Agenda:
- Postanowienia noworoczne związane ze zmianą sposobu odżywiania.
- Motywacje do diety na zawierającą większą ilość warzyw i owoców.
- Trigger, czyli najważniejszy zapalnik do zmian.
- Opinie ekspertów: dr Justyna Bylinowska - Redaktor naczelna Dietetycy.org.pl, dr Barbara Groele - Sekretarz Generalny Stowarzyszenia KUPS, dr n. farm. Magdalena Kryska z Korab Garden.
- Deklaracje konsumpcji warzyw i owoców w grudniu.
- Wskaźniki konsumpcji, m.in. „Wczoraj na talerzu”.
- prof. dr hab. Sylwia Żakowska-Biemans z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka, Katedry Badań Rynku Żywności i Konsumpcji, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie SGGW
- Łukasz Kiwała, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych.
„Wczoraj na talerzu” jest to syntetyczny wskaźnik obrazujący sposób odżywiania się badanych. Badany od 2019 roku w ramach „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców”. Dzięki niemu wiemy, że już co szósty Polak (15%) je warzyw i owoców tyle ile zalecają lekarze i dietetycy. Połowę, w każdym posiłku.
„Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” realizowane są przez Kantar dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Projekt realizowany jest we współpracy z INSPIRE smarter branding.
Zadanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Patronat honorowy: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kontakt:
Dotychczasowe komunikaty prasowe: