Codzienna dieta, dostarczając niezbędnych składników odżywczych, bezpośrednio warunkuje prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dieta ma przełożenie na jakość naszego życia, w tym nastrój, poziom energii, ocenę atrakcyjność, poczucie własnej wartości. Spożywana żywność stanowi źródło wielu związków biologicznie czynnych, istotnych w utrzymaniu zdrowia i zapobieganiu chorobom. Wśród najnowszych zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia jest 50% udział warzyw i owoców. Promowana przez plantatorów borówki zasada „Pół na pół” to szansa na zmianę nawyków żywieniowych. Lato to najlepszy czas by ją promować, bo to najlepszy czas by konsumenci mogli ją zastosować.
![2. PL-1600X1600.jpg](https://prowly-uploads.s3.amazonaws.com/uploads/5366/assets/69968/large_2._PL-1600X1600.jpg)
Jesteś tym co jesz
Dlaczego warzywa i owoce są zdrowe?
![wykres001.jpg](https://prowly-uploads.s3.amazonaws.com/uploads/5366/assets/69214/large_wykres001.jpg)
Rys. Wartości całkowitego potencjału antyoksydacyjnego wybranych owoców w 100 g świeżej masy produktu wyrażona w μmol równoważnika troloksu [Cao 1998; Kalt 1999; Korkina 2005; Wang i in. 2009].
Życie w kolorze blue
Zdrowa słodycz – borówka zamiast batonika
Źródło: Fundacja Promocji Polskiej Borówki
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Lato z borówkami”.
Więcej o najnowszej Piramidzie Żywieniowej oraz zaleceniach Instytutu Żywności i Żywienia, które są wielką szansą dla producentów, w tekstach "Warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego, co jemy" oraz "Kęs za kęs, cios za cios". Bank zdjęć owoców i plantatorów w zakładce Press Kits.
![1. PL-2000Xx1600.jpg](https://prowly-uploads.s3.amazonaws.com/uploads/5366/assets/70746/large_1._PL-2000Xx1600.jpg)