Owoce jagodowe – truskawki, maliny, borówki i czarne porzeczki to wyjątkowi sprzymierzeńcy zdrowia i urody. Należą do SUPER ŻYWNOŚCI, czyli SUPERFOODS, która niesie ze sobą ogromną gęstość odżywczą, nasyca nas cennymi fitozwiązkami i wyzwala witalność. Te małe, niepozorne owoce są bogactwem składników pozwalających zachować zdrowie, młodość i piękny, promienny wygląd na długie lata. Ich spożywanie opóźnia procesy starzenia, chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania UV i przyspiesza przemianę materii. Już jedna filiżanka owoców jagodowych spożywana po głównych posiłkach przyniesie nam niezrównane korzyści i odżywi nas wewnętrznie. Nasze polskie SUPEROWOCE powinny zagościć na stałe w diecie i kosmetyczce każdego z nas.
1. Zielone warzywa: kapusta, brokuły, natka pietruszki, szpinak
2. Owoce jagodowe: truskawki, maliny, borówki, czarne porzeczki
Optymalnie jest włączyć do swojej codziennej diety jedną filiżankę (ok. 100 g) świeżych owoców jagodowych po głównych posiłkach.
3. Orzechy i nasiona: orzechy włoskie, pestki dyni i siemię lniane
4. Kasze: gryczana niepalona, jaglana, owsiana
5. Oleje tłoczone na zimno: z rokitnika, konopny, z wiesiołka i ogórecznika
6. Ryby morskie: śledzie, szprotki, sardynki, makrele
TOP 10 POLSKICH NAJBARDZIEJ URODOWYCH SUPERFRUITS, które warto uwzględnić w codziennej diecie, aby wyglądać młodo i czuć się świetnie:
Bożena Społowicz, kosmetolog SKIN COACH podkreśla:
Ja z czystym sumieniem polecam polskie owocowe jagodowe - maliny, truskawki, borówki i czarne porzeczki, które po prostu skradły moje serce.
Nie bez przyczyny zaliczane są do żywności funkcjonalnej, czyli takiej która oprócz funkcji odżywczej zapewnia korzystny wpływ na zdrowie i urodę. Nasze rodzime superfoods to bogactwo witamin, błonnika, antyoksydantów, mikro i makroelementów, które polepszają kondycję skóry, rozświetlają ją, pomagają walczyć z jej niedoskonałościami i mają bardzo pozytywny wpływ na figurę. Rekomenduję, żeby je spożywać codziennie, ale również wykorzystywać preparaty kosmetyczne zawierające ich ekstrakty lub samodzielnie przygotowywać kosmetyki ze świeżych owoców.
Borówkowy ujędrniający olejek-serum do ciała z olejem z pestek moreli Działanie: nawilżające, ujędrniające, detoksykujące, wygładzające, anti-aging Składniki: trzy garści borówek, pół szklanki oleju z pestek moreli (opcjonalnie oleju migdałowego lub z orzechów macadamia), łyżka oleju kokosowego Wykonanie: Borówki zmiksować na jednolitą masę. Oddzielić sok od zmielonych owoców za pomocą drobnego sitka. Sok przelać do słoika, dodać olej oraz olej kokosowy, zakręcić słoik i mocno nim potrząsać około minutę aż oleje połączą się z sokiem. Jeśli olej kokosowy ma stałą konsystencję, należy go chwilę podgrzać w słoiku w łaźni parowej: wkładając słoik z olejem do garnka z gorącą wodą. Stosować natychmiast po mieszaniu, wsmarowując bezpośrednio w czystą skórę ciała, zaczynając od kostek, przez łydki, uda, brzuch i pośladki, wykonując koliste ruchy ku górze. Przed stosowaniem serum najlepiej wykonać peeling. Termin ważności: kosmetyk przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 5 dni. |
Podsumowując
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.
Więcej na temat stresu oksydacyjnego w materiale pt. Stres oksydacyjny, jeden z największych niszczycieli urody - jak go uniknąć? (film)
Więcej zdjęć owoców do swobodnego wykorzystania w zakładce PressKit.
