Truskawka to prawdziwy superowoc. Nie dość, że pięknie wygląda, pachnie i świetnie smakuje to niezaprzeczalnie wyzwala nasz potencjał zdrowotny i urodowy. Niweluje skutki stresu oksydacyjnego i spowalnia procesy starzenia się organizmu i skóry. Posiada niezwykle dużą gęstość odżywczą i niską kaloryczność, przez co już niewielka jej ilość dostarcza nam całe spektrum odżywczych związków. Możemy się nią delektować. Zapraszamy na codzienną filiżankę tych wyśmienitych polskich superowoców.
Najlepsze właściwości urodowe truskawki - top3
- witamina C - rozjaśnia skórę, rozświetla, odpowiada za hamowanie powstawania przebarwień, nawilża
- taniny - mają działanie ściągające pory, hamują nadmierne wydzielanie sebum, dzięki czemu będą zapobiegają nadmiernemu przetłuszczaniu skóry
- cynk i miedź - zapobiegają powstawaniu zmian zapalnychmangan - nawilża skórę
- witaminy A, B, E, K - działają rozjaśniająco, nadają blask skórze, wzmacniają naczynia krwionośne, chronią przed UV, są mocnymi antyoksydantami
- witamina C - badania pokazują, że jest jej w truskawkach o wiele więcej niż w cytrusach, aktywuje produkcję kolagenu, kwasu hialuronowego i ceramidów, jest silnym antyoksydantem, który wymiata wolne rodniki, pomaga regenerować witaminę E, działając przeciwstarzeniowo, przeciwzapalnie, wzmacnia naczynia krwionośne
- katechina, kempferol, kwercetyna - mają działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne
- kwasy fenolowe (elagowy, ferulowy) - działają fotoochronnie, przeciwzapalnie
- antocyjany - działają przeciwzapalnie i przeciwrodnikowo
- potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, mangan - regenerują skórę
Truskawki królują w kosmetyce!
- Ekstrakt z truskawek - bogaty w składniki aktywne - polifenole, antocyjany, witaminy C, B, E, K, PP, żelazo, siarkę, potas, wapń czy fosfor. Ma działanie oczyszczające, ściągające, ujędrniające. Rozjaśnia naskórek, wzmacnia naczynia krwionośne, działa przeciwzapalnie, regenerująco i odświeżająco.
- Peeling truskawkowy - ma działanie oczyszczające, zwężające poszerzone ujścia gruczołów łojowych, regenerujące i nawilżające skórę.
- Maseczki truskawkowe - dzięki właściwościom ściągającym i bakteriobójczym stosowane są dla skór zanieczyszczonych, tłustych i mieszanych, pomagają również w walce z egzemą. Duże ilości witamin C i E wzmacniają odporność skóry i zwalczają wolne rodniki. Witaminy B2 i B6 pomagają w walce z nadmiernym wydzielaniem sebum i zaskórnikami.
- Olej z pestek truskawki – bogaty w NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), głównie kwas linolowy (LA). Ma silne działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne, posiada zdolność do absorpcji promieniowania UV, reguluje skład sebum i procesy keratynizacji naskórka. Szczególnie polecany dla skór dojrzałych, trądzikowych, przetłuszczających się.
Przepisy na świeże kosmetyki z udziałem truskawki
Truskawkowy peeling do ust z mielonymi migdałami Działanie: złuszczające, wygładzające, rozświetlające, regenerujące, przeciwstarzeniowe Składniki: 1 duża truskawka lub 2 małe, 1 łyżeczka miodu skrystalizowanego, 6 migdałów zmielonych na niewielkie peelingujące cząstki wielkości kryształków cukru, 1 łyżeczka oleju z pestek moreli Wykonanie: Umyte truskawki rozgnieść widelcem lub tłuczkiem w miseczce. Nadmiar soku można odcedzić, aby peeling nie był zbyt rzadki. Migdały zalać wcześniej wrzątkiem, aby namokły i łatwo schodziła z nich skórka. Rozdrobnić rozdrabniaczem do wielkości kryształków cukru lub na niewiele większe cząstki. Dodać do truskawek, połączyć z miodem i olejem. Całość wymieszać i nakładać na usta, wmasowując w nie pyszny kosmetyk. Jeśli dostanie się przypadkiem do ust nic się nie dzieje – wszystkie składniki są zdrowe i jadalne. Po minucie delikatnego masażu spłukać z ust wodą. Termin ważności peelingu: jeśli przygotowana porcja kosmetyku wystarczy na więcej niż 1 raz, można przechowywać w lodówce do 3 dni. Najlepiej zużyć do końca świeży kosmetyk, dzieląc się z dziećmi, rodziną czy przyjaciółmi. |
Truskawkowy tonik rozświetlający skórę Działanie: rozświetlające z efektem glow, odmładzające, seboregulujące, ściągające pory Składniki: pół szklanki rozgniecionych truskawek, niepełna szklanka wody mineralnej, szczypta ksylitolu lub pół łyżeczki pantenolu, kilka kropli soku z cytryny, filtr do kawy, buteleczka z atomizerem (100 ml) Wykonanie: Umyte truskawki rozgnieść widelcem, w takiej ilości, aby wypełniły szklankę do połowy. Następnie uzupełnić szklankę do pełna wodą mineralną, powoli mieszając. Odsączyć owoce przez filtr do kawy. Dodać ksylitol lub pantenol. Ponownie wymieszać. Na koniec dodać kilka kropli soku z cytryny. Gotowy tonik przelać do czystej buteleczki, najlepiej z atomizerem. Stosować rano i wieczorem na czystą skórę twarzy. Następnie nałożyć krem odpowiedni do potrzeb skóry. Tonik przechowywać w lodówce. Do 7 dni. |
Truskawkowy ujędrniający peeling do ciała ze startą skórką z cytryny Działanie: antycellulitowe, ujędrniające, złuszczające, wygładzające, rozjaśniające Składniki: 5-6 dużych truskawek lub ok 10 małych, 1-2 łyżki soli himalajskiej (opcjonalnie), płaska łyżeczka starej skórki z cytryny, 1 łyżka oleju kokosowego Wykonanie: Truskawki umyć, rozgnieść widelcem lub tłuczkiem w miseczce. Cytrynę umyć, sparzyć i osuszyć przed starciem. Startą skórę wsypać do miseczki z truskawkami, dodać olej kokosowy i opcjonalnie, dla większego efektu złuszczania i masażu skóry sól himalajską (dla osób, które nie mają na ciele rozszerzonych naczynek). Peeling nanosić na umytą i wilgotną skórę ciała i rozprowadzać go po ciele, masując kolistymi ruchami przez 5 minut. Jako maskę, można zostawić na ciele na chwilę dłużej, wykonując wtedy inny zabieg np. na twarz. Następnie spłukać ciało letnią wodą. Termin ważności peelingu: jeśli przygotowana porcja kosmetyku wystarczy na więcej niż 1 raz, można przechowywać w lodówce do 5 dni. Najlepiej zużyć do końca świeży kosmetyk, dzieląc się z rodziną czy przyjaciółmi. |
Anna Majewska, dietetyk kliniczny z FUTURIKA Nowa Dietetyka zwraca uwagę na właściwości zdrowotne truskawki:
Najlepsze właściwości zdrowotne truskawki - top3
Codzienna porcja urody i zdrowia od wewnątrz
Filiżanka truskawek – codzienna porcja urody i zdrowia od wewnątrz
Urodowe lody z truskawek Możesz zrobić z truskawek przepyszne lody. Wystarczy, że zmiksujesz je z bananem, mlekiem ryżowym lub kokosowym i zamrozisz. Warto także dodać do nich inulinę, naturalny prebiotyk, który stymuluje wzrost korzystnej mikroflory jelit, poprawiając odporność organizmu i sprzyja zgrabnej sylwetce. Kupisz ją w sklepach z naturalną żywnością. |
TRUSKAWKA – substancje aktywne
TRUSKAWKA – substancje aktywne Kaloryczność: niska, ok 32 kcal/ 100g owocu WITAMINY - witamina C (62 mg/100 g), - witamina A (2 μg/100 g) - E (0,1 mg/100 g) - B1 (0,03 mg/100 g) - B2 (0,06 mg/100 g) - B6 (0,6 mg/100 g) - K (13,5 μg/100 g) - niacyna (0,06 mg/100 g) - biotyna (4 μg/100 g) - kwas foliowy (65 μg/100 g) Zarówno świeże, jak i przetworzone truskawki są cennym źródłem folianów. 250 g truskawek może dostarczyć 30% dziennej zalecanej porcji folianów. Według badań przeprowadzonych przez Kluczyńską i Sowińską podczas procesu mrożenia uzyskano najmniejsze straty w zawartości polifenoli ogółem (18%) i witaminy C (11%), natomiast przy produkcji kompotów straty wit. C wynoszą 58%. Regularne spożywanie truskawek może poprawiać potencjał antyoksydacyjny osocza i zwiększać odporność hemolityczną erytrocytów. W owocach truskawki występują także kwasy organiczne, w przeważającej ilości: kwas cytrynowy – 748 mg/100 g oraz kwas jabłkowy – 303 mg/100 g. SOLE MINERALNE Fosfor, wapń i magnez odkwaszają organizm, dlatego truskawki zalecane są w diecie osób dotkniętych schorzeniami nerek (kamica nerkowa), a także chorobami reumatycznymi i artretycznymi. W 100 g świeżej masy owoce truskawki zawierają: 89,5 g wody, 0,8 g białka, 0,4 g tłuszczu ogółem, w tym 0,2 g nienasyconych kwasów tłuszczowych. Owoce te są źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów (5,51 g/100 g), w tym głównie cukrów prostych: glukozy (2,2 g/100 g) i fruktozy (2,3 g/100 g). Składniki mineralne, jakie występują w truskawkach, to między innymi: sód – 2 mg/100 g, potas – 147 mg/100 g, wapń – 24 mg/100 g i fosfor – 29 mg/100 g. Owoce zawierają także błonnik pokarmowy (1,63 g/100 g). Żelazo - sprawia, że owoce truskawki mają również działanie krwiotwórcze i wzmacniające mangan - wpływa korzystnie m.in. na skórę i włosy. Osiem średniej wielkości truskawek dostarcza ponad 20% dziennego zalecanego spożycia tego pierwiastka. FLAWONOIDY W owocach truskawek odnaleźć można znaczące ilości flawonoidów takich jak: katechina, kempferol i kwercentyna (ich zawartość wynosi odpowiednio: 4,47 mg/100g, 0,79 mg/100g oraz 0,65 mg/100g produktu). Ich rola polega na antyoksydacyjnym działaniu przeciwko wolnym rodnikom. Chronią one przed utlenieniem naczynia krwionośne oraz znajdujące się we krwi lipidy. Związki te łagodzą stany zapalne wewnątrz naczyń krwionośnych oraz zapobiegają agregacji płytek krwi. Spożywanie owoców bogatych we flawonoidy może zmniejszać zapadalność na zwyrodnienie plamki żółtej (AMD) oraz wpływa na poprawę widzenia po zmierzchu. Antocyjany (rodzaj flawonoidów): rozszerzanie naczyń krwionośnych, indukcja śmierci komórek rakowych (apoptoza komórek rakowych), poprawa wrażliwości na insulinę, działanie neuroprotekcyjne. Przeciwdziała udarom mózgu. POLIFENOLE truskawki zawierają 20 mg polifenoli/g suchej masy, w tym ok 40% stanowią antocyjany i kwas elagowy oraz jego pochodne – wykazują zdolności przeciwutleniające- m.in. hamują autooksydację lipidów, zapobiegając rozwojowi miażdżycy Truskawki zawierają znaczne ilości związków przeciwutleniających: polifenoli (155 mg/100 g), w tym antocyjanów– 39,6 mg/100 g. Kwas elagowy to ok 19 mg/100g owocu: - działanie przeciwzapalne i żółciopędne - regularne spożywanie obniża stężenie cholesterolu całkowitego i frakcji LDL u osób cierpiących na zespół metaboliczny - wykorzystanie w dietoterapią miażdżycy: wykazano, że krótkoterminowe podawanie zliofilizowanych truskawek istotnie wpłynęło na zmniejszenie peroksydacji lipidów oraz obniżyło stężenie cholesterolu całkowitego i frakcji LDL u osób cierpiących na zespół metaboliczny oraz spowodowało spadek stężenia cząsteczek adhezyjnych we krwi. Warto pomyśleć o wprowadzeniu truskawek do diety za nim sięgać będziemy po leki obniżające stężenie cholesterolu we krwi. Kwasy fenolowe mają działanie przeciwnowotworowe (w truskawce kwasy: chlorogenowy, elagowy, ferulowy i galusowy). Wynika to z ochronnego działania względem DNA, właściwości przeciwmutagennych i ograniczających powstawanie mutacji oraz zmniejszenia peroksydacji lipidów. BŁONNIK POKARMOWY/ PEKTYNY W drobnych pestkach pokrywających owoce znajdują się znaczne ilości błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na perystaltykę jelit i zapobiega rozwojowi raka jelita grubego i odbytnicy. Pektyny oczyszczają przewód pokarmowy z resztek pokarmu i korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Ogólna zawartość błonnika jest stosunkowo niewielka- ok 2g/100g. |
Truskawki – praktyczne wskazówki
PODSUMOWUJĄC
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.
Projekt wspiera Stowarzyszenie Plantatorów Truskawki
Źródła:
Wartości odżywcze i wykorzystanie w żywieniu owoców truskawki i wiśni, Banaś A., Korus A., Medycyna Rodzinna, 3,2016
Witamina C i skóra, Pawlaczyk M., Korzeniowska K., Rokowska- Waluch A., Farmacja Współczesna, 2012, 5, 174-178
Zawartość wybranych biopierwiastków w owocach i sokach z owoców jagodowych, Czech A., Rusinek E., Merska M., Probl Hig Epidemiol 2011, 92,4, 836-839
Jedz truskawki- będziesz zdrowszy, Zdrojewicz Z., Bieszczad N., Gąsior P., Rogoza A., Medycyna Rodzinna 1,2007
Wpływ systemu produkcji rolnej na występowanie substancji bioaktywnych w owocach truskawki, Fijoł- Adach E., Feledyn- Szewczyk B., Kazimierczak R., Stalenga J., Postępy przetwórstwa spożywczego 1,2016
Zawartość substancji odżywczych w truskawkach w zależności od systemu uprawy, Rochalska M., Orzeszko- Rywka A., Czapla K., Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Katedra Fizjologii Roślin
Przeciwutleniające i farmakologiczne właściwości kwasów fenolowych, Anna Parus, Postępy Fitoterapii 1/2013
Prozdrowotne efekty konsumpcji truskawek, Zasowska-Nowak A., Nowak P., Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 2014 ,58: 7-8
Właściwości antyoksydacyjne owoców i warzyw, Wawrzyniak, M. Krotki, B. Stoparczyk; Medycyna Rodzinna 1/2011
Wartości odżywcze i wykorzystanie w żywieniu owoców truskawki i wiśni, Banaś, A. Korus; Med Rodz 2016; 19(3): 158-162
Związki fenolowe owoców wybranych odmian truskawki, Bojarska J., Czaplicki S., Zarecka K., Zadernowski R., Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2006,2,47,20-277
Związki polifenolowe w owocach i warzywach, Gherbi E., Medycyna rodzinna 4,2011
https://biotechnologia.pl/kosmetologia/kosmetyki-truskawkowe,17141
https://sylveco.pl/ekstrakt-z-owocow-truskawek
Truskawka. Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach. Karniowice 2012
Jedz truskawki, będziesz zdrowszy. Zygmunt Zdrojewicz , Natalia Bieszczad , Paulina Gąsior , Agata Rogoza. Med Rodz 2017; 20(1): 48-52
Małgorzata ROCHALSKA, Aleksandra ORZESZKO-RYWKA, Kamila CZAPLA Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Katedra Fizjologii Roślin “THE CONTENT OF NUTRITIVE SUBSTANCES IN STRAWBERRIES ACCORDING TO CROPPING SYSTEM”, Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering” 2011, Vol. 56(4)
Wpływ systemu produkcji rolnej na występowanie substancji bioaktywnych w owocach truskawki, Elżbieta Beata FIJOŁ-ADACH, POSTĘPY TECHNIKI PRZETWÓRSTWA SPOŻYWCZEGO 1/2016
Skierniewice 2017, Wartości odżywcze i zdrowotne owoców i warzyw, prof. dr hab. Witold Płocharski, str. 32
Właściwości antyksydacyjne wybranych owoców jagodowych, Bogna Gryszczyńska, Postępy Fitoterapii 4_2011
ANTOCYJANY – CHARAKTERYSTYKA, WYSTĘPOWANIE I ODDZIAŁYWANIE NA ORGANIZM CZŁOWIEKA. EWA PIĄTKOWSKA, ANETA KOPEĆ, TERESA LESZCZYŃSKA. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 4 (77), 24 – 35
Fisetin: A Dietary Antioxidant for Health Promotion Naghma Khan, ANTIOXIDANTS & REDOX SIGNALING, Volume 19, Number 2, 2013