Agenda:
- Mrożone i suszone - wady i zalety
- Doświadczenia z dietą w chorobach i profilaktyce
- Ocena komunikacji rekomendacji żywieniowych
- Samodzielna uprawa warzyw i owoców
- Goście specjalni: Justyna Kusibab-Mruk - plantator i producent mrożonek, suszonej i liofilizowanej jagody kamczackiej, Andrzej Krupiński - prezes Stowarzyszenia Producentów Jagody Kamczackiej
- Prezentacja listopadowych wskaźników konsumpcji, jej różnorodność oraz wskaźnika „Wczoraj na talerzu”. Na podstawie deklaracji nt. posiłków z dnia poprzedzającego badanie pokazuje on, że we wrześniu i październiku już 18% Polaków odżywiało się zgodnie z zaleceniami dietetyków, jeśli chodzi o spożywanie właściwej ilości warzyw i owoców.
- Prezentacja wyników badań konsumpcji warzyw i owoców w październiku 2020 roku.
- dr n. farm. Magdalena Kryska, Korab Garden - producent przetworów błonnikowych z aronii: suszonych, liofilizowanych i soków NFC, czyli powstających przez wyciskanie całych owoców (nie z koncentratów)
- Dominika Kozarzewska, prezes zarządu Grupy Producentów Owoców „Polskie Jagody”, producent przetworów z borówki, w tym mrożonek i soków pod marką BerryGood
„Wczoraj na talerzu” jest to syntetyczny wskaźnik obrazujący sposób odżywiania się badanych. Przyjmuje on wartości od 0 pkt. (dla osoby, która poprzedniego dnia nie jadła warzyw i owoców w ogóle) do 100 pkt. (dla osoby, w której wszystkich posiłkach warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę). Przeciętna wartość wskaźnika spadła w październiku do poziomu 46,2 pkt. i była na średnim poziomie.
„Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” realizowane są przez Kantar dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Projekt realizowany jest we współpracy z INSPIRE smarter branding.
Zadanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Patronat honorowy: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kontakt:
Dotychczasowe komunikaty prasowe: