- Owoce (1-2 porcje), warzywa (≥ 2 porcje)
- Oliwa z oliwek
- Chleb / makaron /ryż / kus kus/ inne produkty zbożowe (1-2 porcje) - najlepiej pełnoziarniste
- Nabiał o obniżonej zawartości tłuszczu (2 porcje)
- Oliwki / orzechy / nasiona (1-2 porcje)
- Zioła / przyprawy / czosnek / cebula
- Białe mięso (2 porcje)
- Ryby / owoce morza (≥2 porcje)
- Jaja (2-4 porcje)
- Strączki ≥2 porcje)
- Ziemniaki (<=3 porcje)
- Czerwone mięso (<2 porcji)
- Mięso przetworzone (<= 1 porcja)
- Słodycze (<= 1 porcja)
Pełen zestaw infografik znajdziesz wśród załączników.
Monika Stromkie-Złomaniec
dietetyk kliniczny
Z kaloriami na pieńku
#PołowaSukcesu #PołowaTegoCoJemy
Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert programów i projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków. Autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, współautorka książek. Prowadzi poradnię dietetyczną „Z kaloriami na pieńku”. Uczy jak jeść zdrowo, sezonowo, smacznie i jak docenić rolę warzyw i owoców.
Sfinansowano ze środków Fundusz Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, III edycja”.
- Kuchnia (lub „Dieta”) polska śródziemnomorska
- Śródziemnomorska nad Bałtykiem
- Śródziemnomorska w polskim wydaniu
Bach-Fai i wsp.“Mediterranean diet pyramid today. Science and cultural updates”. Public Health Nutrition, 2011
Keyhan Lotfi I wsp. “Adherence to the Mediterranean Diet, Five-Year Weight Change, and Risk of Overweight and Obesity: A Systematic Review and Dose–Response Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies”. Advances in Nutrition, 2022
Dotychczasowe komunikaty prasowe: