Źródło: Tabele składu i wartości odżywczej żywności, PZWL, Wyd II, 2017
Truskawki i ich wpływ na zdrowie w świetle badań dietetycznych
Jak wybierać i przechowywać truskawki?
Jak wykorzystać truskawki w kuchni?
Źródło: Dietetycy.org.pl/truskawki
Więcej o walorach urodowych w materiale TRUSKAWKA - najbardziej rozświetlający cerę polski superowoc.
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.
Kontakt dla dziennikarzy i do ekspertów:
Zdjęcia do wykorzystania w zakładce: Presskits
Przypisy i źródła:
"Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców", Sondaż założycielski, styczeń 2020. Badania realizowane dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, przez Kantar Polska we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding.
[1] http://www.kowr.gov.pl/uploads/pliki/aktualnosci/28.06.2019_Rynek%20truskawek%20w%20Polsce.pdf
[2] Basu, A., Rhone, M., & Lyons, T. J. (2010). Berries: emerging impact on cardiovascular health. Nutrition reviews, 68(3), 168-177.
[3] Basu, A., Rhone, M., & Lyons, T. J. (2010). Berries: emerging impact on cardiovascular health. Nutrition reviews, 68(3), 168-177.
[4] Burton-Freeman, B., Linares, A., Hyson, D., & Kappagoda, T. (2010). Strawberry modulates LDL oxidation and postprandial lipemia in response to high-fat meal in overweight hyperlipidemic men and women. Journal of the American College of Nutrition, 29(1), 46-54.
[5] Alvarez-Suarez, J. M., Giampieri, F., Tulipani, S., Casoli, T., Di Stefano, G., González-Paramás, A. M., … & Bompadre, S. (2014). One-month strawberry-rich anthocyanin supplementation ameliorates cardiovascular risk, oxidative stress markers and platelet activation in humans. The Journal of nutritional biochemistry, 25(3), 289-294.
[6] Gasparrini M., Forbes-Hernandez T.Y., Reboredo-Rodriguez P., Mezzetti B., Varela-López A., Giampieri F. (2016)., Promising Health Benefits of the Strawberry: A Focus on Clinical Studies Sadia Afrin, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 64 (22), 4435-4449
[7] Scalzo, J., Politi, A., Pellegrini, N., Mezzetti, B., & Battino, M. (2005). Plant genotype affects total antioxidant capacity and phenolic contents in fruit. Nutrition, 21(2), 207-213.
[8] Mudnic, I., Modun, D., Brizic, I., Vukovic, J., Generalic, I., Katalinic, V., … & Boban, M. (2009). Cardiovascular effects in vitro of aqueous extract of wild strawberry (Fragaria vesca, L.) leaves. Phytomedicine, 16(5), 462-469.
[9] https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167762/nutrients
[10] Hannum, S. M. (2004). Potential impact of strawberries on human health: a review of the science. Critical reviews in food science and nutrition, 44(1), 1-17.
[11] Recipe from Harvard Special Health Report The Harvard Medical School 6-Week Plan for Healthy Eating. Published: Jan 2013. Harvard Health Publishing.
[12] Chouchani, E. T., Pell, V. R., Gaude, E., Aksentijević, D., Sundier, S. Y., Robb, E. L., … & Eyassu, F. (2014). Ischaemic accumulation of succinate controls reperfusion injury through mitochondrial ROS. Nature, 515(7527), 431.
[13] Olsson, M. E., Andersson, C. S., Oredsson, S., Berglund, R. H., & Gustavsson, K. E. (2006). Antioxidant levels and inhibition of cancer cell proliferation in vitro by extracts from organically and conventionally cultivated strawberries. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54(4), 1248-1255.
[14] Kristo, A. S., Klimis-Zacas, D., & Sikalidis, A. K. (2016). Protective role of dietary berries in cancer. Antioxidants, 5(4), 37.
[15] Chen, T., Yan, F., Qian, J., Guo, M., Zhang, H., Tang, X., … & Wang, X. (2012). Randomized phase II trial of lyophilized strawberries in patients with dysplastic precancerous lesions of the esophagus. Cancer Prevention Research, 5(1), 41-50.
[16] Devore, E. E., Kang, J. H., Breteler, M. M., & Grodstein, F. (2012). Dietary intakes of berries and flavonoids in relation to cognitive decline. Annals of neurology, 72(1), 135-143.
[17] Lau, F. C., Shukitt-Hale, B., & Joseph, J. A. (2005). The beneficial effects of fruit polyphenols on brain aging. Neurobiology of aging, 26(1), 128-132.
[18] Landete, J. M. (2011). Ellagitannins, ellagic acid and their derived metabolites: a review about source, metabolism, functions and health. Food research international, 44(5), 1150-1160.
[19] Gasparrini, M., Forbes-Hernandez, T. Y., Afrin, S., Reboredo-Rodriguez, P., Cianciosi, D., Mezzetti, B., … & Giampieri, F. (2017). Strawberry-based cosmetic formulations protect human dermal fibroblasts against UVA-induced damage. Nutrients, 9(6), 605.
[20] Giampieri, F., Alvarez-Suarez, J. M., Mazzoni, L., Forbes-Hernandez, T. Y., Gasparrini, M., Gonzalez-Paramas, A. M., … & Battino, M. (2014). An anthocyanin-rich strawberry extract protects against oxidative stress damage and improves mitochondrial functionality in human dermal fibroblasts exposed to an oxidizing agent. Food & function, 5(8), 1939-1948.
[21] Rasmussen H, Johnson. Nutrients for the aging eye. Clin Interv Aging. 2013;8:741-748[22] Muraki, I., Imamura, F., Manson, J. E., Hu, F. B., Willett, W. C., van Dam, R. M., & Sun, Q. (2013). Fruit consumption and risk of type 2 diabetes: results from three prospective longitudinal cohort studies. Bmj, 347, f5001.
[23] Jenkins, D. J. A., Srichaikul, K., Kendall, C. W. C., Sievenpiper, J. L., Abdulnour, S., Mirrahimi, A., … & So, Y. T. (2011). The relation of low glycaemic index fruit consumption to glycaemic control and risk factors for coronary heart disease in type 2 diabetes. Diabetologia, 54(2), 271-279.
[24] Cheplick, S., Kwon, Y. I., Bhowmik, P., & Shetty, K. (2010). Phenolic-linked variation in strawberry cultivars for potential dietary management of hyperglycemia and related complications of hypertension. Bioresource Technology, 101(1), 404-413.
[25] https://arthritis.org/health-wellness/healthy-living/nutrition/healthy-eating/best-fruits-for-arthritis[26] Putri, M. D., Wiboworini, B., & Dirgahayu, P. (2020). The Effect of Strawberry on Type 2 Diabetes Mellitus. Int J Nutr Sci March, 5(1), 2-7.
[27] Sesso, H. D., Gaziano, J. M., Jenkins, D. J., & Buring, J. E. (2007). Strawberry intake, lipids, C-reactive protein, and the risk of cardiovascular disease in women. Journal of the American College of Nutrition, 26(4), 303-310.
[28] Schell, J., Scofield, R. H., Barrett, J. R., Kurien, B. T., Betts, N., Lyons, T. J., … & Basu, A. (2017). Strawberries improve pain and inflammation in obese adults with radiographic evidence of knee osteoarthritis. Nutrients, 9(9), 949.