Rośnie liczba konsumentów owoców jagodowych. Jagoda kamczacka, agrest i czerwona porzeczka zakończyły sezon 2023 z najwyższą od lat ilością spożywających je Polaków. Malina i borówka jest dziś także na rekordowym poziomie. Już lipcu borówki jadło 15,5 mln Polaków, a jest to dla tego gatunku przystanek w drodze na sierpniowy szczyt sezonu. Lipcowe rekordy komentują plantatorzy borówki - Dominika Kozarzewska, Natalia Wasiak, Teresa Leśniewska, dr Katarzyna Król i Maksymilian Karpierz.
![polska smakuje_pasek (1).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/209764/large-64394d192700b187ac8dc45387d183f9.jpg)
Więcej o wyjątkowej inauguracji w materiale pt. Sezon na polską borówkę rozpoczęty!
Rosną deklaracje konsumpcji borówki "lipiec do lipca"
W liczby konsumentów borówki wysokiej
![KANTAR Wzrosty w lipcu 2023 (3).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/569030/large-8e4e6431c0699f33fba1e5b8d6484bdf.jpg)
![KANTAR Wzrosty w lipcu 2023 (5).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/569366/large-7b1185d8573dc400d0187a84c48388f6.jpg)
Badania konsumpcji 2020-2023
Więcej w materiale: Jedz borówki, a zobaczysz ten ulubiony superowoc świata nawet w nocy
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
![Badania konsumpcji Kantar 2021 (10).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/335916/large-b70c99ac7ddf1a6177d969b5556a2e0d.jpg)
Ostatnie badanie zrealizowano w dniach 14-19 lipca 2023 r., na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).
Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 21 gatunków w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw projektu „Czas na polskie superowoce! V edycja”.
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.