Uwielbiana na całym świecie, borówka podbiła rankingi najzdrowszych owoców. Z wynikiem 1,83 kg na osobę, jesteśmy jej wielkimi konsumentami. Czy warto jeść ją codziennie? Jak wpływa na nasze samopoczucie i zdrowie? Dlaczego podczas II wojny światowej piloci RAF-u zajadali się borówką? Odpowiedzi na te pytania udziela dietetyk kliniczny Monikę Stromkie-Złomaniec. Zaufaj oczom – wybierz borówki!
Więcej o popularności borówki w materiale pt. Borówka z historycznym rekordem ilości konsumentów.
Korzyści z jedzenia borówek
Coraz większym zainteresowaniem cieszy się możliwość samodzielnego zbierania borówek. Poza tym, że można spędzić czas na świeżym powietrzu, poznać plantatorów, to jeszcze kupić owoce w korzystnej cenie. Warto szukać lokalnych plantacji, które otwierają się dla konsumentów. Sierpień to czas borówki!
#Fundusze Promocji
Opracowanie w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zadania „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, IV edycja”.
Przy opracowaniu wykorzystano: https://dietetycy.org.pl/borowki oraz Krikorian, R., Shidler, M. D., Nash, T. A., Kalt, W., Vinqvist-Tymchuk, M. R., Shukitt-Hale, B., & Joseph, J. A. (2010). Blueberry supplementation improves memory in older adults. Journal of agricultural and food chemistry, 58(7), 3996-4000.
Kontakt