Profesor Piotr Latocha o wyjątkowych właściwościach minikiwi

Małe, gładkie, słodkie i pełne witamin. Minikiwi - nazywane także kiwi berry - to owoc, który w Polsce zyskał drugie życie dzięki pracy prof. Piotra Latochy z SGGW. Zbierane we wrześniu i październiku, są ostatnim akcentem w sztafecie owoców jagodowych i prawdziwą bombą zdrowia na czas jesiennych przeziębień. Dietetyk Monika Hajduk z Centrum Dietetycznego MonVita rozmawia z profesorem o tym, dlaczego warto włączyć minikiwi do diety i jak je jeść, by w pełni cieszyć się ich smakiem i wartościami odżywczymi.
Monika Hajduk: Panie Profesorze, czym właściwie jest minikiwi i czym różni się od popularnego kiwi, które znamy ze sklepów?
prof. Piotr Latocha: Minikiwi to mniejszy kuzyn dobrze znanego kiwi. Różni się od niego wielkością i skórką - jest gładkie, pozbawione włosków i można je jeść w całości, bez obierania. W handlu funkcjonuje pod nazwą kiwi berry - jagoda kiwi. Co ciekawe, to właśnie minikiwi zamyka tzw. „sztafetę owoców jagodowych”: po truskawkach, malinach, borówkach czy jeżynach przychodzi czas na jesienny finał - i to jest moment minikiwi.
MH: Kiedy najlepiej je jeść?
PL: Najważniejsze jest, aby poczekać na pełną dojrzałość. Minikiwi, podobnie jak banany, dojrzewa już po zbiorze. W sklepie często trafia do nas jeszcze twarde - wystarczy zostawić je w temperaturze pokojowej na kilka dni, aż zmięknie. Miękkie i schłodzone smakuje najlepiej i wtedy oferuje pełnię wartości odżywczych.
MH: Jakie odmiany znajdziemy w sklepach?
PL: Najczęściej spotykane są odmiany ‘Geneva’ - wcześniejsza, o kulistych, zielonych owocach - oraz ‘Weiki’, o bardziej podłużnych, często rumianych owocach. Coraz popularniejsza jest też odmiana ‘Bingo’. Wszystkie są smaczne i bogate w wartości odżywcze.
MH: No właśnie - co czyni minikiwi takim wyjątkowym owocem?
PL: To prawdziwa bomba prozdrowotna! Minikiwi zawiera więcej witaminy C niż cytryna i więcej niż zwykłe kiwi. Ma pełen kompleks witamin z grupy B, witaminy A i E, mnóstwo polifenoli, luteiny i błonnika. Regularne jedzenie tych owoców wspiera odporność, trawienie, a badania wskazują, że ekstrakty z minikiwi pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu. Dodatkowo uprawia się je praktycznie bez chemicznej ochrony roślin - to owoc czysty, naturalny, idealny na jesienną przekąskę.
MH: Skąd wzięło się minikiwi w Polsce?
PL: To efekt ponad 30 lat badań. Na początku minikiwi traktowano wyłącznie jako roślinę ozdobną. Dzięki pracy naukowców udało się dostosować jego uprawę do polskich warunków, a plantatorzy podjęli się ryzyka, aby owoce trafiły do sklepów. Dziś jesteśmy jednym z liderów w Europie, a polskie minikiwi zdobywa rynki zagraniczne.
Minikiwi to polski, sezonowy superowoc, który pojawia się na rynku we wrześniu i październiku - dokładnie wtedy, gdy najbardziej potrzebujemy wsparcia odporności. Jest słodkie, zdrowe, nie wymaga obierania i można je jeść prosto z opakowania. Spróbuj, a przekonasz się, że to najlepsza jesienna przekąska. A jeśli raz zasmakujesz w minikiwi, z pewnością będziesz na nie czekać co roku!

Rośnie popularność minikiwi
Polska jest pionierem uprawy minikiwi. Od lat sukcesywnie rośnie jego popularność. 5 lat temu owoce tego małego kuzyna kiwi jadło 3,2 mln Polaków. W 2021 roku konsumentów było już 3,9 mln. Wiosną kolejnego roku Kantar zapytał o to, które mniej znane i uprawiane w Polsce gatunki chcielibyśmy spróbować? Wśród najchętniej wskazywanych jest minikiwi. Chęć spróbowania minikiwi zadeklarowało 14% badanych, czyli 4.5 mln dorosłych Polaków. W rzeczywistości - w październiku 2022 roku - było ich 5,2 mln (16%).
Ostatnie badania pokazały deklaracje konsumpcji na poziomie 18%, czyli blisko 7,4 mln konsumentów. Już niebawem poznamy wyniki tegorocznych badań. Kantar Polska ogłosi je 30 października br..
Dietetycy z minikiwi
Minikiwi jest oficjalnym owocem pierwszej edycji Konferencji Psychodietetyki Dziecięcej. To wydarzenie online, które odbędzie się 11 i 12 października 2025 r.. Konferencja nastawiona jest na interdyscyplinarną wiedzę praktyczną dla specjalistów psychodietetyki dziecięcej w Polsce - dietetyków, psychologów, psychodietetyków, terapeutów karmienia, logopedów, pedagogów i studentów. Jest dobrą okazją, by pokazać sukces i walory tego polskiego superowocu. Więcej o tym wydarzeniu na stronie Konferencja-psychodietetyki.pl
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
#Fundusze Promocji

Więcej infografik promujących sezon, walory i plantatorów - PressKit
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez KZGPOiW kampanii „Czas na polskie superowoce! VII edycja".
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kontakt: