Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zainicjował badanie percepcji "diety śródziemnomorskiej". Kantar zapytał Polaków o produkty, które pozwalają stosować zdrową dietę śródziemnomorską? Okazuje się, że nazwa tak dalece determinuje postrzeganie, że zalecenia diety śródziemnomorskiej łączymy z niepolskimi produktami. Jej promocja buduje skojarzenie: jeść zdrowo = owoce morza i ryby typu łosoś, oliwa z oliwek, owoce południowe, np. oliwki, awokado, jak warzywa to południowe, bazylia itd. O ocenę wyników prosimy dietetyków.

Wyniki badań percepcji „diety śródziemnomorskiej”
- Polacy najczęściej uważają, że w diecie śródziemnomorskiej należy spożywać owoce morza i ryby typu łosoś (49%) oraz oliwę z oliwek (43%).
- 38% badanych jest zdania, że taka dieta charakteryzuje się spożywaniem owoców południowych, natomiast 33% wymienia południowe warzywa i zioła.
- Soki owocowe lub warzywne wybrało 23% ankietowanych.
- 20% na ryby takie jak lin, karaś, szczupak, sandacz czy karp
- 17% wina z winogron, 7% wina owocowe. 6% ziemniaki
- Najrzadziej respondenci wskazywali na mięso wieprzowe (6%) oraz mięso końskie lub owcze (4%).
- Niespełna jedna piąta Polaków (18%) nie potrafiła wskazać produktów pozwalających stosować zdrową dietę śródziemnomorską.




Informacja o badaniu: zrealizowane w dniach 17-22 marca 2023 r., techniką wywiadów bezpośrednich w domach respondentów, na reprezentatywnej próbie 1012 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Sondaż realizowany przez Kantar Public w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, II etap”. Projekt realizowany jest przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, jest finansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Wskaźniki konsumpcji w marcu 2023

Niski poziom wskaźnika (od 0 do 25 pkt.) oznacza np., że respondent jadł w minionym tygodniu wymienione warzywa i owoce, jednak każde tylko raz, albo że częściej jadł mniej ich rodzajów. Wysoki poziom (od 50 do 100 pkt.) oznacza np., że respondent jadł w minionym tygodniu wszystkie wymienione warzywa i owoce co najmniej 2-3 razy. Mógł też jeść połowę spośród wymienionych za to codziennie.

Niski poziom wskaźnika (od 0 do 33 pkt.) oznacza np., że respondent jadł w minionym tygodniu od żadnego do 1/3 spośród wymienionych warzyw i owoców. Wysoki poziom wskaźnika (od 68 do 100 pkt.) oznacza np., że respondent jadła w minionym tygodniu minimum 2/3 spośród wymienionych warzyw i owoców.

Zalecany poziom wskaźnika Wczoraj na talerzu (75 do 100 pkt.) w przybliżeniu oznacza, że dana osoba jadła warzywa i owoce na wszystkie posiłki, a w co najmniej połowie posiłków warzyw i owoców było nie mniej niż połowa (co jest zgodne z zaleceniami żywieniowymi). Zadowalający poziom wskaźnika (50 do 74,99 pkt.) oznacza, że warzywa i owoce były we wszystkich posiłkach, ale w większości stanowiły mniej niż połowę. Niski poziom wskaźnika (25 do 49,99 pkt.) oznacza, że warzywa i owoce były w co najmniej połowie posiłków, ale nie stanowiły ich połowy. Bardzo niski poziom wskaźnika (0 do 24,99 pkt.) oznacza, że warzywa i owoce pojawiły się maksymalnie w co drugim posiłku.

https://wczorajnatalerzu.pl
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

Badanie zrealizowano w dniach 18-23 stycznia 2023 r., na reprezentatywnej próbie 1005 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI). Kantar pyta w nim respondentów o częstotliwość spożywania 21 gatunków w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, II edycja”.
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.