Codzienna dieta, dostarczając niezbędnych składników odżywczych, bezpośrednio warunkuje prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dieta ma przełożenie na jakość naszego życia, w tym nastrój, poziom energii, ocenę atrakcyjność, poczucie własnej wartości. Spożywana żywność stanowi źródło wielu związków biologicznie czynnych, istotnych w utrzymaniu zdrowia i zapobieganiu chorobom. Wśród najnowszych zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia jest 50% udział warzyw i owoców. Promowana przez plantatorów borówki zasada „Pół na pół” to szansa na zmianę nawyków żywieniowych. Lato to najlepszy czas by ją promować, bo to najlepszy czas by konsumenci mogli ją zastosować.
Jesteś tym co jesz
Dlaczego warzywa i owoce są zdrowe?
Rys. Wartości całkowitego potencjału antyoksydacyjnego wybranych owoców w 100 g świeżej masy produktu wyrażona w μmol równoważnika troloksu [Cao 1998; Kalt 1999; Korkina 2005; Wang i in. 2009].
Życie w kolorze blue
Zdrowa słodycz – borówka zamiast batonika
Źródło: Fundacja Promocji Polskiej Borówki
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Lato z borówkami”.
Więcej o najnowszej Piramidzie Żywieniowej oraz zaleceniach Instytutu Żywności i Żywienia, które są wielką szansą dla producentów, w tekstach "Warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego, co jemy" oraz "Kęs za kęs, cios za cios". Bank zdjęć owoców i plantatorów w zakładce Press Kits.