Polskie superowoce: borówki, porzeczki, truskawki i maliny są nieocenione w dostarczaniu składników odżywczych w okresie przygotowań do ciąży, przebiegu ciąży oraz po jej rozwiązaniu. Stanowią mocne wsparcie dla kobiecego organizmu wymagającego w tym szczególnym okresie zintensyfikowanej i przemyślanej opieki dietetycznej. Są sprzymierzeńcami, którymi warto delektować się każdego dnia dostarczając sobie zarówno przyjemności, jak i troskliwej dbałości o siebie i nowe życie.
Planując narodziny dziecka warto maksymalnie wykorzystać potencjał matki natury w zakresie odżywiania, aby przygotować swój organizm i partnera na życiową rewolucję, którą przyniesie upragniona ciąża i narodziny potomstwa. W tym okresie należy świadomie przygotowywać się do planowej ciąży i warto zwróć szczególną uwagę na rolę składników zawartych żywności, ich wpływu na płodność, przebieg zdrowej ciąży oraz okres karmienia piersią. Poszukiwanie wiedzy w tym temacie i nabywanie świadomości oraz jak najszybsze wprowadzenie pozytywnych zmian w codziennej diecie zaprocentują znacznie większą szansą na zdrowe potomstwo. Polskie owoce jagodowe odgrywają bardzo istotną rolę w codziennej diecie przyszłych rodziców."
Polskie superowoce jagodowe są istotne w planowaniu ciąży i jej przebiegu!
- Pestki owoców jagodowych zawierają cenne kwasy omega 3 i omega 6, które są niezbędne dla rozwoju poczętego dziecka.
- Polskie superowoce są cennym źródłem witamy C i kwasu foliowego – istotnych składników w okresie planowania ciąży i jej przebiegu – dodatkowo witamina C jest dietetycznym panaceum na skłonność do powstawania rozstępów.
- Witamina C chroni także wrażliwe, nowopowstałe komórki płodu przed degeneracją lub powstawaniem powikłań oraz obniża ryzyko poronienia.
- Witamina C zawarta w superowocach chroni również wrażliwą witaminę E i dzięki temu pozwala w pełni wykorzystać jej wpływ na urodę kobiety przed, w trakcie i po ciąży.
- Błonnik pokarmowy zawarty w owocach jagodowych działa prewencyjnie w chorobach układu pokarmowego, np. w rozwoju hemoroidów, które często pojawiają się w okresie ciąży.
- Związki fenolowe zawarte w owocach jagodowych mają silne działanie przeciwutleniające, dzięki czemu chronią przed stanami zapalnymi, chorobami układu krążenia i neurodegeneracją oraz sprzyjają prawidłowemu rozwojowi dziecka w łonie matki.
- Owoce jagodowe są niskokaloryczne i regulują metabolizm, a utrzymanie prawidłowej masy ciała ma pozytywny wpływ na płodność.
Polskie superowoce mocnym wsparciem dla kobiet w ciąży!
Witamina C przywraca także zachwianą równowagę wewnętrzną. W jaki sposób? Otóż dezaktywuje m.in. dym tytoniowy i dwutlenek węgla, czyli łagodzi niekorzystne skutki smogu i zanieczyszczeń powietrza, którymi oddychamy. Ma bezpośredni wpływ na zdrowie dziecka w łonie matki. Witamina C chroni wrażliwe, nowopowstałe komórki płodu przed degeneracją lub powstawaniem powikłań, obniża ryzyko poronienia.
Związki fenolowe zawarte w polskich superowocach kluczowe dla kobiet w okresie ciąży!
Podsumowanie
Dobrze wiedzieć!
Warto pamiętać!
Koktajle owocowe z owoców jagodowych dla kobiet w ciąży Zmiksuj 2 szklanki owoców jagodowych (truskawek, malin, borówek i czarnych porzeczek) z pęczkiem natki zielonej pietruszki. Stosuj, co trzeci dzień. |
Kontakt:
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.
Więcej zdjęć owoców do swobodnego wykorzystania w zakładce PressKit.
Źródła:
Bogna Gryszczyńska, Maria Iskra, Agnieszka Gryszczyńska, Magdalena Budzyń, Aktywność przeciwutleniająca wybranych owoców jagodowych, Postępy Fitoterapii Rocznik 2011, tom 12, numer 4, Strony od–do: 265-274
Monika Bojanowska Małgorzata Kostecka, Dieta i styl życia jako czynniki wpływające na płodność, Kosmos 2018 | 67 | 2 | 425-439
Lucyna Ostrowska1, Urszula Karecka1, Wpływ diety i aktywności fizycznej na płodność kobiet Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2017, Tom 23, Nr 1, 51–56
Sylwia Leszczyńska, Dieta dla płodności, Wydawnictwo Zwierciadło, Warszawa 2017, ISBN 978-83-65456-58-8
Żywienie Człowieka- Podstawy nauki o żywieniu, Pod red. Jana Gawędzkiego i Lecha Hryniewskiego, Tom 1, PWN, Warszawa 2003, ISBN 83-01-13947-1