Źródła:
B. Gryszczyńska, M. Iskra, A. Gryszczyńska, M. Budzyń; Aktywność przeciwutleniająca wybranych owoców jagodowych, Postępy Fitoterapii 4/2011
Z. Zdrojewicz, A. Błaszczyk, M. Wróblewska; Dynia – zdrowa, ale zapomniana, Borgis - Medycyna Rodzinna, s. 70-74, 2/2016
Z. Zdrojewicz, N. Bieszczad, P. Gąsior, A. Rogoza; Jedz truskawki – będziesz zdrowszy, Medycyna Rodzinna 2017; 20(1): 48-52
A. Baranowska, I. Mystkowska, K. Zarzecka, M. Gugala; Cenne owoce maliny właściwej (Fructus Rubi idaei), Herbalism, 2017
W. Borecka, Z. Walczak, M. Starzycki; Orzech włoski (Juglans regia L.) – naturalne źródło prozdrowotnych składników żywności, Nauka Przyroda Technologie Tom 7, Zeszyt 2, #23
K. Hrncirik, J. Velisek; Bioaktywne składniki roślin kapustnych - glukozynolany (Glucosinolates - Bioactive Compounds of Brassica Crop Plants),T. 55, nr 1, Wydawnictwo SIGMA-NOT, 2001
J. Borowska; Owoce i warzywa jako zrodlo naturalnych przeciwutleniaczy, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 2003, 47, 5
E. R. Grela, R. Dudek; Skladniki odzywcze i profil kwasow tluszczowych miesa wybranych gatunkow ryb morskich i slodkowodnych, Żywienie Człowieka i Metabolizm, 2007
J. Balas, M. Pawlicka, B. Jacorzynski, A. Filipek, P. Domina, E. Mielniczuk, M. Daniewski; Zawartosc tluszczu i sklad kwasow tluszczowych w wybranych rybach morskich, Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 52, 4, 277-284, 2001
K. Łoźna, A. Kita, M. Styczyńska, J. Biernat; Skład kwasów tłuszczowych olejów zalecanych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, Probl Hig Epidemiol 2012;93(4): 871-875
J. Gawęcki; Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, Wydawnictwo Naukowe PWN. Warszawa 2012.
H. Bojarowicz, B. Woźniak; Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz ich wpływ na skórę, Probl Hig Epidemiol 2008;89(4):471-475
A. Kaźmierska, I. Bolesławska, J. Przysławski; Wpływ wielonienasyconych kwasów tłuszczowych na skórę ze szczególnym uwzględnieniem kwasu gamma-linolenowego, Nauka Przyroda Technologie 2017;11(3):245-252
E. Materac, Z. Marczyński, K. Bodek; Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka, Bromat Chem Toksykol 2013;2:225-233
A. Zielińska, I. Nowak; Kwasy tłuszczowe w olejach roślinnych i ich znaczenie w kosmetyce, Chemik 2014;68(2):103-110
M. Mrozińska; Rola kwasu gamma-linolenowego w utrzymaniu prawidłowej struktury i funkcji skóry, Czas Aptek 2008:169(1):50–52
K. Zarzecka, M. Gugała, I. Mystkowska; Wartość odżywcza i prozdrowotna gryki siewnej, Probl Hig Epidemiol 2015, 96(2): 410-413
T. Borowy, M. S. Kubiak; Kasza - produkt wartościowy sam w sobie, Przegląd Zbożowo-Młynarski,2014,Tom 58, nr 04
J. Saluk-Juszczak J. 2010 Antocyjany jako składnik żywności funkcjonalnej. Postepy Hig Med Dosw. 4:451-458
Roupas P., Noakes M. 2010 Apples, Their Antioxidants and Benefits to Human Health
Sikora J. i in., Rola i właściwości lecznicze aronii czarnoowocowej w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, „Bromat. Chem. Toksykol. – XLII”, 2009, nr 1, s. 10–17
Katsube N., Iwashia K., Tsushida T., Yamaki K., Kobori M. 2003. Induction of Apoptosis in Cancer Cells by Bilberry (Vaccinium myrtillus) and the Anthocyanins. J. Agric. Food Chem. 51; 68-75
Agnieszka Gryszczyńska; Żurawina amerykańska (Vaccinium macrocarpon) - lek na problemy urologiczne, Przegląd Urologiczny 2010/5 (63).
UV radiation-induced skin aging in hairless mice is effectively prevented by oral intake of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) fruit blend for 6 weeks through MMP suppression and increase of SOD activity. https://www.ncbi.nlm.nih.gov.
Snyder d. 2010. Raspberries and Human Health: A Clinical Perspective on the Bioavailability and Bioactivity of Red Raspberry Antioxidants. Department of Nutritional Sciences University of Toronto.
E Gheribi; Związki polifenolowe w owocach i warzywach, Medycyna Rodzinna, 2011
Banaś, A. Korus; Wartości odżywcze i wykorzystanie w żywieniu owoców truskawki i wiśni, Med Rodz 2016; 19(3): 158-162.
J. Macierzyński, M. Buczek, W. Zaweracz, B. Król ; Skład polifenolowy owoców jeżyny rubus fruticosus, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2014, 5 (96), 183 – 194.
Joanna Zielonka-Brzezicka, Anna Nowak, Magdalena Zielińska, Adam Klimowicz; Porównanie właściwości przeciwutleniających wybranych części maliny właściwej (Rubus idaeus) i jeżyny europejskiej (Rubus fruticosus), POMERANIAN JOURNAL OF LIFE SCIENCES, Wol. 62, Nr 4 (2016).
Seymour E., Lewis S., Urcuyo-Llanes D., Tanone I., Kirakosyan A, Kaufman P., Bolling S. 2009 Regular intake of tart cherry reduces risk of Type II Diabetes and Heart Disease as well as assists with abdominal fat and inflammation. J Med Food.12(5):935-42.
Landete J. Ellagitannins, ellagic acid and their derived metabolites: A review about source, metabolism, functions and health. Food Research International 44:1150-11604.
Saluk-Juszczak J. 2010 Antocyjany jako składnik żywności funkcjonalnej. Postepy Hig Med Dosw. 4:451-458.
Roupas P., Noakes M. 2010 Apples, Their Antioxidants and Benefits to Human Health.
Sikora J. i in., Rola i właściwości lecznicze aronii czarnoowocowej w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, „Bromat. Chem. Toksykol. – XLII”, 2009, nr 1, s. 10–17.
Katsube N., Iwashia K., Tsushida T., Yamaki K., Kobori M. 2003. Induction of Apoptosis in Cancer Cells by Bilberry (Vaccinium myrtillus) and the Anthocyanins. J. Agric. Food Chem. 51; 68-75.
Agnieszka Gryszczyńska; Żurawina amerykańska (Vaccinium macrocarpon) - lek na problemy urologiczne, Przegląd Urologiczny 2010/5 (63).
UV radiation-induced skin aging in hairless mice is effectively prevented by oral intake of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) fruit blend for 6 weeks through MMP suppression and increase of SOD activity. https://www.ncbi.nlm.nih.gov.
Snyder d. 2010. Raspberries and Human Health: A Clinical Perspective on the Bioavailability and Bioactivity of Red Raspberry Antioxidants. Department of Nutritional Sciences University of Toronto.
E Gheribi; Związki polifenolowe w owocach i warzywach, Medycyna Rodzinna, 2011
A. Banaś, A. Korus; Wartości odżywcze i wykorzystanie w żywieniu owoców truskawki i wiśni, Med Rodz 2016; 19(3): 158-162.
J. MACIERZYŃSKI, M.BUCZEK, W.ZAWERACZ,B. KRÓL ; SKŁAD POLIFENOLOWY OWOCÓW JEŻYNY RUBUS FRUTICOSUS, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2014, 5 (96), 183 – 194.
Joanna Zielonka-Brzezicka, Anna Nowak, Magdalena Zielińska, Adam Klimowicz; Porównanie właściwości przeciwutleniających wybranych części maliny właściwej (Rubus idaeus) i jeżyny europejskiej (Rubus fruticosus), POMERANIAN JOURNAL OF LIFE SCIENCES, Wol. 62, Nr 4 (2016).
Seymour E., Lewis S., Urcuyo-Llanes D., Tanone I., Kirakosyan A, Kaufman P., Bolling S. 2009 Regular intake of tart cherry reduces risk of Type II Diabetes and Heart Disease as well as assists with abdominal fat and inflammation. J Med Food.12(5):935-42.
Landete J. Ellagitannins, ellagic acid and their derived metabolites: A review about source, metabolism, functions and health. Food Research International 44:1150-1160
Aktywność antyoksydacyjna owoców leśnych, Witkowska A., Zujko M., BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLII, 2009, 3, str. 900 – 903
Antyoksydacyjne właściwości czarnej porzeczki, Ambrożewicz E., Skrzydlewska E., Farm Przegl Nauk , 2009, 10, 30-34
Czarna jagoda- perspektywy nowych zastosowań w profilaktyce i wspomaganiu leczenia chorób cywilizacyjnych. Drozd J., Anuszewska E., Przegląd Medyczny Uniwersytetu Rzeszowskiego i Narodowego Instytutu Leków w Warszawie, Rzeszów, 2013, 2, 226-235
Czarna porzeczka i olej z jej nasion- fitoterapeutyczne panaceum? Jessa J., Hozyzasz K., Probl Hig Epidemiol 2016, 97,1, 14-23Czarna porzeczka- źródło witaminy C, Nowak K., Żmudzińska- Żurek B., PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 7-8/2010http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,
Czarne-jagody-ciekawostki-i-wartosci-odzywcze.html
https://biotechnologia.pl/kosmetologia/kosmetyki-truskawkowe,17141
https://panacea.pl/articles.php?id=2213
Jedz truskawki- będziesz zdrowszy, Zdrojewicz Z., Bieszczad N., Gąsior P., Rogoza A., Medycyna Rodzinna 1,2007
Kosmetyki do pielęgnacji skóry atopowej, Śliwa K., Sikora E., Ogonowski J., Wiadomości Chemiczne 2011, 65, 77-8
Liście maliny i jeżyny jako surowiec dla przemysłu farmaceutycznego, Kruczek M., ostecka- Gugała A., Augustynowicz J., Ledwożyw- Smoleń I., Orzeł A., Król- Dyrek K., Kaszycki P., Przemysł chemiczny, 94,88,2015
Marcinkiewicz M. 2016. Biotyna – magiczna substancja na wzmocnienie włosów i paznokci. Farmacja Praktyczna, 1, 21-22.
Owoce maliny właściwej i maliny zachodniej źródłem substancji biologicznie aktywnych, Krauze-Baranowska M., Majdan M., Kula M., Postępy Fitoterapii, 1, 2014
Pestki czarnej porzeczki jako źródło naturalnych przeciwutleniaczy, Pachołek B., Małecka M., Rośliny oleiste, Tom XXI, 2000
Poradnik zielarski, H.Różański, Krosno 1993, Krosno-Poznań cz.IV 1997-2001
Prozdrowotne właściwości resweratrolu, Kopeć A., Piątkowska E., Leszczyńska T., Bieżanowska- Kopeć R., Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 5,78, 5-15
Rośliny w nowoczesnej kosmetologii; monografia naukowa pod redakcją Anny Kiełtyka- Dadasiewicz, Lublin 2016
Składniki bioaktywne surowców i produktów roślinnych, Słupski J., Drożdż I., Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Małopolski, Kraków 2018
Wartości odżywcze i wykorzystanie w żywieniu owoców truskawki i wiśni, Banaś A., korus A., Medycyna Rodzinna, 3,2016
Warzywa i owoce jako źródła wybranych substancji bioaktywnych i ich wpływ na funkcje poznawcze u osób starszych, Zielińska M., Białecka A., Pietruszka B., Hamułka J., Postepy Hig Med. Dosw, 2017, 267-280
Witamina C i skóra, Pawlaczyk M., Korzeniowska K., Rokowska- Waluch A., Farmacja Współczesna, 2012, 5, 174-178
Właściwości oleju z pestek malin wykorzystywane w kosmetyce, Kalinowska N., Nowak I., Zielińska A., Kosmetologia estetyczna, 2, 2017,6
Właściwości prozdrowotne owoców maliny właściwej, Baranowska A., Radwańska K., Zarzecka K., Gugała M., Mystykowska I., Probl hig Epidemiol 2015, 96,2, 406-409
Właściwości prozdrowotne wybranych owoców krajowych, Doroszko M., Janda K., Jakubczyk K., Kosmos Problemy nauk biologicznych, 2018, 319, 415-423
Wpływ przeciwutleniaczy zawartych w owocach na proces fotostarzenia skóry, Nowak A., Zielonka J., Turek M., Klimowicz A., Postępy fitoterapii 2, 2014
