Jesienią szczególną uwagę wśród owoców zwraca żurawina, która cechuje się wieloma udokumentowanymi właściwościami zdrowotnymi. Wyróżnia się wysoką zawartością związków fenolowych o charakterze przeciwutleniającym, które chronią nasz organizm przed starzeniem się i rozwojem wielu chorób. Posiada jeszcze wiele innych zalet, dlatego w tym odcinku sezonowej serii Wiem i Jem będzie naszą bohaterką!

- płatki owsiane (4 łyżki)
- budyń w proszku (1 łyżka)
- mleko lub napój roślinny (250 ml)
- masło orzechowe (1 łyżeczka)
- gorzka czekolada (3 kostki)
- jogurt naturalny (80 g)
- ulubione dodatki np. wiórki kokosowe i orzechy
Sposób przygotowania:
Więcej przepisów na IG Centrum Dietetyczne MonVita - Monika Hajduk

Komunikat opracowany w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! Edycja VII”.
Zadanie jest realizowane pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw





