Polskie superowoce: truskawki, maliny, borówki i czarne porzeczki to naturalne eliksiry młodości. Budzą urodę od środka i wyzwalają jej potencjał. Bogactwo zawartych w nich skoncentrowanych fitoskładnków działa odmładzająco i rewitalizująco na cały organizm. Ich regularne, codzienne spożywanie podnosi poziom zdrowia, wyzwala promienność skóry i pozwala na pełne korzystanie ze swoich możliwości. Watro uwzględnić je w diecie i pielęgnacji na wszystkich etapach życia.
20+ Budowanie potencjału urodowego
30+, 40+ Utrzymanie potencjału urodowego
50+, 60+ Regeneracja i ochrona potencjału urodowego
Rozjaśniająco-regenerujący peeling-pasta z do twarzy czarną porzeczką i płatkami ryżowymi Działanie: rozjaśniające, regenerujące, wygładzające, przeciwstarzeniowe Składniki: 2 garści czarnej porzeczki, 1 łyżka miodu, 2 łyżki płatków ryżowych Wykonanie: Owoce czarnej porzeczki rozdrobnić w rozdrabniaczu lub przy użyciu blendera na jednolitą masę. Dodać łyżkę miodu. Płatki ryżowe zmielić, dodać do pozostałych składników i wymieszać. Peeling nakładać na oczyszczoną skórę twarzy, masując kolistymi ruchami, omijając okolice oczu. Można pozostawić na skórze na 5 minut przed zmyciem. Spłukać letnią wodą. Termin ważności peelingu: peeling wystarczy na 1 użycie. Jeśli porcja z przepisu wystarczy na więcej niż 1 zastosowanie, przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu kilku dni |
Podsumowując
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.
Więcej na temat stresu oksydacyjnego w materiale pt. Stres oksydacyjny, jeden z największych niszczycieli urody - jak go uniknąć? (film)
Więcej zdjęć owoców do swobodnego wykorzystania w zakładce PressKit.
Źródła:
Aktywność antyoksydacyjna owoców leśnych, Witkowska A., Zujko M., BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLII, 2009, 3, str. 900 – 903
Antyoksydacyjne właściwości czarnej porzeczki, Ambrożewicz E., Skrzydlewska E., Farm Przegl Nauk , 2009, 10, 30-34
Czarna jagoda- perspektywy nowych zastosowań w profilaktyce i wspomaganiu leczenia chorób cywilizacyjnych. Drozd J., Anuszewska E., Przegląd Medyczny Uniwersytetu Rzeszowskiego i Narodowego Instytutu Leków w Warszawie, Rzeszów, 2013, 2, 226-235
Borówka, winorośl i granatowiec- znane rośliny o aktywności przeciwutleniającej, Baraniak J., Kania M., Postępy fitoterapii, 1, 2015
Antyoksydanty a reaktywne formy tlenu, Puzanowska- Tarasiewicz H., Kuźmicka L., Tarasiewicz M., Bromat. Chem. Toksykol, 2010, 1, 9-14
Wpływ przeciwutleniaczy zawartych w owocach na proces fotostarzenia się skóry, Nowak A., Zielonka J., Turek M., Klimowicz A., Postępy fitoterapii, 2, 2014
Skin Coach. Twoja droga do pięknej i zdrowej skóry, Społowicz B.,2016