Kantar zapytał Polaków o to, z czym kojarzy się słowo dieta? Okazuje się, że większość Polaków słowo „dieta” kojarzy z chorobą, ograniczeniami i z brakiem sukcesów. O ocenę takiej percepcji poprosiliśmy dietetyków. Jako producenci zapraszamy do współpracy wszystkich, którzy widzą jak ważny jest klimat wokół odżywiania, żywności, interdyscyplinarnej współpracy.
![polska smakuje_pasek (1).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/209764/large-64394d192700b187ac8dc45387d183f9.jpg)
Wyniki badań percepcji słowa „dieta”
- Tylko 41% Polaków kojarzą dietę ze sposobem odżywiania.
- Najsilniejsze percepcje to „małe porcje” (35%), samodyscyplina (31%), konieczność rezygnacji (ze słodyczy, kawy, alkoholu, w sumie 27%), ścisłe przestrzeganie narzuconych zasad (25%), spożywanie 5 regularnych posiłków dziennie (26%) oraz odchudzanie się, uczucie głodu lub głodówka (25%).
- Co czwarty wskazuje na spożywanie większej ilości warzyw i owoców (27%)
- Według 9% badanych dieta kojarzy się z pracochłonnym gotowaniem (9%), zakupem drogich i wyszukanych produktów spożywczych (9%) oraz złym humorem i mniejszą chęcią do życia (8%)
- Na podobnym poziomie są skojarzenia ze smacznymi posiłkami (9%).
- Tylko według 5% Polaków dieta to dobry humor i większa chęć do życia.
![KANTAR Percepcja diety (2).png](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/525500/large-e8e9f9dd0804c98bb9036d58482fc1b6.png)
![KANTAR Percepcja diety (3).png](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/525501/large-4345a40e99e80e355bc255279c9cdd38.png)
Dietę kojarzymy przede wszystkim z reżimem, zakazami i nakazami.
![KANTAR Percepcja diety (5).png](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/525502/large-d435cef3123d307fab3e511eeb102113.png)
Informacja o badaniu: zrealizowane w dniach 15-20 lutego 2023 r., techniką wywiadów bezpośrednich w domach respondentów, na reprezentatywnej próbie 1010 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Sondaż realizowany przez Kantar Public w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, II etap”. Projekt realizowany jest przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, jest finansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Wskaźniki konsumpcji w grudniu 2022
![KANTAR Luty 2023 (6).png](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/525508/large-78937ae8296409afe2c2bf59d1b21a9f.png)
Niski poziom wskaźnika (od 0 do 25 pkt.) oznacza np., że respondent jadł w minionym tygodniu wymienione warzywa i owoce, jednak każde tylko raz, albo że częściej jadł mniej ich rodzajów. Wysoki poziom (od 50 do 100 pkt.) oznacza np., że respondent jadł w minionym tygodniu wszystkie wymienione warzywa i owoce co najmniej 2-3 razy. Mógł też jeść połowę spośród wymienionych za to codziennie.
![KANTAR Luty 2023 (7).png](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/525509/large-227a838487977bacda7d32c318c64dbd.png)
Niski poziom wskaźnika (od 0 do 33 pkt.) oznacza np., że respondent jadł w minionym tygodniu od żadnego do 1/3 spośród wymienionych warzyw i owoców. Wysoki poziom wskaźnika (od 68 do 100 pkt.) oznacza np., że respondent jadła w minionym tygodniu minimum 2/3 spośród wymienionych warzyw i owoców.
![KANTAR Luty 2023 (9).png](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/525510/large-69b2fc9bd203b3c06ba194f327355f45.png)
Zalecany poziom wskaźnika Wczoraj na talerzu (75 do 100 pkt.) w przybliżeniu oznacza, że dana osoba jadła warzywa i owoce na wszystkie posiłki, a w co najmniej połowie posiłków warzyw i owoców było nie mniej niż połowa (co jest zgodne z zaleceniami żywieniowymi). Zadowalający poziom wskaźnika (50 do 74,99 pkt.) oznacza, że warzywa i owoce były we wszystkich posiłkach, ale w większości stanowiły mniej niż połowę. Niski poziom wskaźnika (25 do 49,99 pkt.) oznacza, że warzywa i owoce były w co najmniej połowie posiłków, ale nie stanowiły ich połowy. Bardzo niski poziom wskaźnika (0 do 24,99 pkt.) oznacza, że warzywa i owoce pojawiły się maksymalnie w co drugim posiłku.
![https://wczorajnatalerzu.pl](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/501055/large-68638b565e4538fa79e395fae7bf0d87.png)
https://wczorajnatalerzu.pl
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
![Badania konsumpcji Kantar 2021 (10).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/335916/large-b70c99ac7ddf1a6177d969b5556a2e0d.jpg)
Badanie zrealizowano w dniach 18-23 stycznia 2023 r., na reprezentatywnej próbie 1005 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI). Kantar pyta w nim respondentów o częstotliwość spożywania 21 gatunków w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, II edycja”.
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.