Źródło salsy znajdziemy w kuchni meksykańskiej, gdzie ten owocowo-warzywny dodatek do dań zawsze łączy w sobie składniki o słodkich, kwaśnych i ostrych nutach. Dlatego w salsie świetnie odnajdą się polskie owoce jagodowe, które dopełnione ostrą cebulą, solą, pieprzem i sokiem z cytryny pokażą swoje nowe oblicze.
![POLSKA_2001.png](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/291376/large-5081cafd24452ffb13101d82c68f8f31.png)
Salsa truskawkowa z grillowanymi polędwiczkami
1 duży pomidor malinowy
1 cebulkamiks sałat
3 łyżki oliwy
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki soku z cytryny
kilka młodych ziemniaków
200 g polędwiczki wieprzowej
1 łyżka musztarda ziarnistej
sól i pieprz
![Salsa truskawkowa z grillowanymi polędwiczkami (2).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/364271/large-d3267c51fa1fb16d3bfd2784b607876e.jpg)
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! Edycja III". Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
![pasek_logo.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/304919/large-492fc4e1329ba6ee6c1ca1f048d47804.jpg)