Aromatyczny zapach, piękny kolor, wspaniała konsystencja. Do truskawek nie trzeba nikogo przekonywać. Można dodać je do owsianki na śniadanie, koktajlu czy po prostu umyć i zjeść! A do tego lista prozdrowotnych własności truskawek jest bardzo długa.
Albert Zwierzyński i Natalia Palmowska, dietetyk. Marcelina Zawadzka i Tomasz Wolny, gospodarze Pytania na Śniadanie. Pierwszoplanowa rola dla truskawek z polskich plantacji, uprawianych w szklarniach i tunelach foliowych.
Pani Natalia Palmowska mówiła, że truskawki uznawane są już za żywność funkcjonalną, czyli cenne źródło składników odżywczych. Jedna filiżanka pokrojonych truskawek zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Jak wiadomo, witamina C jest ważnym składnikiem naszej diety. Wspomaga odporność organizmu, zmniejsza podatność na zakażenia bakteryjne i wirusowe. Warto pamiętać, że więcej witaminy C jest w truskawce niż w cytrynie. Oprócz tego, truskawki są źródłem witamin z grupy B, witaminy A, E, PP, a także żelaza, fosforu, magnezu i manganu.
Truskawki pomagają przy różnego rodzaju problemach trawiennych i zaparciach. Mają również właściwości wspomagające odchudzanie, gdyż są owocami niskokalorycznymi - 100 g truskawek to około 30 kcal. Zawierają w swoim składzie pektyny usprawniające pracę jelit, kwasy organiczne przyspieszające przemianę materii, enzym bromelinę, który przyspiesza metabolizm tłuszczów i węglowodanów. Dzięki nim nie czujemy ciężkość po posiłku. Kilka truskawek na deser i będzie nam zdecydowanie lepiej.
Wspomagają także nasze nawodnienie, gdyż w ok. 90% składają się z wody.
Truskawki, dzięki dużej zawartości antyoksydantów odznaczają się jedną z najwyższych aktywności przeciwutleniających wśród owoców. Zawdzięczają to sporej ilości witaminy C, kwasu elagowego oraz kwasów fenolowych i flawonoidów, w tym głównie z grupy antocjanów. Jak wiadomo antyoksydanty posiadają moc zdrowotną – pomagają chronić organizm przed niektórymi chorobami naczyń krwionośnych, chorobami reumatologicznymi, zmniejszają prawdopodobieństwo tworzenia blaszek miażdżycowych i wspierają układ odpornościowy, działają prewencyjnie w chorobach nowotworowych.
Dobre bo polskie
Albert Zwierzyński mówił o zaufaniu do sprzedawców, o tym by patrzeć na opakowanie i pytać skąd truskawki pochodzą. O tym ile wysiłku plantatorzy wkładają w uprawę. Przypomniał region Czerwińska nad Wisłą, Grójecczyzny, Kaszub i Dolnego Śląska jak nasze największe zagłębia produkcyjnej. Regiony z mikroklimatem i rzeszą bardzo doświadczonych producentów. O coraz dłuższym sezonie, który w Polsce zaczęła truskawka szklarniowa.
Na przełomie kwietnia i maja truskawka musi być Polska - puentowali oboje. Należy o tym pamiętać. Wybierając dziś polskie truskawki wspieramy polskich plantatorów.
Źródło: Pytanie na śniadanie - Truskawki na zdrowie!
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.