Wpływ systemu produkcji rolnej na występowanie substancji bioaktywnych w owocach truskawki, Fijoł- Adach E., Feledyn- Szewczyk B., Kazimierczak R., Stalenga J., Postępy przetwórstwa spożywczego 1,2016
www.biotechnologia.pl/informacje/na-jagody,15263
Zastosowanie fitoestrogenów w kosmetykach przeciw starzeniu się skóry, Kapuścińska A., Nowak I., CHEMIK 2015, 69, 3, 154–159
Zawartość substancji odżywczych w truskawkach w zależności od systemu uprawy, Rochalska M., Orzeszko- Rywka A., Czapla K., Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Katedra Fizjologii Roślin
Zawartość wybranych biopierwiastków w owocach i sokach z owoców jagodowych, Czech A., Rusinek E., Merska M., Probl Hig Epidemiol 2011;92,4, 836-839
Znaczenie kwasu γ-linolenowego w profilaktyce i terapii, Białek M., Rutkowska J., Postepy Hig Med Dosw (online), 2015; 69: 892-904
Związki fenolowe owoców wybranych odmian truskawki, Bojarska J., Czaplicki S., Zarecka K., Zadernowski R., Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2006,2,47,20-277
Związki polifenolowe w owocach i warzywach, Gherbi E., Medycyna rodzinna 4,2011
Berries and oxidative stress markers: an overview of human intervention studies. Cristian Del Bo’a, Daniela Martinib, Marisa Porrinia, Dorothy Klimis-Zacasc, Patrizia Risoa, Department of Food, Environmental and Nutritional Sciences, Division of Human Nutrition, 6 Università degli Studi di Milano, Milano, Italy, Food Func, 2015
Berries: The Complete Guide to Cooking with Power-Packed Berries (Superfood Series) , Stephanie Pedersen, 2018, wyd. Vivante, Białystok 2018 ISBN 978-83-65601-50-6
Ferlemi AV, Lamari FN. Berry Leaves: An Alternative Source of Bioactive Natural Products of Nutritional and Medicinal Value. Antioxidants (Basel). 2016;5(2):17. Published 2016 Jun 1. doi:10.3390/antiox5020017
Ochmian, Ireneusz & Kozos, Karolina. (2015). Porównanie jakości kilku gatunków owoców o ciemnym zabarwieniu skórki uprawianych i pozyskanych ze stanowisk naturalnych, Comparison the quality of several species of fruit dark colored skin, cultivated and harvested from natural stands. Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce, Nauki Przyrodnicze. 2. 75-81.
Bioactive Compounds and Antioxidant Activity in Different Types of Berries, Sona Skrovankova 1,*, Daniela Sumczynski, Int. J. Mol. Sci. 2015, 16, 24673-24706; doi:10.3390/ijms161024673
Skierniewice 2017, Wartości odżywcze i zdrowotne owoców i warzyw, prof. dr hab. Witold Płocharski
PRZECIWNOWOTWOROWE DZIAŁANIE PRODUKTÓW ROŚLINNYCH – EGZOTYCZNE SUPERFOODS I PRODUKTY Z POLSKIEJ PIRAMIDY ŻYWIENIA, Izabela Daniel, Joanna Sadowska
KOSMOS. Problemy nauk Biologicznych. Tom 65 2016 Numer 3 (312) Strony 371–381
http://kosmos.icm.edu.pl/PDF/2016/371.pdf
Wpływ systemu produkcji rolnej na występowanie substancji bioaktywnych w owocach truskawki, Elżbieta Beata FIJOŁ-ADACH, POSTĘPY TECHNIKI PRZETWÓRSTWA SPOŻYWCZEGO 1/2016
Kang I, Buckner T, Shay NF, Gu L, Chung S. Improvements in Metabolic Health with Consumption of Ellagic Acid and Subsequent Conversion into Urolithins: Evidence and Mechanisms. Adv Nutr. 2016;7(5):961–972. Published 2016 Sep 7. doi:10.3945/an.116.012575
Uwe Grober. Mikrosładniki odżywcze. Tuning metaboliczny- profilaktyka- leczenie, MedPharm Polska, 2010. ISBN: 978-83-60466-82-7
Cząsteczki 2018 , 23 (1), 26; https://doi.org/10.3390/molecules23010026
Właściwości biochemiczne i działanie neuroprotekcyjne związków w różnych gatunkach jagód. Erin Kelly,Poorva VyasiJohn T. Weber *