- Jak zdefiniować problem, który pokazują badania? Czy to jest tak, jak ze słowem dieta, że nie uświadamiamy sobie jak źle się ono kojarzy [patrz badania postrzegania słowa dieta]? W tym przypadku, mamy przecież na myśli [cytat z Dietetycy.org.pl] zasady, które sprawiają, że dieta śródziemnomorska jest godna polecenia - zdrowe tłuszcze, dużo owoców i warzyw, a my to upraszczamy i wychodzi jak zwykle.
- Często łączymy dietę śródziemnomorską z atrakcyjnością kuchni. Przykład: "jeśli uwielbiacie południową kuchnię, znajdziecie w niej oprócz wartości także ulubione smaki". Pytanie: co (z)robić by pokazać, że tu chodzi o zwyczaje żywieniowe mieszkańców basenu Morza Śródziemnego?
- Czy warto pisać w każdym niemal podręczniku słowa "dieta śródziemnomorska"? To jakby uczyć szacunku dla starszych używając określenia "moherowe berety". Czy to wykonalne?
- Czy śródziemnomorskość utrudnia edukację żywieniową? Przekonanie do lokalności (flora, bakterie vs. suplementy), sezonowości, szerzej do jakości polskiej żywności?
Data konferencji:
27 kwietnia 2023, godz. 10:00-11:30
(ostatni czwartek kwietnia)
Planowana agenda:
- Najbardziej oczekiwane warzywa i owoce 2023 roku - premiera wyników corocznego sondażu, w którym pytamy o gatunki, które Polacy najbardziej chcieliby spróbować w nadchodzącym sezonie? - Agata Zadrożna, ekspert Kantar Public
- Najpopularniejsze warzywa i owoce kwietnia - wyniki monitoringu konsumpcji - Tomasz Roszkowski, Kantar Public. Wyniki będą dostępne na stronie WczorajNaTalerzu.pl
- Polacy kupują jabłka - preferencje i zachowania krajowych konsumentów - raport z badań konsumenckich zrealizowanych przez Kantar Public - referuje Adam Paradowski, koordynator prac zespołu Core Team ds. zbierania danych branżowych (chodzi o szacowanie podaży owoców)
- Mocne kości dzięki odżywianiu - rekomendacje żywieniowe i premiera infografiki - Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert Core Teamu, Z kaloriami na pieńku
- Jak wygrać z osteoporozą. Dieta dla mocnych kości - książka z przepisami na dania, które utrzymają kości w dobrej kondycji. Praktyczne wskazówki, porady, o zdrowym żywieniu dla mocnych kości i stawów - autorka Milena Nosek, dietetyk kliniczny, psychodietyk, wykładowca dietetyki w sporcie i dietetyki klinicznej. Dietetyczka Polskiego Baletu Narodowego milena.nosek.dietetyk
- Prezentacja gatunków, które Polacy w ub. sezonie określili jako najbardziej oczekiwane, zaprasza Czas na polskie superowoce!:
- jagoda kamczacka 💙 Mariusz Pelc i Małgorzata Jaszyk
- rokitnik 🧡 Jan Hołownia i Małgorzata Lenkiewicz
- Degustacja pierwszych tegorocznych polskich truskawek 🍓
- Debata ekspertów: "Proszę stosować dietę śródziemnomorską, czyli jaki przekaz towarzyszy rekomendacji tej diety?" Uczestnicy debaty: Edyta Dutkiewicz - dietetyk, psycholog, psychodietetyk, dietetyk kliniczna Milena Nosek i Monika Stromkie-Złomaniec oraz prof. Mariusz Panczyk, szef Pracowni Ewaluacji i Doskonalenia Kształcenia Medycznego, WUM, członek Polskiego Towarzystwa Zdrowia Publicznego.
Prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego zależy w dużej mierze od sposobu odżywiania.
Milena Nosek, Dietetyczka Polskiego Baletu Narodowego.
Do Państwa dyspozycji nasi eksperci:
- Edyta Dutkiewicz - psycholog, dietetyk, psychodietetyk. Absolwentka dietetyki na UM w Warszawie i psychologii w SWPS Uniwersytecie Humanistycznospołecznym w Warszawie, podyplomowo psychodietetyki oraz psychologii klinicznej. Doktorantka w Zakładzie Endokrynologii Klinicznej i Doświadczalnej w Katedrze Żywienia Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Na co dzień wspiera kobiety z zaburzeniami hormonalnymi EdytaDutkiewicz.pl
- Milena Nosek - dietetyk kliniczny, psychodietetyk. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Wykładowca dietetyki w sporcie i dietetyki klinicznej. Dietetyczka Polskiego Baletu Narodowego. Prywatnie miłośniczka podróży, tańca i kuchni śródziemnomorskiej. dietetyk z tytułem lidera w dziedzinie psychodietetyki przyznany przez kapitułę XV edycji konkursu Polish Business Woman Awards - autorka premierowej książki i m.in. prezentowanej już u nas "Nie czas na wymówki - zdrowe odżywianie dla zabieganych" Milena.Nosek.dietetyk
- Monika Stromkie-Złomaniec - dietetyk kliniczny, ekspert programów i projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków. Autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, współautorka książek. Uczy jak jeść zdrowo, sezonowo, smacznie i jak docenić rolę warzyw i owoców. Prowadzi poradnię dietetyczną Z kaloriami na pieńku
- dr hab. n. o zdr. Mariusz Panczyk - Zakład Edukacji i Badań w Naukach o Zdrowiu WUM, szef Pracowni Ewaluacji i Doskonalenia Kształcenia Medycznego. Ekspert przy opracowaniu Księgę Rekomendacji „Zdrowy Obywatel, Zdrowa Polska”. Uczestnik debaty PRP w panelu „Profesjonaliści medyczni – jak kształcić, motywować i zniwelować deficyt”. Członek The European Public Health Association oraz Polskiego Towarzystwa Zdrowia Publicznego.
- Adam Paradowski - Prezes zarządu wydawnictwa Plantpress, lider Core Team, zespołu ds. opracowania założeń projektu cyfrowego zbierania danych branżowych
- Jan Hołownia - przetwórca rokitnika, promotor walorów najpopularniejszych przetworów z rokitnika - soku, syropu, rodziny dżemów, musu, współwłaściciel firmy Szarłat
- lek. med. Małgorzata Jaszyk - plantator jagody kamczackiej i przetwórca, Nutracevit, prezentuje sok BIOHASKAP® Vitality, który 3 lata temu rozsławił jagodę kamczacką podczas targów BIOFACH w Norymberdze. Zdobył tytuł Best New Product 2019 w kategorii napoje, pokonując 100 innych eko produktów z całego świata. Biohaskap.com
- Mariusz Pelc - plantator i przetwórca jagody kamczackiej, uczestnik akcji #HaskapChallenge (Smaki kamczackiej prosto z Piłatki) i "Czerwiec na plantacjach jagody kamczackiej" - oba poniżej. Piłatka 76, Janów Lubelski. Kontakt: 508 934 207
Informacje i kontakt w sprawie wyników badań i komunikatów:
- przedstawiciele mediów - kuba.antoszewski@kantar.com
- eksperci branżowi - biuro@grupyogrodnicze.pl
- dodatkowy komentarz związany z rolą warzyw i owoców w zdrowym odżywianiu - Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert Core Team - monikastromkie@gmail.com
Badania realizowane są przez Kantar dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, etap III ”. Projekt ten realizowany jest we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding.
Zadanie finansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Projekt ten realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kontakt:
Aktualne wyniki monitoringu konsumpcji kilkudziesięciu gatunków warzyw i owoców oraz komunikatów prasowych na WczorajNaTalerzu.pl
https://wczorajnatalerzu.pl