Nazywana jest tartą rustykalną lub galette. Jak zwał, tak zwał, to po prostu tarta grzechu warta! Jesień zamknięta w pysznej sakiewce podana z sezonowymi owocami. W jej wnętrzu jabłka i żurawina – owoce o wielu walorach zdrowotnych, które razem smakują wyśmienicie. W tym odcinku naszej sezonowej serii Wiem i Jem jesień będzie smakować rozkosznie!

- mąka (220 g)
- masło (150 g)
- ksylitol lub erytrytol (2 łyżki)
- zimna woda (4 łyżki)
- sól (szczypta)
- jabłka (3 sztuki)
- świeża żurawina
- cynamon (szczypta)
- jajko (1 sztuka)
- płatki migdałowe
- cukier puder (szczypta)
Sposób przygotowania:
Więcej przepisów na IG Centrum Dietetyczne MonVita - Monika Hajduk

Komunikat opracowany w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! Edycja VII”.
Zadanie jest realizowane pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw





