Zmiany w diecie Polaków w czasie pandemii oraz percepcje nowalijek, jak w soczewce, odbijają żywieniowe trendy. Czy epidemia dała jakiś nowy impuls? Na ile to wydarzenie zmieniło naszą dietę? Z czego wynikają zmiany w zakupach w czasie epidemii? Na ile decydowała dostępność produktów?
Dietetycy zalecają obecnie, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co jemy. Dowiemy się jaki procent Polaków spełniło ten warunek w maju? Poznamy majową wartości wskaźnika „Wczoraj na talerzu” obrazującego jakość naszej diety. Przypomnijmy, w kwietniu aż 17% odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale.
Wiosna to nowalijki. Dynamicznie rośnie konsumpcja sałaty, szczypiorku i rzodkiewki. W majowej fali monitoringu poznamy również wielkość deklaracji konsumpcji cukinii, rabarbaru czy szparagów. Zapraszamy!
Wiosna to nowalijki. Dynamicznie rośnie konsumpcja sałaty, szczypiorku i rzodkiewki. W majowej fali monitoringu poznamy również wielkość deklaracji konsumpcji cukinii, rabarbaru czy szparagów. Zapraszamy!
Agenda:
- Zakupy spożywcze i zmiany diety w czasie COVID-19
- Warzywa i owoce w czasie epidemii
- Nowalijki – skojarzenia, zalety i wady, kupowanie i sposoby ich podawania
- Komentarze ekspertów KANTAR oraz KZGPOiW.
- Gość specjalny: prof. Ewa Stachowska - specjalista z dziedziny żywienia człowieka, zaburzeń mikrobioty jelitowej i nutrigenetyki. Kieruje Zakładem Żywienia Człowieka i Metabolomiki Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego
- Prezentacja wyników badań konsumpcji warzyw i owoców w maju 2020 roku.
- Prezentacja Wskaźników „Wczoraj na talerzu” i Różnorodności Konsumpcji.
Wyniki na żywo skomentują dla Państwa przedstawiciele producentów warzyw, owoców i przetworów najczęściej spożywanych przez Polaków w maju.
- Urszula Krassowska – Dyrektor Public Division, Kantar Polska
- Agata Zadrożna - ekspert Kantar Polska
- dr Paweł Krawiec - jagodowy sadownik (produkuje maliny, borówki, aronię, truskawki), przetwórca, promotor, doradca, szkoleniowiec, przez wiele lat pracownik naukowy Katedry Sadownictwa i Szkółkarstwa Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Kajobrazu Uniwersytetu, obecnie właściciel firmy badawczo-wdrożeniowej Horti Team
Ekspertów obowiązują zasady bezpieczeństwa sanitarnego.
Komunikat prasowy dostępny będzie zaraz po zakończeniu konferencji pod tym samym linkiem.
Nagranie całej konferencji będzie dostępne na kanale: Czas na polskie!
Zaprasza Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw i Kantar.
#NBKWiO #WczorajnaTalerzu #KANTAR #KZGPWiO #PolskaSmakuje #KupujŚwiadomie
„Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” realizowane są przez Kantar dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Projekt realizowany jest we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding.
Zadanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Patronat honorowy: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kontakt dla mediów: kuba.antoszewski@kantar.com
Kontakt dla branży: biuro@grupyogrodnicze.pl
Kontakt:
Dotychczasowe komunikaty prasowe: