Źródło salsy znajdziemy w kuchni meksykańskiej, gdzie ten owocowo-warzywny dodatek do dań zawsze łączy w sobie składniki o słodkich, kwaśnych i ostrych nutach. Dlatego w salsie świetnie odnajdą się polskie owoce jagodowe, które dopełnione ostrą cebulą, solą, pieprzem i sokiem z cytryny pokażą swoje nowe oblicze.
Salsa truskawkowa z grillowanymi polędwiczkami
1 duży pomidor malinowy
1 cebulkamiks sałat
3 łyżki oliwy
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki soku z cytryny
kilka młodych ziemniaków
200 g polędwiczki wieprzowej
1 łyżka musztarda ziarnistej
sól i pieprz
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! Edycja III". Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.