Agenda:
- Ulubione i najczęściej jedzone przetwory
- Skojarzenia i wykorzystanie przetworów w kuchni
- Co sprzyja, a co przeszkadza w spożyciu przetworów?
- Gdzie najłatwiej wprowadzać przetwory do diety Polaków?
- Rekomendacje ekspertów KANTAR i komentarz producentów (Andrzej Krupiński, Dominika Kozarzewska, dr Barbara Groele, dr n. farm. Magdalena Kryska)
- Gość specjalny: Emilia Chmura z Gospodarstwa Rolnego M.Sznajder
- Prezentacja październikowych wskaźników konsumpcji, jej różnorodność oraz wskaźnika „Wczoraj na talerzu”. Na podstawie deklaracji dotyczących posiłków z dnia poprzedzającego badanie pokazuje on, że we wrześniu jedynie 18% Polaków odżywiało się zgodnie z zaleceniami dietetyków, jeśli chodzi o spożywanie właściwej ilości warzyw i owoców.
- Prezentacja wyników badań konsumpcji warzyw i owoców w październiku 2020 roku.
- Dominika Kozarzewska, prezes zarządu Grupy Producentów Owoców „Polskie Jagody” (soki borówkowe BerryGood);
- dr Barbara Groele, Sekretarz Generalna Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS);
- dr n. farm. Magdalena Kryska, Korab Garden - producent soków NFC, czyli powstających przez wyciskanie całych owoców (nie z koncentratów);
- Andrzej Krupiński, Prezes Stow. Producentów Jagody Kamczackiej;
- Maciej Spychał, Sekretarz Stowarzyszenia Branży Grzybów Uprawnych.
„Wczoraj na talerzu” jest to syntetyczny wskaźnik obrazujący sposób odżywiania się badanych. Przyjmuje on wartości od 0 pkt. (dla osoby, która poprzedniego dnia nie jadła warzyw i owoców w ogóle) do 100 pkt. (dla osoby, w której wszystkich posiłkach warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę). Przeciętna wartość wskaźnika wynosiła we wrześniu 46,8 pkt., czyli była na średnim poziomie.
„Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” realizowane są przez Kantar dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Projekt realizowany jest we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding.
Zadanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Patronat honorowy: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kontakt:
Dotychczasowe komunikaty prasowe: